Rođendan

200 GODINA WIENERBERGERA Priča o uspjehu jedne od najstarijih tvrtki u Europi koja je pomogla izgraditi Beč

    AUTOR:
    • Iva Novak

  • OBJAVLJENO:
  • 13.10.2019. u 11:03

Uwe Strasser

Vodeća korporacija u industriji građevinskog materijala. Hotel Imperial i palača Wertheim samo su neke od zgrada u austrijskoj prijestolnici napravljene od opeke s inicijalima ove tvrtke

Opeka se danas proizvodi pomoću visokotehnoloških procesa u tvornicama, no to prije nije bilo tako. Prve tvornice opeke u Beču izgrađene su u 16. stoljeću, a prvu ciglanu na Wienerbergu (Bečkoj gori) dala je izgraditi Marija Terezija.

Povećanje broja stanovništva i trgovačkih djelatnosti doveo je do potrebe za širenjem gradske jezgre, uklanjanjem zidina i općenitim urbanističkim planom ekspanzije grada.

Uwe Strasser

Wiener Musikverein, poznata po skraćenom nazivu Musikverein, je koncertna dvorana u četvrti Innere Stadt u Beču (naslovna fotografija)

 

IMENA

Upravo je tvrtka Wienerberger, jedna od najstarijih postojećih korporacija u industriji građevinskog materijala u Europi, pod vodstvom tadašnjeg vlasnika Heinricha Draschea, bila jedan od glavnih proizvođača opeke za izgradnju novoga Beča. Tvrtka nije samo isporučivala građevinski materijal, već je kupovala parcele i gradila zgrade te proizvodila arhitektonske ukrase u posebno otvorenoj tvornici terakote. Opeke s inicijalima Heinricha Draschea još se mogu pronaći na desecima zgrada uz glavnu ulicu Ringstrasse.

Raskošni Hotel Imperial, palača Wertheim, neobarokna koncertna palača Kursalon Hübner, zgrade Muzeja primijenjenih umjetnosti i Sveučilišta primijenjenih umjetnosti, palača Epstein (danas jedno od sjedišta austrijskog parlamenta), palača Ephrussi (danas trgovački centar) te poznata zgrada bečke burze s kipom Neptuna na krovu - samo su neka od zvučnih imena lokacija koje će poznavatelji bečkih ljepota zasigurno prepoznati.

Prve tvornice opeke u Beču izgrađene su u 16. stoljeću, a prvu ciglanu na Wienerbergu dala je izgraditi Marije Terezija

 

Za informaciju, kada je davne 1819. Wienerberger kupio prvu tvornicu opeke, bilo je nezamislivo da će dva stoljeća kasnije tvrtka zapošljavati 16.000 ljudi u 30 zemalja, od čega devedesetak u Hrvatskoj i 900 u regiji. Drugim riječima, od tada do danas tvrtka Wienerberger postaje lider u inovacijama i razvoju novih proizvoda i rješenja za modernu i održivu gradnju, konstantno odgovarajući na potrebe i zahtjeve suvremene arhitekture. U širokoj paleti Wienerberger proizvoda ponajviše se ističe najinovativnije rješenje za energetski učinkovitu gradnju - opeka Porotherm IZO Profi s integriranom toplinskom izolacijom koja omogućuje dvostruko bržu gradnju od klasične, koristeći specijalno ljepilo Dryfix.extra.

Uwe Strasser

Uwe Strasser

Detaljno napravljen i isplaniran proizvodni pogon tvrtke Wienerberger u kojem se opeka proizvodi pomoću visokotehnoloških procesa u tvornicama

 

Uwe Strasser

Razvili su koncept e4 kuće koja objedinjuje ekologiju, ekonomiju, energetiku i emocije te se trenutno gradi u Zagrebu

 

Uwe Strasser
 

DIREKTIVA

Od izazova na tržištu s kojima se tvrtka susreće je i direktiva Europske unije o gradnji kuća gotovo nulte energije (nZEB) koje uključuju 20% manju emisiju stakleničkih plinova, 20% udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji i 20% manju potrošnju energije u odnosu na uobičajene obiteljske kuće. Wienerberger je stoga razvio koncept e4 kuće koji objedinjuje ekologiju, ekonomiju, energetiku te emocije i zadovoljava sve spomenute kriterije, a primjenjiv je na sve tipove objekata, od obiteljskih kuća do višestambenih zgrada ili javnih objekata. Upravo je u završetku i prva e4 kuća koja se gradi u Zagrebu, a koja bi trebala pokazati kako se pametnim projektiranjem i korištenjem prirodnih materijala može znatno unaprijediti kvaliteta života, uključujući brigu o okolišu i značajnu uštedu.

Foto: Uwe Strasser

Izdvajamo

Iz drugih medija