“Konkretna koreografija”

Uz pomoć 3d tehnologije ”isprintani” stupovi

“Konkretna koreografija” naziv je projekta koji je ove godine zaživio na festivalu Origen u švicarskom Riom-Parsonzu. Gotovo tri metra visoki stupovi, koji su bili potrebni na sceni da bi plesači izveli predstavu, prvi su put uspješno napravljeni uz pomoć 3D printera. Stroju je trebalo svega dva i pol sata.

Suradnjom između tvrtke Digital Building Technologies i festivala Origen nastala je instalacija Concrete Choreography, a sastoji se od devet, individualno dizajniranih, 2,7 metara visokih stupova. Svaki je betonski stup isprintan 3D tehnologijom u punoj visini u 2,5 sata.

Studenti Master of Advanced Studies in Digital Fabrication and Architecture istražili su jedinstvene mogućnosti slojevitog ekstruzijskog tiska, demonstrirajući potencijal računalnog dizajna i digitalne izrade za buduću betonsku gradnju.

Ovaj novi postupak izrade omogućuje proizvodnju betonskih elemenata bez potrebe za oblikovanjem, a temeljen je na velikom robotskom sustavu ruku za istiskivanje. Što znači da se jedinstveni dizajni sa složenom geometrijom može izraditi na potpuno automatiziran način. Šuplje betonske konstrukcije tiskane su tako da se materijal strateški dodavao samo tamo gdje je to potrebno, što u konačnici omogućujući održiviji pristup betonskoj arhitekturi.

Izvor: www.3dprintingmedia.network

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 23:57