U GOSTIMA

4 U 1: Ugođaj starog Zagreba u šik apartmanima

Vodimo vas u jedinstvene apartmane za kratkoročni najam. Dizajnerica Jelena Bjelajac objašnjava što je sve uključivao posao adaptacije stana od 150 kvadrata u četiri dijela, uređenja interijera, kategorizacije i brendiranja

PROFIL
  • INFO: Pierrot & Pierrette apartmani
  • LOKACIJA: Ilica 31, Zagreb
  • PROJEKT: dizajnerica Jelena Bjelajac
  • KONTAKT: 098387130, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Jelena Bjelajac, dizajnerica interijera

U Zagrebu, 1912. godine je na adresi Ilica 31 izgrađeno kino Apolo. Arhitektura kina podsjećala je na izgled kazališta, budući da ga je arhitekt Ignjat Fischer, u neznanju točnog koncepta i izgleda kina, izgradio u formi potkove. U želji da novootvoreno, luksuzno kino bude što ljepše, slikar Tomislav Krizman naslikao je s obje strane ekrana u natprirodnoj veličini likove Pjeroa i Pjerete (Pierrot i Pierrette) iz 'Commedie dell’arte'.

Ova adresa, na kojoj je sada kazalište Kerempuh, čuva bogatu kulturnu povijest Zagreba i društvenih zbivanja u njemu. Danas, 106 godina kasnije, vođeni idejom o stvaranju priče o nešto drugačijem smještaju u centru Zagreba, na istoj adresi vrata otvaraju apartmani Pierrot i Pierrette.

Šarmantni i jedinstveni, oni na moderan i elegantan način podsjećaju na ugođaj starog Zagreba. Sve je počelo starim i derutnim građanskim stanom od 150 četvornih metara, koji je trebalo prenamijeniti u apartmane za kratkoročan najam. Što se dalje događalo pitali smo Jelenu Bjelajac, dizajnericu interijera koja je bila zadužena za vođenje cijelog projekta adaptacije, uređenje interijera, kategorizaciju i brendiranje.

- Naš projektni zadatak bio je adaptirati stan od 150 kvadrata na adresi Ilica 31 te u njemu napraviti četiri studio apartmana kategorije 4*. Stan smo zatekli u prilično lošem stanju, bio je derutan. Zgrada je napravljena 1932. godine, a posljednjih desetak godina stan nije bio korišten, što je najgore za nekretninu - prisjeća se dizajnerica.

Apartman broj 1

Svaki apartman je drugačije uređen, svi su stilski isti, a opet različiti. Pokušalo se izbjeći izgled klasičnih hotelskih soba, a primjerice u apartmanu broj 1 dominantna nijansa je plava. Tako se tu nalazi plava sofa, plavi stolci, plave zavjese, a ovaj apartman je i najveći, ima 42 kvadrata

- Ovo je bio klasičan građanski stan s velikim prostorijama koje su nama u ovoj situaciji savršeno odgovarale jer nismo imali puno rušenja, tek nekoliko pregradnih zidova. Zamijenili smo sve zidne i podne obloge. Bilo je potrebno napraviti kupaonice u svakoj jedinici, a problem nam je stvarala razlika u visini sjeverne i južne strane stana - kaže, a nas zanima koje su bile dobre, a koje loše strane stana.

- Naravno, lokacija je najveća prednost! Iako ima i ona nedostatke. S obzirom na to da se nalazi u nultoj zoni, za sve što želite napraviti morate pribaviti posebne suglasnosti, što ponekad jako usporava projekt. Ono što nam se u stanu jako svidjelo bili su visoki stropovi s velikim prozorima na dvorišnoj strani, koji potpuno otvaraju prostor - ističe Jelena Bjelajac.

Budući da su projekt bili studio apartmani, kvadratura svake jedinice definirana je Pravilnikom o kategorizaciji te je prvo bilo potrebno napraviti dobar raspored kako bi se maksimalno iskoristio prostor.

Apartman broj 2

Neutralne boje poput bezvremenske crne, bijele i sive zvijezde su apartmana broj 2. koji odiše elegancijom, klasikom i modernim dizajnom te arhitekturom

- Projekt je bio zamišljen tako da funkcionira kao mali boutique hotel, da se u prostor integriraju zasebna recepcija, vanjski WC, kao i lobby u kojem se gosti mogu opustiti i pričekati sami check in. Što se tiče pozicija, dva apartmana su orijentirana prema sjevernoj strani, a dva prema južnoj. Željeli smo da prostor bude vizualno zanimljiv i primamljiv, da odiše klasikom i elegancijom. U moru apartmana koji se danas nude na tržištu željeli smo gostu pružiti osjećaj vlastitog doma te pritom zadržati visok stupanj i standard kvalitete prostora, uređenja i funkcionalnosti - naglašava dizajnerica.

