VELIKI USPJEH NA SAJMU IMM COLOGNE 2014. U KöLNU

Hrvati oduševili namještajem visoke kvalitete i maštovitog dizajna

Na Međunarodnom sajmu namještaja IMM Cologne 2014. u Kölnu koji se održavao od 13. do 19. siječnja domaći proizvođači namještaja uspješno su predstavili svoje proizvode i tako se istaknuli među bogatom konkurencijom najprestižnijih svjetskih tvrtki iz tog sektora. Na više od 134.000 četvornih metara okupilo se više od 1200 izlagača, a hrvatski predstavnici oduševili su prisutne dizajnom i kvalitetom te dobili brojne pohvale.

U nastavku vam predstavljamo neke od hrvatskih proizvoda izloženih u Njemačkoj, a za kraj treba napomenuti da je nastup sufinancirala Hrvatska gospodarska komora, i to uzevši u obzir pravila postavljena još jesenas: hrvatska industrija namještaja izlazi u Europu s novim konceptom koji predstavlja njezino opredjeljenje – postati ozbiljan partner u opremanju i to proizvodima visoke dodane vrijednosti. Proizvođači koji su pokazali svoje proizvode na Sajmu su: DI Novoselec, Drvniklaster sjeverozapadne Hrvatske – Varaždin, Efektiv, Inkea, IO dizajn, FinvestCorp, Lapibus, Noona, Malagid i Sportex.

Apple tree,

autorski rad dizajnerice Mirne Grubišić, prikladan je za predvorja ekskluzivnih hotela u kojima forma i svrha mogu doći do izražaja. Polica Apple tree, koja ujedno ima funkciju pregrade u prostoru, napravljena je od stakla i savijenog furnira. Staklo kao nosivi element povezuje posebnim okovom obje stranice polica i zid. Nastao je prilagodbom postojećeg okova i izradom po mjeri te zadovoljava potrebe jednostavne i sigurne montaže.

Podna svjetiljka Balance, čiji je dizajn nastao u projektnom timu Drvnog klastera iz Varaždina, svojom neposrednošću privlači pozornost. Dizajn je simplificirao formu drva, svjetiljka je napravljena od 4 elementa od masivnog drva koji se spajaju i montiraju jednim jedinim metalnim vijkom u postolju. Poanta dizajna je upravo savršen balans jednostavnih elemenata – stoga je jednostavno bilo pronaći ime za svjetiljku.

Zidna polica

Varius, koju je također dizajnirao Mario Dobrečević, a proizveo Lapibus, upotpunila je sliku idealnog dnevnog boravka – hrast oblikovan u formi ekodizajna, završno obrađen biljnim uljima, ostavlja korisniku mogućnost da sam sagradi identitet prostora u kojem provodi vrijeme kako bi se u njemu osjećao ugodno. To je sasvim drukčiji hrast od onog na koji smo navikli, impresionirano su komentirali posjetitelji iz Italije, dodajući da ga žele imati u trgovinama namještaja.

Liniju LIR zagrebačke Inkee karakteriziraju jednostavne minimalističke linije omekšane rubnim zaobljenjima. Urezivanjem “rebara” na segmentu materijala postignuta su potrebna zaobljenja, a organska forma i zanimljiva dosjetka u detalju reza koji se savija čine proizvode vrlo efektnim i promatraču izazivaju poželjan efekt pozitivnog uzbuđenja. Riječ je o okolini prijateljskim proizvodima usklađenim sa zahtjevima održivog razvoja industrije namještaja.

Panjeve,

jedan od glavnih trendova u oblikovanju prostora, proizvođač Efektiv iz Vinkovaca vješto je uobličio u cjelinu. Mogu služiti kao stolići ili stolci, mogu biti jednostavno ukras prostora. No, što god da jesu, sa sobom donose dah slavonske šume obojene u zlatnu boju jeseni. I pokazuju da je, često puta, najbolji dizajn upravo onaj koji dolazi iz prirode.

Noona je dječji krevetić iz tvrtke Cunae izrađen od prirodnih materijala, ručno obrađenog drva. Noona raste s vašim djetetom od koljievke za bebu do kreveta za školarca. Noona je izrađena od drveta bukve hrvatskih proizvođača. Noona nije rezultat industrijske serijske proizvodnje, nego su svi drveni elementi ručno završno obrađeni, a prirodne “nepravilnosti” drveta se ne ispravljaju. Elementi su tonirani, ne lakirani, u bijelu ili smeđu boju da bi uvijek do izražaja došla prirodna tekstura drveta. Rezultat je to da je svaka Noona savršena u nesavršenosti prirodnog drveta i ručne

završne obrade.

Novi proizvod tvrtke FinvestCorpa zove se Colloco, i nastao je u suradnji s dizajnerom Mariom Dobrečevidem. Riječ je o garnituri sastavljenoj od dvosjeda i naslonjača, osmišljenoj tako da pruži novi, jedinstven doživljaj pri sjedenju ili ležanju. Proizvod je ostavio bez daha većinu posjetitelja svojom novom formom, razigranim oblicima i iznimnom kvalitetom izrade. Iz FinvestCorpa najavljuju daljnji proboj na zahtjevna europska tržišta – Švedsku i Nizozemsku, gdje će ponovo uskoro nastupiti na specijaliziranim dizajnerskim sajmovima.

Desetljećima duga tradicija izrade namještaja u kombinaciji s modernim proizvodnim tehnologijama i vrhunskim dizajnom i ove je godine recept Drvne industrije Novoselec za uspješnu prodaju namještaja na tržištu zapadne Europe. Nova kolekcija Verona, izrađena od masivne hrastovine i završno obrađena ekološkim materijalima, pruža brojne mogućnosti za uređenje dnevnih soba i blagovaonica koje će zadovoljiti i najzahtjevnije kupce. Pažljiv odabir detalja i pozornost pri njihovoj izradi, osobine su te kolekcije po kojima se prepoznaje visoka kvaliteta materijala i njegove obrade.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 10:48