Moćan alat

Transformira prostor u trenu: Tapete mlade ilustratorice privukle pažnju Hermesa, H&M-a...

 Ferm Living
Ilustratoricu su proslavile tapete za tvrtku Ferm Living, ali i suradnja s modnim divom, glazbenicima...

Napuštena groblja obrasla divljinom, viktorijanski staklenici, francuske niche parfumerije, stari anatomski priručnici, rukom oslikane antikne knjige o botanici... Neobična su i ponekad opskurna mjesta s kojih britanska ilustratorica Katie Scott crpi svoju inspiraciju. Fantastični i katkad bizarni svjetovi koji nastaju ispod pera te mlade ilustratorice svojevrstan su hibrid stvarnosti i imaginacije, kombinacija postojećih, izmaštanih i davno izumrlih vrsta.

image
PRIVATNA ARHIVA

Svojim prepoznatljivim vizualnim jezikom privukla je pažnju velikih modnih divova poput Hermesa, H&M-a i tvrtke Nike, filmaša, glazbenika, ali i majstora tetovaža. Katie stvara u jednom uglu svog londonskog doma koji dijeli s dečkom i grupom jednako kreativnih prijatelja, okružena biljkama i knjigama. Neke od njih sama potpisuje (Botanicum, Animalium, Fungarium...), dok su drugima autori jednako zaljubljeni u začudnu ljepotu svijeta u kojem živimo, ali i svjetova koje možemo izmaštati. Riječ je o autorima koji su najviše utjecali na Katie, kao što su Ernst Haeckel, Fritz Kahm, Albertus Seba i Makoto Azuma.

image
Ferm Living
image
Ferm Living
image
Ferm Living

Široj javnosti Katie je postala poznata nakon suradnje s danskom tvrtkom specijaliziranom za interijere Ferm Living.

Umješnost i iskustvo

Osnivačica popularne tvrtke, Trine Andersen, 2006. je asortimanu tvrtke poželjela dodati i kvalitetne tapete, taj moćan alat za jednostavnu, ali efikasnu transformaciju prostora.

image
PRIVATNA ARHIVA
image
Ferm Living

Napravljene su u kombinaciji tekstilnih i papirnih vlakana, a u izradi se koristi drvo s ekoloških plantaža

image
PRIVATNA ARHIVA
image
Ferm Living

Prve tapete dizajnirala je sama, a onda se susrela s radom Katie Scott i odmah je pozvala da specijalno za njih dizajnira seriju tapeta s njezinim potpisom. Izrada kvalitetnih tapeta zahtijeva umješnost i iskustvo. Najprije se na velike metalne cilindre željeni uzorak mora ugravirati rukom kako bi se mogao otisnuti na tapetu.

image
WEWORK AS/

Svaka boja tapete mora imati vlastiti cilindar. Tvrtka Ferm Living koristi isključivo ekološke boje na vodenoj bazi, a svaka boja ima svoju jedinstvenu recepturu. Prilikom isporuke tapeta iznimno se pazi da sve isporučene role budu iz iste serije kako ne bi došlo do malih razlika u tonalitetu, što je specifikum ručne proizvodnje.

Stara metoda

Nakon printanja tapete se suše, režu i pažljivo pakiraju kako bi krajnjem korisniku bile isporučene u savršenom stanju.
Tapete s potpisom Katie Scott proizvode se u prvoj švedskoj tvornici tapeta, pioniru u toj industriji, s iskustvom u proizvodnji duljim od stotinu godina. Za izradu koriste metode stare više od 200 godina, ali i moderne tehnologije poput fleksografije i graviranja.

image
PRIVATNA ARHIVA

Proizvodni proces počinje ručnim graviranjem željenog uzorka na velike metalne cilindre, pri čemu svaka boja tapete mora imati vlastiti cilidar. Koriste se boje na vodenoj bazi. Nakon printanja se suše, pažljivo pakiraju te isporučuju

image
PRIVATNA ARHIVA

Tvrtka ulaže velike napore u održivu proizvodnju te sve njihove tapete imaju FSC (Forest Stewardship Council) certifikat. Materijal od kojeg su tapete napravljene kombinacija je tekstilnih i papirnih vlakana, što ih čini trajnijim i jednostavnijim za postavu. A drvo koje se koristi za izradu papira dolazi isključivo s plantaža gdje se ono proizvodi na ekološki način uz obavezno pošumljavanje odmah nakon sječe.

image
PRIVATNA ARHIVA

Katie stvara u jednom kutu svojega londonskog doma, okružena biljem i knjigama. Neke od njih i sama potpisuje: Botanicum, Animalium, Fungarium...

Odnedavno tapete Katie Scott možete nabaviti i u zagrebačkom dućanu dizajnholik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 09:45