Lamperija, drvene palete ili daske

Želite da vam interijer izgleda šik, a volite prirodne materijale?

Ako želite da vam interijer izgleda šik i pritom volite prirodne materijale, drvo je materijal o kojem biste trebali razmisliti. Ovaj je prirodni građevni  materijal oduvijek prisutan u interijerim, kako zbog dobrih karakteristika tako i zbog činjenice da dobro izgleda u svakoj prostoriji doma

Može to biti lamperija, drvene palete ili daske ovisno o stilu, raspoloženju i atmosferi koju želite postići. Prirodno drvo je plemenit i topao materijal i jednako će lijepo izgledati u rustikalnom ambijentu, modernom stanu, uredu ili vikendici, spavaćoj sobi, dnevnom boravku, blagovaonici, terasi ili kupaonici. Osim toga, nudi pregršt različitih opcija s kojima se možete vrlo lijepo poigrati kako biste dobili željeni ton i nijansu koji će vam pristajati uz ostatak interijera. Dostupno je, povoljno i lako se održava.

Sjećate li se lamperija koje su 70-ih godina preplavile kuhinje i boravke naših domova, unoseći dašak sela čak i u stanove novoizgrađenih nebodera? Naravno da se sjećate. Tko bi ih zaboravio?! Izazivajući nerijetko estetsku jezu kod mlađih korisnika prostora, ti su se relikti socijalističkog obilja nastavili provlačiti po hrvatskim interijerima još kroz duga naredna desetljeća. Taman smo ih se riješili, a evo ih opet. Ali u novom izdanju! I gle čuda, sad nam se sviđaju. Jesmo li se promijenili mi ili lamperije?

Današnje zidne oplate nisu više rustikalne kao nekad. Elegantne su, daju toplinu i nevjerojatno se dobro uklapaju u moderno uređen prostor. Više se ne stavljaju od poda do stropa, niti na svaki zid.

Drvena oplata iznad kreveta vrlo je moderna u crnoj boji, kakva se dobiva tradicionalnom japanskom metodom paljenja - Shou Sugi Ban. Ona ističe linije i neravnine drveta, no za nas praktičnije i jeftinije rješenje nudi obična crna boja. Naravno u mat varijanti, u skladu s trendovima. Na slici ispod vidimo kako dobro i dramatično može djelovati crna lamperija iznad kreveta.

Drveni panel može se postaviti i horizontalno, kao u ovom predsoblju. Opet u trendi crnoj boji, ni ovaj panel ne pokriva čitav zid nego samo jedan njegov dio i svojim kontrastom unosi dinamiku u prostor. U ovom slučaju služi kao garderoba, s kukicama za jakne, šalove, torbe. Mijenjanjem tepiha s kojim korespondira u prostoru dobit ćemo željenu igru boje – ili, ako to želimo, samo crne i bijele.

Nije sve tako crno! Moderni prostori vole i blagu, svijetlu boju drva koja u prostor neće unositi dramu. Naprotiv, sa svojom finom zrnatom strukturom, ova svijetla drvena oplata djeluje umirujuće i beskrajno elegantno.

Da, da, neki suvremeni zidni paneli djelovat će vam baš poput onih iz druge polovine prošlog stoljeća. U slučaju ovog na gornjoj slici, dojam je zapravo točan jer lamperije (od poda do stropa!) stvarno potječu iz 1955. Ostale su očuvane jer su izrađene od drveta vrhunske kvalitete, koje je ostarilo poput vina ili kakve druge stvarne prirodne ljepote. A pravo drvo se, za razliku od jeftinih prerađevina, dalo lijepo pobrusiti i prelakirati mat lakom u boji oraha.

Još jedna prirodna ljepota, načinjena od posebno uskih dasaka. Primijetite kako ni ova recentna drvena oplata ne zauzima čitav zid. Njemu je ostavljeno da "diše" u dinamici drvene smeđe i kontrastne bijele na donjim površinama.

Zar se baš sve starinsko vraća? Ovakve drvene panele mogli smo vidjeti u TV serijama čija se radnja zbivala u memljivim kućama britanske seoske vlastele, a sada ih gledamo u vrlo modernim prostorima. Ovakve oplate (i ne nužno od pravog drveta) ne bi loše djelovale ni u tamnosivim, pa i mat crnim varijantama.

Oplata od širokih dasaka, bez utora, daje luksuzan i moderan izgled ovom dnevnom boravku.

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 17:40