Svaki je apartman drugačije je uređen, svi su stilski isti, a opet potpuno različiti. Pokušalo se izbjeći efekt klasičnih hotelskih soba te omogućiti gostu da odabere svaki put nešto drugačije. Svaki apartman ima kompletno drugačiji namještaj, od kuhinje, ormara, stolaca... Isti su samo hrastov parket i vrata. Pitamo dizajnericu u kojem su stilu uređeni apartmani.

- Modernizirani klasicizam. Zadržali smo sve elemente klasike koja je bila u stanu, kao što su štukature, visoki stropovi i drvena stolarija te smo ubacili moderne komade namještaja: baršunaste stolce sa zlatnim nogama, atraktivne lampe, a sve u kombinaciji s kraljevskim bojama i materijalima, plavi i zeleni baršun, zlatne konzole, stolići i ostale dekoracije... S posebnom pažnjom uređivali smo kupaonice u koje smo ubacili elemente art decoa. Keramika u crno-bijeloj kombinaciji, igra velikih i malih formata. Radili smo i posebna ogledala te kupaonice prilagodili umivaonicima jer je želja investitora bila da se stave starinski umivaonici - ističe Jelena i dodaje da se svaki apartman veličine 28 metara kvadratnih za dvije osobe sastoji od dnevnog boravka, spavaćeg dijela, kuhinje te zasebne kupaone.

Apartman broj 3

Zbog visine prostora teški baršunasti zastori daju ovom apartmanu posebnu dozu raskošne udobnosti i na neki način nekog kraljevskog ambijenta. Na metalnu pregradu instaliran je televizor, a ona dijeli dvije glavne prostorije

- Ono što ovaj prostor čini zanimljivim je metalna pregrada na koju smo instalirali televizor, a koja dijeli spavaći dio od kuhinje i boravka. King size kreveti rađeni su po mjeri, a zbog malog prostora željeli smo uskladiti boje kreveta i dekora. Zbog visine prostora teški baršunasti zastori daju posebnu dozu elegancije. U kuhinje smo stavljali velikoformatne pločice, uzorak mramora, u kombinaciji s crnim i zlatnim detaljima - pokazuje nam dizajnerica.

U svakoj jedinici pomno su birani detalji. Stare knjige s platnenim koricama unose čar prošlosti, a vintage fotoaparati i kamere simbol su društvenih zbivanja s obzirom na to da se na istoj adresi nalazilo kino.

- U najvećem apartmanu od 42 kvadrata, s jednom spavaćom sobom, uspjeli smo sačuvati stari klavir. To je bio poklon prijašnjih vlasnika te samo morali pronaći način da povijest ostane na istoj adresi. Smjestili smo ga u dnevni boravak i služi gostima za fotografiranje jer nitko nije otišao iz stana, a da se nije slikao pokraj klavira - smije se Jelena Bjelajac i nastavlja kako je posebnost svakog apartmana modernizacija i korištenje novih tehnologija.

- Napravili smo i integrirali pametne brave. Na taj smo način omogućili jednostavan check in i check out putem kodova te omogućili gostima da upravljaju svojim vremenom na način koji njima najbolje odgovara. Gost prilikom rezervacije dobije jedinstvene lozinke i iste koristi tijekom boravka - kaže, a nas zanima što je bilo najstresnije u cijelom procesu.

Apartman broj 4

Tirkizni stolci u apartmanu broj 4 podigli su cijeli interijer i unijeli u njega potrebnu dozu veselja, razigranosti i trendi kolorita.

- Svaka adaptacija je stresna sama po sebi. Nailazite svaki dan na nove i nepredvidljive prepreke koje morate rješavati u hodu i prilagođavati se prostoru, budući da se radi o staroj zgradi i nultoj zoni. Izazovno je bilo odraditi određena rušenja te odvoz šute i otpada. Također, statika je bila vrlo bitan faktor jer se prostor na nekim dijelovima 'otvarao' i pomno se promišljalo na koji način zadržati stabilnost i izvorno stanje zgrade. Nasreću, toga je bilo minimalno u ovom projektu - zaključila je Jelena Bjelajac.

Sve fotografije ovih besprijekorno (pre)uređenih apartmana sa zagrebačkim štihom možete pogledati u galeriji.

Foto: Luka Kedžo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 06:58