NAJLJEPŠE DEKORACIJE ZA DOM

Vaza za cvijeće kao bezvremenska zvijezda interijera

Vaze za cvijeće koje izgledaju savršeno i bez cvijeća.

Aranžiranje cvijeća kao umjetnost potječe još od starih Egipćana i Grka. Dok su Egipćani pomno uređivali svoje vrtove, izrađivali parfeme i kozmetičke preparate, Grci su cvijećem kitili ponajprije bogove i božice, izrađivali vijence i ukrašavali hramove i groblja.

Nakon Grka, Rimljani cvijeće više posvećuju sebi, izrađuju prve ružičnjake, a ruža poprima simbol ljubavi. Počinju aranžirati razne vrste cvijeća. Godinama se cvijeće koristi za posebne prilike i kao dekorativni element, a zatim dolazi doba renesanse gdje se pojavljuju prve dekorativne vaze za cvijeće.

Prve su vaze bile izrađene od keramike i finog stakla. Prije toga su se koristili vrčevi od keramike. Zatim u baroku dolaze bogato ukrašene porculanske vaze, rezervirane samo za najljepše interijere. Već u 19. stoljeću vaze s cvijećem useljavaju u mnoge domove, aranžiranje buketa poprima sasvim novu razinu pa se polako naziru i vrste buketa koje prepoznajemo i danas. Osim toga, danas više ne možemo zamisliti dom bez vaze i svježeg cvijeća u njoj, zar ne?

Vaza u bilo kojem obliku, s buketom ili bez, danas može biti prava kraljica interijera u kategoriji dekoracija. U nastavku vam donosimo neke od najljepših koje se mogu pronaći ovih dana web shopovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:17