PROFIL

Upoznajte Saru Bekavac iz brenda Pijat

Unikatni drveni tanjuri dalmatinskih koliba. Priča o Pijatu počinje  izradom obiteljskih drvenih poklona od ostataka drveta i ide ka ozbiljnom i unikatnom hrvatskom brendu

- Prošle sam godine od oca za rođendan dobila nekoliko predivnih zdjela. Svi prijatelji su me pitali odakle su, a ja sam s ponosom odgovarala da su stigli ravno iz očeve radionice. Tako je nekako spontano došla i ideja da te zdjele i daske prezentiramo javnosti, prvenstveno preko društvenih mreža. Smislili smo ime Pijat, što je dalmatinska riječ za tanjur - ističe Sara Bekavac na samom početku našeg razgovora o predivnim, jednostavnim i unikatnim drvenim zdjelama koje proizvode njezin otac i ona u Kučinama nadomak Solina.

Sara je sociolog po struci, ali očeva ljubav prema drvu odvela ju je u drugom smjeru. Sara nam prepričava kako je Tomislav, njezin otac, stolar i kako većinu života izrađuje namještaj, drvene stube, kuhinje, sobe i druge stvari, a često je od ostataka drva za svoju obitelj izrađivao predmete kao što su zdjele, daske i tanjuri i tako ga je ona uspjela u jednom trenutku nagovoriti da se ozbiljnije počne time baviti.

Sara i njezin otac izrađuju ove unikatne proizvode u Kučinama kod Solina

DRUGAČIJE ŠARE

- Moram reći kako mi je otac na početku bio skeptičan misleći da ne postoji tržište za ovakve proizvode, no pokazalo se upravo suprotno. Iako živimo u vremenu kad je sve dostupno odmah, kad sve proizvode koji su nam potrebni za život kupujemo u velikim trgovinama, čini se da ljudi vole originalnost i malu proizvodnju - sa zadovoljstvom naglašava Sara.

Drvo je to koje diktira kako će konačni proizvod izgledati pa su stoga njihovi proizvodi drugačiji od ostalih. Svaka daska ili tanjur imaju drugačije šare i svaki komad ima svoju priču. Za proizvodnju najčešće koriste hrast

Pijat nije napravljen serijski, svaki komad je jedinstven i ne može se ponoviti. Drvo je to koje diktira kako će konačni proizvod izgledati pa su stoga njihovi proizvodi drugačiji od ostalih. Svaka daska ili tanjur imaju drugačije šare i svaki komad ima svoju priču. Za proizvodnju se najčešće koristi hrast zbog njegove izdržljivosti i ljepote. Osim hrasta, upotrebljavaju još i ayous, afričko drvo svijetle boje koje je jako lagano i prozračno, mahagonij i ariš za bogate, tamne boje te bukvu koja osvaja jednostavnošću. Sara ističe kako najčešće rade po narudžbi pa u dogovoru s kupcima često kombiniraju različite vrste drva gdje se postiže doista poseban izgled.

- S kupcem dogovaramo promjer, dubinu, debljinu i vrstu drva, zatim se odabire odgovarajući komad drva te onda kreće izrada. Zdjele i posude se izrađuju na tokarskom stroju, često radimo valove na posudama, izrezujemo ukrasne linije, a na kraju brusimo i premazujemo finalni proizvod. Naši se proizvodi premazuju posebnom vrstom ulja koje je proizvedeno upravo za kuhinjski pribor, odnosno koje je sigurno za doticaj s hranom - objašnjava Sara i dodaje: - Kupcima naglasimo da izbjegavaju namakati drveno posuđe ili ga ispirati u perilici posuđa, što može značajno oslabiti drvo i oštetiti proizvod. Proizvod se uvijek može prebrisati suhom ili blago vlažnom krpom glatkog materijala te ga, ako ga žele dodatno zaštititi, mogu povremeno premazati kokosovim, lanenim, mineralnim ili nekim drugim uljem.

Ako nakon duljeg korištenja površina drvenog proizvoda postane manje glatka nego što je bila na početku korištenja, površina se može lako zagladiti tako da se vrlo lagano trlja finim brusnim papirom i ponovnim nanošenjem ulja.

SVIJETLA BUDUĆNOST

Pijat se sprema za svoje prvo sudjelovanje na sajmu te nam Sara priznaje kako dobivaju jako mnogo upita za izradu raznih proizvoda, tako da su i proširili svoju ponudu izradom stalka za kolače. Ujedno su već zastupljeni u nekoliko dalmatinskih konoba gdje se idealno uklapaju svojom unikatnošću i prirodnim izgledom. Više o Pijatu možete pronaći na njihovoj Facebook stranici.

Foto: Paun Paunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 11:30