17 INSPIRATIVNIH PRIMJERA

Uređenje interijera bez suvišnih zidova

Ovo su najljepše ideje za uređenje interijera otvorenog tlocrta

Postoji toliko prednosti koje donosi život bez zidova, pogotovo onih između dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice. Uz otvoreni tlocrt u interijeru postiže se osjećaj prostranosti i veće kvadrature, a to u konačnici ostavlja više mogućnosti pri samom dizajniranju. Bez obzira na to živite li u velikom ili manjem stanu, jedno je sigurno - otvoreni tlocrt uvijek je dobra ideja.

Foto: Polly Eltes

1. Iskombinirajte različite teksture i materijale

Ovaj prostor fantastičnom je renovacijom pretvoren u jedan predivan interijer otvorenog tlocrta. Lagan i prozračan, ovaj dio kuće ima shemu tamnoplave i zelene boje koja prolazi kroz cijelu njegovu dužinu. Različite teksture i materijali korišteni su za stvaranje vizualne razlike između blagovaonice i dnevnog boravka. Prostor oko peći na drva sastoji se od plišane baršunaste sofe u tirkiznoj boji i tepiha koji oduševljava dizajnom pa tako cijeli prostor podiže na novi nivo. Kao određena suprotnost tome, blagovaonica je opremljena stolom od drveta, a barski stolci na drugom kraju idealni su za kuhinjski šank.

Foto: Dominic Blackmore

2. Unesite dašak prirode

Svorite iluziju nevjerojatnog zelenog krajolika sa zidom u boji, i to ni manje ni više nego u vlastitom stanu. Ovaj interijer otvorenog tlocrta ističe se specijalnim zidom koji prikazuje bujnu zelenu šumu koja i u vaš prostor može unijeti dašak prirode, odnosno zelenila, pritom mu dodajući vizualni dojam dodatnog prostora. Inspirirajte se ovom luksuznom zelenom sofom s baršunastom presvlakom i nizom sobnih biljaka.

Foto: David Giles

3. Ugradite pregradbeni zid

Djelomično podijelite prostor otvorenog tlocrta ovim središnjim stupcem. Unutar tog pregradnog zida možete postaviri različite elemente, dekoracije i sve ostalo za što mislite da može dati luksuz vašem prostoru.

Foto: TI Media

4. Odvažite se na promjenu

Ne dozvolite da vas starost vaše imovine odvrati od modernih izmjena. Formalne dnevne sobe u starijim objektima često mogu biti tamne i zatvorene, tako da je probijanje svjetlosti kroz dnevnu sobu glavni ciilj otvorenog tlocrta u interijeru. Uklanjanje zida između dviju soba nudi vam veću fleksibilnost prostora, a posebno povećava svjetlost u gradskim kućama i na terasama. Prije poduzimanja bilo kakvih radova, ipak se konzultirajte s građevinskim inženjerom i iistražite jesu li vam za radove potrebne bilo kakve dozvole.

Foto: David Brittain

5. Eksperimentirajte s bojama i uzorcima

Boje i uzorci u interijeru donose određeno osvježenje. Upotrijebite 'hrabre' boje i različite uzorke kako biste vizualno odvojili sve postojeće zone otvorenog tlocrta. Za to možete koristiti grafičke oblike i snažne crte kao definiranje prostora. Kombiniranje različitih materijala olakšava razdvajanje prostora. Izaberite tepih za glavni stambeni prostor i laminat za susjedne prostore u kuhinji ili hodniku. Tepisi s uzorkom mogu donijeti značajnu promjenu i pritom dati mnogo jasniju definiciju.

Foto: Laura Ashley

6. Poigrajte se s razinama u prostoru

Nemaju sve prostorije horizontalne stropove i jedan kat. Istaknite ove značajke izgradnjom 'pametnih' prostora za pohranu stvari i izvan okvira. Igrajte se s razinama, budite pametni s visokim stropovima i sami stvorite mezanin koji će djelovati kao dodatni životni prostor poput kućnog ureda ili spavaće sobe za goste. Korištenje tonskih paleta boja pomoći će povezivanju zona otvorenog tlocrta.

Foto: Colin Poole

7. Stvorite opuštenu atmosferu

Otvoreni tlocrt u interijeru savršen je izbor za kvalitetnu obiteljsku interakciju. Uredite zone za što bolje opuštanje i organizaciju u prostoru, a za to možete upotrijebiti meke teksture i mirne boje kako biste stvorili prijatnu, opuštenu atmosferu. Usmjerite namještaj prema prozoru u dnevnom boravku ili francuskim vratima kako biste što bolje iskoristili prirodno svjetlo.

Foto: David Still

8. Razmislite o prirodnim izvorima svjetlosti

Razmislite o izvorima svjetlosti kako biste osigurali da vaš interijer većim dijelom dana bude prepun svjetlosti. Najbolje korištenje prirodnog svjetla ujedno je i izvrstan način da se soba doima živahnom i vedrom, a čak može pomoći i da izgleda većom, odnosno prostranijom nego što zapravo jest. U interijeru koji je na fotografiji isto se postiglo ugradnjom staklenih kliznih vratiju koja vode izravno na popločani dio dvorišta, pružajući pritom besprijekornu vezu s prirodom.

