U POSJETU...

38 četvornih metara promišljenih do posljednjeg detalja kod Plitvičkih jezera

Obitelji Prebeg nudi stan za najam udaljen pet minuta vozilom od NP-a Plitvička jezera

O ljepoti Plitvičkih jezera sve je već rečeno. To predivno prirodno bogatstvo privlači posjetitelje iz cijelog svijeta, a svi oni trebaju i smještaj. Danas vas vodimo u jedan simpatičan jednosobni stančić za najam, udaljen pet minuta autom od “Ulaza 2”.

Pitali smo vlasnika Damira Prebega kako je počela cijela priča.

- Stan je zapravo u vlasništvu mojeg oca, a nalazi se u objektu u kojem već postoji nekoliko apartmana za najam turistima pa smo odlučili i mi okušati sreću u iznajmljivanju. Supruga i ja smo već godinama u turističkoj djelatnosti i dobro znamo što od turizma u našem kraju možemo očekivati - kaže Damir, a nas zanima koja je bila misao vodilja pri opremanju i uređenju interijera.

U interijeru nismo željeli forsirati lički ambijent i htjeli smo da prostor bude moderan. Prisutni su tek lokalni materijali kamen i drvo, kaže vlasnik

- U interijeru nismo željeli forsirati lički ambijent i htjeli smo da prostor bude moderan, ali da ipak zadrži i neke karakteristike ovog kraja kao što su kamen i drvo. Pregledavali smo stare fotografije i muzejsku građu, na kraju smo dosta toga prepustili i projektantici Mireli Blažanović kojoj je prioritet bio funkcionalnost, lakoća održavanja i fotogeničnost prostora. Željeli smo svojim gostima ponuditi sve ono što pruža moderno doba, ali da se u našem prostoru osjećaju ugodno i kao kod kuće. Vjerujemo da smo to postigli odabirom materijala i boja - priča nam sugovornik.

Želja je vlasnika bila stvoriti ugodan prostor za opuštanje gostiju koji su čitav dan proveli aktivno u prirodi

MRAMORNI UZORAK

Stan je prije bio namijenjen stanovanju jedne osobe te je bio organiziran kao garsonijera. Nije bilo jednostavno od prostora koji je bio nevelik dobiti više organizacijskih jedinica.

- Stan je bio u prilično lošem stanju: instalacije, zidovi, podovi... Sve je zahtijevalo potpunu adaptaciju, a raspored vanjskih otvora nije dopuštao velike izmjene u tlocrtu u kojem je od 38 kvadrata trebalo dobiti ulazni prostor, kupaonicu, kuhinju s blagovaonicom i dnevnim boravkom te odvojenu spavaonicu. Sve to je trebalo zadovoljavati zadane kriterije kategorizacije turističkih objekata - ističe Damir Prebeg.

Ulaskom u stan dolazi se u pretprostor, koji služi i gostima za odlaganje obuće i garderobe, odakle se ulazi u kupaonicu.

- Trudili smo se da sanitarni prostor odiše čistoćom, a da ne bude sterilan. Zato smo odabrali keramiku s uzorkom mramora i onu s drvenim dekorom koji su se sjajno dopunili. Nevelikost prostora smo povećali ogledalima i prozračnom tuš-kabinom na samom ulazu. Takav tlocrt se nametnuo sam po sebi budući da smo rušenjem jednog zida dobili nišu optimalne veličine - objašnjavaju vlasnici dok nas vode prema dnevnom dijelu.

Odmah s lijeve strane je kuhinja koja doista pruža sve što bi gost u apartmanu mogao poželjeti, iako vlasnici ističu kako je bio pravi izazov smjestiti je u tako malom prostoru.

- Nedostatak spremišnog prostora projektantica je nadoknadila dizajniranjem kuhinje s gornjim elementima u dva nivoa, što je stvorilo veći iskoristivi prostor. I boravak je bio prilično izazovan za namještanje budući da je u mali prostor trebalo smjestiti sofu na razvlačenje i osigurati dovoljnu udaljenost od komode s televizorom. I to smo uspjeli te dobili slobodan prilaz vratima prema balkonu na kojem se može uživati u pogledu na čistom ličkom zraku - prepričava nam Damir i dodaje kako je spavaonica morala imati prostran krevet, ormar i radni stol.

Bile su nužne izmjene u prvotnom tlocrtu kako bi se iz malog stana dobio kategorizirani apartman ugodan za goste. U 38 kvadrata dobio se ulazni prostor, kuhinja s blagovaonicom i dnevnim boravkom te odvojena spavaonica

LIJEPA USPOMENA

- Uz to smo htjeli da ipak postoji neki poseban “štih” koji smo dobili odabirom kamene zidne obloge. Ona je bojom dala toplinu, a oblikom posebnost prostoriji. Odabirali smo smirene tonove, bijelu, sivu, plavu, kako bi naši gosti, nakon cjelodnevnih lutanja, došli u prostor koji opušta i nudi mir. Završni izgled oplemenili smo fotografijama Nihada Arnautovića, potpuno nepoznatog čovjeka s FB-a, koji nam je svoje fotografije našega kraja ustupio nadajući se kako će se lijepo uklopiti u interijer. Taj dio priče je ono što će zauvijek ostati kao lijepa uspomena - prisjećaju se vlasnici. Pitamo ih koji im je bio najstresniji dio.

Na zidu su kamene zidne obloge koje su bojom dale toplinu prostoru

- U Hrvatskoj imamo veliki problem s nedostatkom pravih majstora koji mogu kvalitetno i u dogovorenom roku izvesti naručene radove. Vrlo je lako uletjeti u probleme nes(p)retnim odabirom izvođača, pogotovo kad prvi put radite nešto ovakvo. Naši su radovi kasnili puna četiri mjeseca zbog jednog takvog izvođača tako da smo propustili cijelu prošlogodišnju turističku sezonu. To je bilo jako stresno razdoblje zbog kojeg sam čak pomišljao odustati i prodati stan kakav jest, ali uspjeli smo to prebroditi i steći veliko iskustvo. Sad svima koji kreću u ovakav posao savjetujem da ne brzaju i da provjere dva puta sve reference izvođača. Vrijeme i trud unaprijed uložen u to kasnije može sačuvati dosta živaca, a na kraju uštedjeti i puno novca -zaključio je Damir Prebeg.

Više o stanu na: L&L Leisure Apartments Plitvice.

Foto; Ivan Prebeg i Robert Fajt/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:59