Avangardna rezidencija u samom središtu Zagreba

Stan od 180 kvadrata u kompleksu Cvjetni

Kad smo prvi put ušli u ovaj stan, bio je sasvim prazan, osim što je bio kvalitetno opremljen. Na podu je tikovina, u kupaonicama mramor, sanitarije Antonio Lupi, ugrađeno je grijanje/hlađenje prostorija u zidovima/stropovima, sustav vatrodojave i protuprovale, GIRA pametno upravljanje domom… – prisjeća se Robert Bajs, vlasnik tvrtke IO DÉCOR dok nas uvodi u jedan od najluksuznije uređenih stanova u Rezidenciji Cvjetni u samom središtu Zagreba, čije uređenje potpisuje upravo njegova tvrtka. Impresivan stan površine oko 180 četvornih metara s vanjskom natkrivenom lođom od 10 četvornih metara sasvim uživa sva moderna čuda tehnike pritiskom na jedan gumb putem Ipada ili mobitela.

Orjentacija mu je na istok i zapad s pogledom na interpolaciju vrta s unutarnje strane Rezidencije Cvjetni. To je ujedno jedna od njegovih najvećih prednosti jer se uz pogled na zelenilo i mir teško dobiva dojam da je samo nekoliko minuta dalje prava gradska vreva i buka. – Vlasnikova ideja bila je u konačnici dobiti luksuzan moderan stan s dekorativnim elementima i namještajem koji bi se ‘utopili’ u prostor.

Također je bilo važno da se uskladi boja interijera s namještajem za koji su vlasnici željeli da bude uglavnom u crnim tonovima. Zato smo dodali nekoliko krugova rasvjete da bismo postigli svjetlosne efekte, ali i da bi se prostor dodatno vizualno otvorio i povećao. Inače, sve boje koje dominiraju interijerom su jako elegantne, od zidova u svijetlobež boji, crnog namještaja od pliša ili stakla te dekorativnog materijala poput zavjesa i dekora u bež i zlatnim bojama.

Pliš, saten, staklo…

Kombinacija finih mekanih pliševa i glatkih satena, s kontrastom hladnog i ravnog stakla te ugodnih i toplih tkanina dekora i zavjesa u cijelosti se nadopunjuju i povezuju te čine ugodan i ekskluzivan prostor – kaže Robert i napominje da se osim uređenja radila i opsežna, ali osjetljiva adaptacija. – Uklonili smo pregradni zid između kuhinje i dnevnog boravka, čime su se nedvojbeno dogodili opsežni građevinski radovi.

Vlasnici su željeli dominaciju crne boje, koju naglašavaju svjetlosni efekti i bež boja zidova

Premještanje struje, instalacija za vodu i kanalizacije, premještanje ventilacije nape, dodavanje parketa tikovine na mjestu gdje je bio zid, dodavanje mramornih ploča na podu kuhinje, dodavanje utičnica za kuhinjske aparate, dodavanje krugova rasvjete za kuhinju, poput indirektne led rasvjete ispod otoka šanka i na radnu površinu kuhinje… sve su to bili neki od radova koji su prethodili uređenju i integriranju namještaja u stan. Nakon završetka svih grubih i finih građevinskih radova, zidovi u stanu su u cijelosti oličeni u blage tonove pješčane i zemljane boje da bi prostor dobio na ugodnosti, “toplini” i ekskluzivnosti – kaže Robert.

Uređenje je, pak, startalo od kuhinje i kuhinjskog otoka prema blagovanju i dnevnom boravku. Nakon toga su se osmišljavale dvije spavaće sobe, radna soba, kupaonica, zahod i naposljetku lođa koja je pretvorena u pravi mali luksuzni zimski vrt. Krupni namještaj je dizajniran, projektiran i ručno ga je izradila inozemna tvrtka IO DECOR pa se ne može naručiti u komercijalnoj prodaji. Detalji poput kucala i zakovica na stolcima projektirani su i izrađeni ručno.

Dekor na zavjesama

– Oblik koji je dodan na dekor zavjese zamišljen je tako da razbije velike i stereotipne glatke tkanine od stropa do poda. Pri dizajniranju i proizvodnji puno truda i energije ulažemo u detalje i izvedbu konačnog proizvoda, a materijali koje koristimo i naručujemo uvijek su visokokvalitetni. Zbog naših klijenata i njihovih zahtjeva i konačne kvalitete proizvoda, sve potrebne materijale za izradu naručujemo iz Italije, Francuske, Španjolske, Njemačke, Austrije, Belgije, nikako iz Kine ili Turske – ističe Bajs.

A što je bilo najizazovnije napraviti u ovom stanu, pitamo ga. – Jedan od najveći izazova bila je kuhinja jer je u cijelosti izrađena od crnog lakiranog stakla i sadrži pregršt aparata renomiranih proizvođača poput: dvostrukog hladnjaka, teppanyaki grilla, indukcijskog kuhanja, drobilice, mikrovalne, pećnice, caffe aparata, vinskog hladnjaka, profesionalnog ledomata, profesionalne nape.

Realizirani izazovi

– Otok kuhinje integriran unutar prostora između kuhinje i dnevnog boravka, sa širokim ladicama koje su smještene do poda, otkriva preciznost i inventivnost izrade, kao i projektiranja. Projektiranje kuhinje unutar koje je funkcionalan i smislen raspored, puno iskoristivog prostora i savršenog izgleda, uvijek je veliki izazov i zahtijeva puno vremena i znanja da bi se uspješno izveo na zadovoljstvo investitora. Zato su kuhinje uvijek najzahtjevnije i najskuplje stavke pri uređenju doma i ovise o izboru materijala, okovima te o količini i kvaliteti aparata.

Jednaki izazov bila je asimetrično lomljena velika crna L garnitura u dnevnom boravku kojom smo “zaobišli” i skrili fan-cooler uređaj za grijanje/hlađenje bez intervencija u prostoru. Krevet od svile u spavaćoj sobi koji “lebdi” u zraku s indirektnom LED rasvjetom i noćnim ormarićima u zraku, radni stol izrađen u cijelosti od stakla smješten od zida do zida sobe s integriranom bibliotekom, ugradbeni ormari od poda do stropa te od zida do zida s unutarnjom led rasvjetom aktiviranom na senzore pokreta također su izazovi koje smo uspješno izveli na ovom projektu – zaključuje.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:45