Raskošni stilovi dekoriranja

Veliki povratak stilskog namještaja u 2018.

Nakon minimalizma te čistih i jasnih linija, dizajneri interijera najavljuju dominaciju bidermajera, baroka i art decoa u kućanstvima diljem svijeta

Vodeći svjetski dizajneri glasno i jasno poručuju: u 2018. godini, a pogotovo u 2019., stilski namještaj vraća se u interijere na velika vrata. Minimalizam, jasne i čiste linije, crno i bijelo... sve to, ističu oni, više nije u trendu, a ljudi sve češće žele domove opremiti stilskim namještajem koji suvremenom stanovanju daje čar prošlih vremena.

O karakteristikama suvremenog stilskog namještaja koji najviše traži inspiraciju u 18. i 19. stoljeću razgovarali smo s ekipom iz Opreme A.L.T., specijaliziranog hrvatskog salona visokokvalitetnog stilskog namještaja. Ova tvrtka posluje od 1998. godine, a njezina djelatnost je prodaja namještaja, rasvjetnih tijela i raznih ukrasnih detalja. Ponuda je usmjerena na visoku kvalitetu, dizajn, klasiku te jedinstvenost.

MALE SERIJA

- Za stilski namještaj veoma je važno da bude veoma visoke kvalitete i da izradom podsjeća narazličita razdoblja i stilove iz prošlosti nastalih pod utjecajem povijesnih zbivanja. Ovakav namještaj treba biti izrađen većim dijelom od punog drva i to najčešće drva trešnje, oraha, bukve, javora i mahagonija. Unatoč tome što danas možemo koristiti najmoderniju tehnološku obradu drva, kod stilskog namještaja mnogo toga se izrađuje ručno, gdje ni jedan komad nije nalik drugome. Isto tako, karakteristično za stilski namještaj jest to da se uglavnom izrađuje u malim serijama - objašnjavaju u salonu Oprema A.L.T. i dodaju da je posljednjih nekoliko mjeseci stilski namještaj trend u modernim interijerima.

Majstori s područja stolarstva, tapeciranja, rezbarstva i intarzija udružili su se kako bi ljepotu, duh i tradiciju minulih stoljeća spojili s najsuvremenijim postupcima obrade drva

- Stilske kolekcije danas su prilagođene zahtjevima modernog stila života, tako da se proizvode programi koji su mješavina klasičnog i modernog stila, tj. povezuje klasične motive iz prošlosti s elementima modernog minimalizma - kažu.

Najpoznatiji stilovi kroz povijest čiji namještaj i danas kupci žele su barok, bidermajer, empire i art deco.

Za tapeciranje se koriste kvalitetne tkanine poput pliša, brokata i originalnih tkanina koje imitiraju neko prošlo razdoblje

- Naša tvrtka Oprema A.L.T. prodaje stilski namještaj proizvođača Stilles, koji više od 70 godina stvara i njeguje proizvodnju stilskog namještaja. Stillesovi proizvodi prepoznatljivi su u cijelom svijetu, što svjedoči njihovoj kvaliteti i stotinama sati truda potrošenih za njih. Majstori s područja stolarstva, tapeciranja, rezbarstva i intarzija udružili su se kako bi ljepotu, duh i tradiciju minulih stoljeća spojili s najsuvremenijim postupcima obrade drva - komentiraju u salonu.

ZLATNE RUČKICE

Za tapeciranje ovakvog namještaja koriste se, pak, kvalitetne tkanine, poput pliša i brokata, zatim tkanine koje imitiraju neko prošlo razdoblje, ovisno o želji kupaca. Ručkice također mogu biti klasične, poput zlatnih i srebrnih ili moderne, primjerice Swarovski - komentiraju u Opremi A.L.T. i dodaju da će svaki kupac odabirom nekog komada stilskog namještaja sasvim sigurno u svoj dom unijeti karakter, bezvremenski stil, a imat će i komad koji se lako prenosi s generacije na generaciju.

Više možete saznati na www.oprema-alt.hr.

Foto: Oprema A.L.T.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 02:05