Sustav Rognan

Živite u malom stanu? Ikea ima odlično rješenje za vas!

Tvrtka IKEA je na svojim tradicionalnim Danima demokratskog dizajna koji su održani od 3. do 5. lipnja u švedskom Älmhultu predstavila brojne inicijative i suradnje kojima nastoji pozitivno djelovati na ljude i planet. Među brojnim suradnjama predstavljen je i  sustav Rognan razvijen u suradnji s američkom kompanijom Ori

Jeste li znali da se oko 1,5 milijuna ljudi pridružuje gradskom stanovništvu svaki tjedan? Procvat velikih gradova istovremeno je doveo do smanjenja životnog prostor. Ova masovna urbanizacija ubrzava i stvara jako naseljene gradove koji u isto vrijeme konzumiraju zemlju i resurse neodrživim tempom.

Kako stvoriti bolji svakodnevni život za mnoge ljude, omogućujući im da kreiraju svoje domove iz snova? U slučaju Ikee to podrazumijeva ne samo odabir ekološki prihvatljivih materijala i metoda proizvodnje nego i pomoć svima da zaista žive u skladu s održivim načinom života i da kreiraju svoje domove iz snova čak i u malim prostorima. U suradnji s američkom kompanijom Ori Ikea je razvila sustav Rognan.

Pogledajte video!

Riječ je o novoj liniji koju karakteriziraju inovativnost i fleksibilnost te je namijenjena ljudima koji žive u malim stanovima i svaki im je centimetar životnog prostora od velike važnosti. Novom linijom "robotskog" namještaja, upravlja se putem posebnog prekidača – ovisno o korisničkim željama, namještaj se može sam pomicati i osloboditi prostor za dnevnu sobu, spavaću ili radnu sobu. Baziran je na kliznom mehanizmu i skrivenim kotačima.

S jedne strane nalazi se dnevna zona s kaučem, dok se pritiskom na tipku prekidača namještaj lagano pomiče i otvara prostor zone za spavanja u kojoj se nalaze ormari, stol i krevet.

Cijena Rognan sustava nije objavljena, a njegova prodaja počinje tijekom sljedeće godine. Namještaj iz ove serije bit će dostupan samo u Japanu i Hong Kongu, no vjerujemo da će s vremenom stići i na druga svjetska tržišta.

Foto: IKEA

Izvor: IKEA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:50