EXPO REAL

Završen sajam u Munchenu specijaliziran za ulaganje i nekretnine

“Najstabilniji način za investicije su nekretnine”. Pretpostavlja se da će kamate ostati na minimalno niskim razinama, što prisiljava investitore da pronađu alternativne načine za ulaganje svojeg novca, kaže Patrick  Franolić

“Općenito raspoloženje u branši je vrlo dobro, gotovo sve zemlje jugoistočne i srednje Europe imaju dobre pokazatelje, pogotovo Češka, Slovačka i Poljska, te se ne vide pretjerani znakovi usporavanja Austrije i Njemačke, ali se i dalje osjeća da Hrvatska velikim fondovima i ulagačima nije glavni cilj”, rekao je Patrick Franolić, direktor međunarodne konzultantske agencije za poslovanje nekretninama Spiller Farmer, koji je sudjelovao prošli tjedan na Expo Realu, najvećem B2B sajmu u Europi, održanom u Münchenu.

Strani ulagači su manje zainteresirani za rezidencijalni sektor, a iznimka su manje investicije na obali

Na tom se sajmu nudi idealno okruženje za učinkovito umrežavanje cjelokupne industrije nekretnina i ulaganja, a iz Hrvatske je sudjelovalo nekoliko tvrtki, između ostalih Spiller Farmer, Colliers i Valamar. Sajam obuhvaća sve branše nekretnina, počevši od stambenog i uredskog sektora, preko logistike, rezidencijalnih i specijalnih nekretnina, kao što su starački i studentski domovi, do bolnica, proizvodnih hala i sličnog. Odlično je mjesto i za informiranje o novim trendovima, povezivanje s kolegama i širenje suradnje u regiji.

Sajam je ugostio 2190 izlagača iz 45 zemalja i održavao se na 72.250 četvornih metara izložbenog prostora

ALTERNATIVA

- U branši se pretpostavlja da će razina kamata ostati na minimalno niskim razinama, što investitore prisiljava da pronalaze alternativne načine za ulaganje svojeg novca, tako da su pokraj dionica i nekretnine jedan od najstabilnijih načina za investicije. Ne računamo s većim promjenama u idućih nekoliko godina - smatra P. Franolić.

Velik je interes austrijskih i slovenskih ulagača za Hrvatsku, jer su, dodaje, dobro upoznati s običajima i regionalnim izazovima. Fokus je i dalje na uredskim, trgovačkim i hotelskim investicijama, za koje se očekuje da će u iduće dvije, tri godine biti vrlo snažne.

POTRAŽNJA

- Za rezidencijalni sektor strani su ulagači manje zainteresirani, a jedina iznimka su manje do srednje investicije na obali. Razlog je nepoznavanje lokalnog rezidencijalnog tržišta i izuzetno velika potražnja na njihovim domaćim tržištima, što rezultira manjom potrebom i zanimanjem za naše tržište. Očekivanja za 2020. godinu su vrlo pozitivna i ne računa se s tim da će usporavanje njemačke ekonomije imati pretjeran negativan učinak na tržište - zaključuje Patrick Franolić.

Ove godine Expo Real je ugostio 2190 izlagača iz 45 zemalja i održavao se na 72.250 četvornih metara izložbenog prostora.

Više na: www.exporeal.net

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:09