NADOGRADNJA KOJA ODUŠEVLJAVA

Archer+Braun studio dizajnirao stakleno-kameni dodatak na viktorijanskoj vili

 David Barbour
Tko kaže da spoj tradicionalnog i modernog ne može izgledati sjajno? Ova će vas kuća uvjeriti da je to itekako moguće

Poznati arhitektonski studio Archer+Braun obnovio je predivnu škotsku vilu u Edinburgu, dodajući joj ostakljeni dio ukrašen crvenim kamenim oblogama. Projekt nazvan 'Edinburgski paviljon', zamišljen je kao minimalno proširenje te vizualna suprotnost postojećoj strukturi tradicionalne viktorijanske vile.

U glavnom dijelu viktorijanske vile prevladavaju velike, formalne i besprijekorno uređene prostorije, dok je dio koji je dizajnirao studio zapravo ostakljeni pravokutni volumen bez pregradnih zidova u unutrašnjosti.

Na sjevernom kraju nove konstrukcije, pročelje je obložen čvrstim crvenim pješčenjakom koji se koristi pri gradnji mnogih stambenih zgrada i kuća u Škotskoj, a savršeno se slaže s bojama, kako kamenih, tako i krovnih ploča postojeće građevine.

- Suvremena obrada iznova interpretira niz tradicionalnih tehnika klesanja koje se koriste na postojećem prostoru. Kod primarnog uzdignuća vrta korištena je tehnika koja rezultira glatkom završnom obradom fasade, gdje su sekundarne uzvisine na bočnoj i stražnjoj strani paviljona u potpunosti brušene - rekli su arhitekti koji su radili na ovom zanimljivom projektu za portal dezeen.com.

Stakleni dijelovi zida služe prvenstveno kako bi u interijeru bilo što više prirodne svjetlosti koja je presudna za postizanje ugodne atmosfere u prostoru, ali i da sama kvadratura izgleda većom nego što zapravo jest.

Prilikom uređenja korišteni su prirodni materijali, naglašeni detalji i metalni elementi koji savršeno pristaju postojećem stilu. Minimalizam je ovdje misao vodilja, a pritom ne izgleda nimalo jednostavno, sterilno i dosadno. Upravo suprotno, možemo reći da je prostor uređen domišljato i vizualno privlačno.

Izvorni kameni zidovi i vrata u prostoru ostali su potpuno netaknuti, jedino su uokvireni novim proširenjem. Na južnom dijelu dodatnog prostora nalazi se ulaz u novi dnevni dio te je povezan sa središnjim hodnikom kuće. U interijeru su dodani moderni svjetlosni elementi, kao i prostor za sjedenje pored prozora.

Moderni 'produžetak' funkcionalno je raspoređen oko jednostavnog kuhinjskog otoka, stola za jedenje i kauča. Klizna vrata u staklenim zidovima omogućuju otvaranje ove prostorije prema vrtu što je dodatni plus.

Izvor: dezeen.com

Foto: David Barbour

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:05