Nemate dvorište? Nema problema!

Urbani vrtovi

Foto: Pinterest

Činjenica da nemate dvorište ne znači da svoj život ne možete ispuniti prekrasnim zelenilom i raskošnim cvijećem u svim bojama spektra! Uz malo domišljatosti i truda možete se prilagoditi situaciji i od svojeg balkona, ulaza, nadstrešnice ili praznog zida stvoriti carstvo zelenila koje će vas veseliti iz dana u dan.

Foto: Pinterest

Najpraktičniji način da zaobiđete problem nedostatka fizičkog prostora jest da svoj vrt dignete na zidove koji vam stoje na raspolaganju. Objesite metalnu mrežu na zid na koju potom možete objesiti elegantne drvene posude za cvijeće i tako dobiti sofisticirani gradski vrt.


Foto: Pinterest

Vješanje teglica za cvijeće može se izvesti na brojne načine, a nama su se svidjela ova dva u nastavku. Niz od dvije ili tri teglice objesite na lanac koji ćete pričvrstiti za strop balkona ili sobe. Želite li pravilniji raspored, postavite horizontalnu šipku na koju ćete objesiti police pomoću užeta. Kako biste bili sigurni da vaše teglice neće skliznuti s polica, izbušite rupe u daskama i smjestite svoj začinski vrt u njih i na sigurno.

Foto: Pinterest


Foto: Pinterest


Foto: Country Living

Modularni urbani vrtovi mogu izgledati izvrsno ako svoj prostor uredite pomoću ujednačenih drvenih sanduka koji će biti i više nego dovoljni za uzgoj salatice, ljutih papričica ili bosiljka.

Foto: Man Made DIY

Ne moramo ni spominjati da smo fascinirani raskošnim zidnim vrtovima na kojima buja raznolika vegetacija. Najčešće samo ukrasnog karaktera, ovako uređeni zid predstavlja pravu infuziju zelene boje u prostor i osvježit će ga neovisno o svojoj veličini. Za ovakvu vrstu vrta trebat će vam rešetka kojom će se penjati vaše biljke.


Foto: Pinterest

Ljubitelji ste rustikalnosti? Poslužite se onda drvenim ljestvama koje ste obojili u crno i potom ispisali kredom kako biste točno znali koje biljke rastu u vašim teglicama.

Foto: Pinterest

Fantastične zelene grane visećih ukrasnih biljaka mogu vam poslužiti za stvaranje pravog zelenog slapa u prostoru. Možete li zamisliti romantičniji prizor od ovog?

 

Ako ne želite suvišno komplicirati, jednostavno odaberite dvije ili tri zaista upečatljive velike tegle i postavite ih uz svoj ulaz kako bi vas na svakom izlasku iz kuće pozdravljalo šareno društvo zelenih biljaka.

Foto: Judy's Cottage Garden

Vješanje biljaka podignite na višu razinu. Kako? Vješajući svoje biljke naopačke!

Foto: Apartment Therapy

Nemate balkon ni veliki ulaz ni terasu, a kamoli dvorište? Nema problema, vrijeme je za jedan mali IKEA hack! Zašto ne biste pretvorili klasična kolica u vrt na kotačima?

Foto: Apartment Therapy

Izvor: Domino

Izdvajamo

Iz drugih medija