VJEČNA ELEGANCIJA

Zid od cigle ili kamena: biste li ikada pogodili je li pravi ili umjetan?

O pravom kamenu sve je rečeno, ali znate li da postoji kamen koji to nije? Zapravo, riječ je o dekorativnim zidnim oblogama koje su po sastavu lagani beton, a izgledom vjerno imitiraju kamen. O čemu je točno riječ, objašnjava nam Dajana Čičak iz tvrtke Rustik kamen.

- To su dekorativne obloge proizvedene iz kalupa prirodnog kamena. One spadaju u betonske obloge, ali lagane. Zbog korištenja laganih materijala lakše su od prirodnog kamena. U svom sastavu sadrže bijeli cement, lagani agregat, pijesak, razne aditive te mineralne oksidne boje - kaže Dajana Čičak i dodaje da su ovakve obloge cjenovno pristupačnije.

- Ako umjetni kamen usporedimo s kvalitetnijim prirodnim kamenom, lakši je za postavljanje i održavanje. Faktor otpada kod umjetnog kamena je približno 5%, za razliku od 25% ili više kod prirodnog kamena. Prednost dekorativnog kamena pred ostalim oblogama ili materijalima koji se stavljaju na vertikalne površine je zapravo u završnom efektu - ističe Čičak i dodaje da se u ovom slučaju ne radi o panelima, nego se kamen po kamen lijepi zasebno.

- Ovisno od modela do modela, neki se fugiraju, a neki su napravljeni tako da se samo lijepe jedan do drugoga. Postavljaju se poput keramike. Vrlo je važno da je podloga prije adekvatno pripremljena kako kasnije ne bi došlo do odljepljivanja kamena i slično.

Što se tiče trendova, Dajana Čičak ističe nekoliko primjera.

- U pravilu sve vrste dekorativnog kamena koje imamo u ponudi se podjednako prodaju, no još uvijek je u trendu opeka koja se odlično uklapa u svaki prostor, a tu su i modeli bez fuga koji se vrlo brzo i lako postavljaju, a konačan dojam je jedinstven. No nikako ne bismo preskočili imitaciju pravog kamena koja zaista u svaki ambijent donosi toplinu i jedinstveni ugođaj, pa se iz tog razloga kupci odlučuju za ovakvu vrstu dekorativnog kamena - kaže Čičak. Tvrtka u kojoj radi domaća je i daje garanciju od 30 godina, a cijene se kreću od 160 kn do 300 kn/m2. Riječ je o potpuno domaćem proizvodu!

Pogledajte kako izgledaju neki od najatraktivnihih kamenih zidova s Pinteresta - u dnevnim sobama, kupaonicama, toaletima. Zidne kamene obloge toliko su dominantne da ih zapravo najviše susrećemo u obliku detalja - dimnjaka, dijela zida, obloge oko kamina...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2024 02:48