Vrijednost nekretnina u Hrvatskoj

AKTUALNO Koliko se razlikuju cijene kuća i stanova?

Cijene kuća tijekom siječnja ove godine razlikovale su se od cijena stanova u prosjeku oko 400 eura po kvadratnome metru, a pritom su stanovi bili 23 posto skuplji od kuća

Valja računati da cijena kvadratnog metra kuće, za razliku od stana, obično sadrži mnogo više “stavki” od samog stambenog prostora. Naime, u cijenu “kvadrata” kuće uračunata je i cijena okućnice, ali nerijetko i drugih objekata koji se možda nalaze na njoj.

Najtraženiji gradovi za kupnju kuća tijekom siječnja su na oglasniku za nekretnine Crozilla.com bili Zagreb, Osijek, Samobor, Pula, Zadar i Poreč. Stranci su najveći interes pokazali za kuće na moru, a pritom su ih najviše zanimala područja Vira i Vodica. Poreč je jedini grad u kojem su siječanjske vrijednosti kuća bile više nego cijene stanova.

SKUPLJE

Za kvadratni metar tamošnjih kuća u prosjeku se tražilo 1954 eura, što predstavlja razliku od 3,7 posto. Najviše je cijene zadržao Dubrovnik u kojem se za kvadratni metar kuće u prosjeku tražilo 3911 eura. Nakon dugo vremena vrijednost stanova u tom je gradu pretekla cijene kuća, a siječanjska je razlika iznosila tek 0,5 posto, odnosno 20 eura po kvadratnome metru. Među skupljim se gradovima nalaze i Opatija, s cijenom kvadrata kuće od 2220 eura, te Split u kojem se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2040 eura.

U Šibeniku su kuće bile gotovo 26 posto jeftinije od stanova, a za njihov se kvadratni metar u prosjeku tražilo 1566 eura. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je u Zadru razlika u cijenama iznosila oko 35 posto, a za kvadratni se metar kuće u prosjeku tražilo 1667 eura. Prosječna oglašavana cijena kuće u Puli je iznosila 1469 eura, što je 13 posto manje od cijene tamošnjih stanova. Gradovi duž jadranske obale poznati su po visokim cijenama nekretnina, no postoje i oni u kojima su one ipak nešto primjerenije, a Rijeka i Senj su takvi. Za kvadratni metar kuće u Senju u prosjeku se tražilo 1195 eura, a u Rijeci 1249 eura.

PROSJEK

U Zagrebu je za kvadratni metar kuće u prosjeku trebalo izdvojiti 1267 eura, što je preko 34 posto manje nego za kvadrat stana. Najveća je razlika u cijenama zabilježena tijekom siječnja u Varaždinu u kojem su stanovi bili gotovo 40 posto skuplji od kuća, dok je u Bjelovaru i Osijeku razlika bila veća od 37 posto. Prosječna oglašavana cijena kvadratnog metra kuće s uključenom cijenom okućnice tijekom siječnja u Bjelovaru je iznosila tek 433 eura, u Varaždinu 715, a u Osijeku 593 eura.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je nešto manja razlika u cijenama, od oko 20 posto, zabilježena u Slavonskom Brodu u kojem su također, kao i u većini drugih gradova u unutrašnjosti, cijene bile relativno niske, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 633 eura.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:42