VRIJEME JE ZA VUNICU

We Are Knitters, sve o pletenju na jednom mjestu

 

Stigli su hladniji dana i vrijeme kada laganu odjeću zamjenjujemo toplijim materijalima, vunenim i pletenim džemperima, kapama, šalovima, a u domu mekim toplim dekicama. Ako do sada nikada niste ovladali ovim starim tehnikama i trenutno ne možete pronaći slobodnog vremena za odlazak na neki od tečaja pletenja, pronašli smo za vas izvrsnu web stranicu We Are Knitters s video tutorijalima za početnike i napredne s novim trikovima, tehnikama i šavovima, a na vama je samo da nabavite potreban pribor i pronađete slobodnog vremena.

A post shared by WAK (@weareknitters) on

Kao prvo morate znati razliku između pletenja i heklanja. Pletenje ili štrikanje se radi s dvije igle, a heklanje ili kukičanje s jednom iglom s kukicom. U konačnici se dobiva isti rezultat. Kapa se može i plesti i heklati, šalovi također, bilo koji odjevni predmet, kao i igračke se mogu isplesti ili isheklati. Sve se može raditi s obje tehnike.

A post shared by WAK (@weareknitters) on

Također, kada se radi o materijalima, vrijedi pravilo, što veća cijena, to kvalitetniji proizvod. Bez obzira radi li se o vuni koja je najpopularniji materijal za pletivo, pa sve do igli i škarica kojima se radi. Osobito je bitno da su igle čvrste i nesavitljive.

A post shared by WAK (@weareknitters) on

Vrijeme izrade pletiva zavisi o vrsti boda i debljini vune, i ovisi od osobe do osobe, ali i o debljini vune s kojom se radi te o vrsti boda. Ako se radi kompliciraniji bod, naravno da će trebati više, dok rad s debljom vunom traži manje vremena. Kada se radi o bodovima, klasičan pravo-krivo je primjenjiv na sve i osnova je svih ostalih varijacija. Ako pletete izmjenično pravo pa krivo, dobivate reljefni uzorak, a pletenicu dobivate kada se plete s izmjenom očica.

A post shared by WAK (@weareknitters) on

Pletenje je svojevrsna matematika, ali ujedno relaksirajuća i zabavna. Bez obzira jeste li početnik ili već imate materijala iza sebe, kod pletenja je čarolija u stalnoj nadogradnji i igri bodovima koja vam omogućava nove uzorke, ali i izradu pulovera, šalova, torbi i igračaka.

A post shared by WAK (@weareknitters) on

A post shared by WAK (@weareknitters) on

Više informacija potražite na www.weareknitters.eu, a pratiti ih možete i na Instagramu @weareknitters

Foto: We Are Knitters

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2024 15:12