projekt arhitekta Idisa Turata

APARTMANI KAKVE JOŠ NISTE VIDJELI Ekskluzivan projekt u naselju Smokovnik na otoku Krku

PROFIL

INFO: apartman za najam površine 79,5 kvadrata
VLASNICI: bračni par
ARHITEKTONSKI PROJEKT: arhitekt Idis Turato, arhitektonski ured Turato
PROJEKT INTERIJERA: arhitekti Anamaria Dukić, Ana Dropulić i Bernard Domniku, Kumpanija za projektiranje i dizajn

U naselju Smokovik na otoku Krku, čiji projekt potpisuje arhitekt Idis Turato, pronašli smo jedinstven apartman za najam. Njegovo uređenje, pak, potpisuju arhitekti iz tvrtke Kumpanija koji su se pobrinuli da bude originalan i prepoznatljiv.

Ekskluzivno naselje Smokovik na sjeverozapadnom ulazu u grad Krk, čiji projekt potpisuje ugledni i međunarodno priznati arhitekt Idis Turato, spaja sve prednosti ovog mediteranskog područja s modernom i održivom arhitekturom te kvalitetnim stilom života.

Nalazi se na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu Krku, koja je istovremeno mirna i ugodna za život, ali i u neposrednoj blizini centra grada. Sastoji se od 14 objekata: 10 parcela na kojima su zgrade s po tri jednoetažna ili dvoetažna stana, tri parcele na kojima su smještene stambeno-poslovne zgrade, s poslovnim prostorom u prizemlju te po dva stana na katovima, te jedne višestambene zgrade koja nudi 18 stambenih jedinica i nalazi se u najvišem dijelu naselja.

Prije projektiranja naselja bili su zadani jasni kriteriji, proizašli iz analiza i istraživanja tržišta, koji su pokazali da je idealna površina kod stanovanja i turističke izgradnje u Krku, bilo da se radi o turističkoj ili stambenoj namjeni, 70 kvadrata, a da kuće bez vrtova s terasom, vanjskim kaminom i roštiljem nemaju dobar prolaz. Stoga je svaka kuća u Smokoviku specifičnog oblika, nastalog preklapanjem i sklapanjem različitih vrsta stanova u kompaktne volumene, te je okrenuta prema pogledu, s karakterističnim elementom balkona s dubokom strehom i velikim ostakljenim otvorima.

Sve stambene jedinice površine su 50 do 80 kvadrata, imaju posebne ulaze, vlastiti dio okućnice ili terasu te parkirališni prostor, čime je postignut osjećaj boravka u obiteljskoj ili višeobiteljskoj kući, a projektirane su kao stanovi za poznate vlasnike ili turistički apartmani namijenjeni najmu.

Upravo vas u jedan takav apartman vodimo ovaj mjesec. Naime, nakon što su godinama u turizmu bili vlasnici turističke agencije, poduzetan bračni par odlučio je kupiti jedan od stanova u Smokoviku kao investiciju te ga pretvoriti u apartman za najam.

Što se tiče njegova uređenja, htjeli su zadržati nivo koji cijelo naselje posjeduje te realizirati jedinstven apartman koji svojom opremljenošću, a posebice svojim vizualnim identitetom nudi doživljaj boravka u domu daleko od svojeg doma. Projekt interijera stoga su prepustili arhitektima iz tvrtke Kumpanija.

- Prostor je arhitektonski doživio tek poneku izmjenu u vidu unutrašnjih otvora i izmjena instalacija s obzirom na želje vlasnika i specifičnih uvjeta kategorizacije apartmana te je cijeli stan izveden kako je originalnim projektom i zamišljen - kažu arhitekti Anamaria Dukić, Ana Dropulić i Bernard Domniku iz tvrtke Kumpanija.

Apartman je vrlo zanimljivo organiziran, u četiri poluetaže: dnevni boravak s izlaskom na terasu, kuhinja, veća spavaća soba i manja spavaća soba. U poluetaži, gdje se nalazi kuhinja, nalazi se i glavni ulaz u apartman i toalet, dok se na zadnjoj poluetaži uz manju spavaću sobu nalazi glavna kupaonica. Tim poluetažama pojačan je dojam prostranosti, iako je riječ o relativno malom stanu u kojem je dobiven niz jedinstvenih mikroambijenata.

- Sam koncept uređenja interijera proizašao je iz konteksta projekta te u prvi plan stavlja arhitekturu prostora s naglaskom na funkcionalne zahtjeve apartmana. Sam presjek stana i zgrade na kosom terenu, diskretno zakošene linije koje prate teren i vizure na koje je objekt orijentiran, kao i kosi detalji u interijeru, posebice stubišta, iznjedrili su trokut kao osnovni motiv vizualnog identiteta projekta koji se proteže u raznim elementima opreme i namještaja te vertikalno podijeljenom interijeru daje dodatnu razinu prepoznatljivosti i originalnosti - pojašnjavaju arhitekti.

Prostorom posebno dominira svjetlosna instalacija koja se proteže kroz centralni prostor stana koji spaja vertikalnu dispoziciju prostora i element trokuta te je vidljiva iz svih prostorija.

- Najizazovnije je bilo izraditi luster jer je za njegovo sastavljanje trebao prostor viši od četiri metra i nas četvero koji smo ga držali i slagali jer se on sastavljao u Zagrebu, zatim se opet smotao i objesio na samoj lokaciji. To je ujedno i najzabavnija anegdota iz projekta i najposebniji originalni detalj apartmana - ističu i dodaju kako je instalacija, kao i gotovo sav namještaj u spavaćim sobama i kupaonici te kuhinja izvedena u kombinaciji iverala i akrila, originalno dizajniran prema njihovim nacrtima, a izradila ih je tvrtka Interrupt, koja je zaslužna i za kompletne završne radove opremanja prostora.

Boje su poprilično neutralne kako bi do izražaja došle strukture prirodnog kamena te drveta u interijeru kombinirane s high tech staklom i rasvjetom. Materijali su uglavnom prirodni kako bi se, pak, naglasio prijateljski dojam, a detalji su izvedeni neutralno s apstraktnim elementima prepoznatljivosti koji stvaraju ugodan prostor širokom krugu korisnika.

Tako se posebno ističe instalacija stilizirane karte otoka Krka u bojama koje prevladavaju uz neutralne tonove u dnevnom boravku. Isto tako, spavaće sobe imaju svoje pastelne tonove koje uz rafinirane detalje daju prepoznatljivost određenoj prostoriji i samim time definiraju njihov karakter.

Istaknuti treba i specijalne dekore talijanskih Imola keramičkih pločica te dizajnerske detalje kao što su Prostorijina Monk fotelja i sat u blagovaonici, rasvjetna tijela Eglo te specijalne figure izrađene od gline koje je izradila Danijela Oremović.

Vlasnici su, kažu arhitekti, zadovoljni finalnim rezultatom jer je "booking" izvrstan, gosti jako zadovoljni, a kad u apartmanu nema nikoga često u njemu borave, uživajući u svim prednostima ovog naselja: ekološkoj gradnji, visokoenergetskoj učinkovitosti, bogatstvu mediteranskog raslinja i jedinstvenom pogledu na more.

Foto: Miro Svetec

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:03