Profil

Upoznajte Romana Krvavicu

KONE MEI Palete sa stavom

U svojim podrumima i na svojim tavanima sigurno skrivate brojne predmete koji više nisu funkcionalni ili ste ih jednostavno zamijenili modernijim modelima, ali ih čuvate jer još za vas imaju neku sentimentalnu vrijednost. Umjesto da samo skupljaju prašinu, zašto ne biste od njih stvorili jedinstveni ukras za dom? Upravo se tog pothvata prihvatio Roman Krvavica, dizajner i kreativac koji stoji iza projekta Kone Mei, serije interaktivnih dekorativnih paleta za zid s kojima se satima možete zabavljati, iskušavajući sve mogućnosti ovih kreativnih ukrasa uz neizostavan osmijeh na licu.


Kone Mei obuhvaća niz posebno dizajniranih paleta koje predstavljaju izvrsnu alternativu klasičnim zidnim dekoracijama jer ne samo da su privlačne i upečatljive, nego će vas istinski razveseliti, a vaš prostor razvedriti gdje god ih objesili. Prilikom osmišljavanja ovih ukrasnih paleta, Roman se vodio jednostavnom logikom funkcionalnosti kako bi u svoj dizajn uklopio predmete koji su nam istinski potrebni pa se tako na njegovim paletama mogu naći satovi, punjači za mobitel ili pak svjetiljke, elementi koji se na poseban način uklapaju u temu obrađenu pojedinim dizajnom. Svaki model osmišljen je tako da pruža neki oblik zabavnog sadržaja poput društvenih ili videoigara, ali i spomenute funkcionalne dijelove pa time svaka paleta postaje spoj vedre kreativnosti i praktičnosti.


Zanimalo nas je koliko traje izrada jednog ovakvog ukrasa, na što nam je Roman objasnio da većina vremena odlazi na računanje, pažljivo planiranje i mjerenje pa tako cijeli postupak može trajati od pet do deset radnih dana, ovisno o kompliciranosti izrade. Europaleta kao podloga bila je logičan izbor jer omogućuje održavanje dosljednosti stila radova, a dodatna je pogodnost činjenica da je drvo termički obrađeno pa stoga nije štetno za zdravlje.

Važno je istaknuti da je ovaj eksperimentalni dizajn ekološki prihvatljiv jer osim europaleta Roman u svojem radu koristi i rabljene stvari na iznimno dopadljiv i duhovit način, povezujući ih s referencama na glazbu, umjetnost i popularnu kulturu. Tematski osmišljene kako bi bile privlačne različitim kupcima, Kone Mei palete svakako diraju u srce, podsjećajući nas na legende poput Jimmyja Hendrixa, upečatljive radove Roya Lichtensteina ili pak popularni Nintendo kojim su se zabavljale generacije klinaca diljem Hrvatske i svijeta.


Odnedavno se Kone Mei palete mogu razgledati u Studiju uličnih umjetnosti Lapo Lapo u Ilici 50 pa smo tim povodom zamolili autora da nam objasni gdje je pronašao inspiraciju za svoj rad. Na pitanje kako je uopće započeo s izradom ovakvih domišljatih ukrasa Roman nam je odgovorio: "Izvorna razbibriga prije par mjeseci mi je bila što napraviti s raznim stvarima u podrumu koje čuvam zbog nekakve sentimentalne vrijednosti, sada mi je to više hobi kojim ispunjavam potrebu za kreativnim izražavanjem". Romanova potreba za istraživanjem i eksperimentiranjem tako je pretočena u jedinstvene ukrase koji nas podsjećaju na odrastanje i ponovno bude u nama želju za igrom i stvaranjem.



Kao što same palete pozivaju promatrača da se uključi u dizajn korištenjem brojnih mogućnosti koje nude, tako je i cijeli projekt Kone Mei interaktivan pa svatko u njemu može sudjelovati, pod uvjetom da slijedi dvije zadane smjernice - za svoja kreativna rješenja moraju koristiti europaletu jer je univerzalna i uvijek će biti dostupna kao medij te je potom objesiti na zid kako bi minimalno oduzimala funkcionalni prostor. Na Facebook stranici Kone Mei projekta svi su dobrodošli svoje kreacije predstaviti javnosti, a Roman se nada da će ovi djelići djetinjstva i povijesti pronaći svoje mjesto u domovima nostalgičnih ljubitelja popularne kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:00