Nahtkasl & Hoklica

Vesela scenografija kazališne predstave A je to!

Kreativna obitelj koja stoji iza veselog namještaja pod nazivom Nahtkasl & Hoklica i o kojoj smo ljetos pisali nije ograničila svoj umjetnički rad samo na komade starog namještaja kojima daje novi život. Zajedno su pomogli izraditi rekvizite i scenografiju za popularnu kazališnu predstavu A je to! koja se temelji na poznatoj čehoslovačkoj animiranoj seriji. Predstava je premijerno prikazana 13. svibnja ove godine u Gradskom kazalištu Trešnja. Pripremljena u režiji Marija Kovača, s glavnim ulogama koje igraju Marko Cindrić i Asim Ugljen, nastala je u koprodukciji kazališne skupine Nu:Write i Gradskog kazališta Trešnja.

Predstava je adaptacija popularnog čehoslovačkog animiranog serijala o kućnim majstorima Patu i Matu, koji ove godine slavi 40. obljetnicu prikazivanja. Kreativnom producentu Davoru Prahu, koji je osmislio likovni identitet predstave (scenografiju, kostimografiju i rekvizite) u provedbi ideja u djelo pomogao je kolektiv Nahtkasl & Hoklica. Ivica Brčić, koji je na je čelu kolektiva, potpuna je suprotnost Patu i Matu, spretan kućni majstor kojem od ruke idu popravci, ali i izrada gotovo svega čega se primi. Ovaj umirovljeni inženjer elektrostrojarstva i bivši trgovac odjećom iz hobija uređuje pronađeni ili doneseni namještaj, najčešće iz 1950-ih i 1960-ih godina, a ponekad izrađuje i nove komade namještaja. U tome mu pomažu i kćeri Lana i Rea.

Budući da sestre djeluju u sklopu kazališta Nu:Write i radile su na produkciji predstave A je to!, bilo je logično da će tatu pozvati u pomoć oko radova na scenografiji, posebice interijerima. Oni su trebali izgledati što autentičnije, dakle, likovno preneseni iz crtića i uređeni u pomalo retro stilu. Dvije stolice za blagovaonicu modela tipičnog za razdoblje 70-ih i 80-ih Ivica je preuredio i skratio im noge kako bi bili što niži, radi komičnog efekta. Od stiropora, kartona i skaja izradio je desetke scenskih knjiga, a najviše je vremena i truda uložio u izradu čak šest kovčega, u koje Pat i Mat pakiraju gotovo sve svoje pokretnine da bi s njima otputovali na ljetovanje na Jadranu. Budući da su kovčezi morali biti otporni na letenje zrakom, bacanje i padanje, trebalo ih je učiniti izgledom istovjetnima pravoj starinskoj kožnoj prtljazi, a opet dovoljno čvrstima da izdrže opetovane izvedbe u kazalištu. Svi su zajedno pripomogli scenografu u bojanju i kaširanju kulisa, u nabavci tkanina i šivanju, te odabiru i izradi rekvizita koji krase zidove scenografije, poput putokaza, natpisa, cvijeća, starinskih fotografija, goblena, ali i retro sušila za kosu.

Predstava A je to! vraća se na daske kazališta Trešnja 3. i 4. rujna!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:22