Foto: Lisa Cohen

9. Budite pametni s namještajem

Odvojite dnevni boravak od ostatka prostora uz pažljivo postavljanje namještaja. Prednost velikog prostora otvorenog tlocrta je u tome što svi ukućani mogu provoditi vrijeme zajedno, a da nisu jedan na drugom. I ne samo to, s obzirom na to da postoji izravni pristup vrtu, djeca mogu slobodno trčkarati na svježem zraku. Osim prostranog rasporeda, dobre strane ovakvog uređenja prostora jesu i dramatični zidovi te predivan kamin koji se savršeno upotpunjuju.

Foto: Claire Lloyd Davies

10. Stvorite dojam 'otvorenog' prostora

Ljepota otvorenog dnevnog boravka je osjećaj velikog prostora, održavanje raspoloženja što je moguće laganije i prozračnije, a to itekako pomaže. Krovni prozori idealno su rješenje za jednokatnice. Prostoru donose čist, moderan osjećaj koji pridonosi cjelokupnom ambijentu, a elegantan spoj starog i novog daje mu bezvremenski osjećaj. Oslikani žuti stolac kao na fotografiji unosi blistavu svijetlu boju u ovaj minimalistički prostor, a blijedi drveni pod reflektira svjetlost izvana.

Foto: James Merrell

11. Povežite unutrašnjost doma s vrtom

Optimizirajte svoj dnevni boravak otvorenog tlocrta tako da ga dizajnirate da neometano teče prema vanjskom prostoru, odnosno terasi ili vrtu. Razmislite o vratima koja se protežu od poda do stropa jer će proširiti vašu sobu te pritom optimizirati svjetlost.

Foto: TI Media

12. Odaberite sofu u obliku slova L

Upotrijebite kutnu sofu za što bolje i jasnije definiranje prostora u višenamjenskom otvorenom životnom prostoru. Stvorite udobno utočište, a osim sofe dodajte prostirku i stolić za kavu kako biste stvorili prijateljski, mnogo ugodniji osjećaj. Da dodatno poboljšate toplo raspoloženje i ugodan osjećaj, obojite zid u ovom području tamnijom nijansom nego što je u ostatku prostorije.

Foto: Colin Poole

13. Neutralne boje su uvijek dobitna kombinacija

S neutralnom paletom boja u prostoru nikada ne možete pogriješiti. Ne samo da odaju prostraniji i veseliji dojam prostoru, neutralne boje pristaju gotovo svakom stilu uređenja. Veliki prozori jš dodatno pojačavaju svjetlost u ovoj dnevnoj sobi otvorenog tlocrta, a rolete i zavjese sa neutralnim tonom vizualno uokviruju prozore. U prvom je planu svijetloplavi kauč s uzorcima koji stvara cjelogodišnji ljetni osjećaj u interijeru.

Foto: Colin Poole

14. Stvorite onaj pravi obiteljski ugođaj

Dnevne sobe predviđene su za druženje s obitelji, pa je zato vrlo važno da se pobrinete da vaš prostor bude mjesto u kojem ćete moći uživati ​​zajedno s ostalim ukućanima. Ova ugodna dnevna soba otvorenog tipa kombinira moderni i tradicionalni namještaj kako bi se stvorila ugodna obiteljska atmosfera. Blagovaonski stol od punog drva nadopunjuju moderni bijeli stolci, dok pločice na kaminu unose pravi rustikalni štih.

Foto: Nicholas Yarsley

15. Razmislite što želite postići

Prije nego što započnete bilo kakav posao renovacije, odvojite malo vremena kako biste utvrdili kako će točno isti stil funkcionirati za vas. Želite li da vaš dnevni boravak bude isključivo opuštajuće utočište ili ciljate na nešto zabavniji prostor sa zanimljivim sadržajima? Sofisticirana neutralna paleta pomaže vam stvoriti ugodan osjećaj u prostoru, a trik je obratiti pozornost na uravnoteženje boja i zadržati sve u nekoj proporciji. Izgled otvorenog plana osnovni je dio modernih obiteljskih shema i kao takav uključuje sve aspekte života.

Foto: Catherine Gratwicke

16. Spojite dvije sobe pomoću sjena

Tamo gdje su dvije prostorije otvorene, ali nisu potpuno povezane, možete stvoriti protok birajući boje koje stvaraju određene sjene u prostoru. Neutralna shema boja omogućuje određenu slobodu usmjerenu prema promjenama pomoću različitih dekorativnih dodataka. Pretvorite prostor otvorenog tlocrta u funkcionalni obiteljski dnevni boravak s jasnim zonama za opuštanje i blagovanje.

Foto: Colin Poole

17. Shemu držite laganom i prozračnom

Otvoreni tlocrt djeluje posebno dobro u malom stanu ili kući jer rušenjem zidova možete postići to da se čak i najsitnija soba čini mnogo većom. Ako vam je svjetlost u prostoru izrazito važna, preporučujemo vam da svoj blagovaonski stol i stolce stavite pokraj prozora. I zadržite boje na minimumu, ističući samo jedan ključni komad namještaja.

Izvor: Ideal Home.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 03:17