Bar ‘A most unusual gin garden’

Jeste li već popili piće u najzanimljivijem vrtu u Zagrebu?
Profil
Naziv:
Bar ‘A most unusual gin garden’
Adresa:
Horvaćanska 3, Zagreb
Vlasnici:
Ivan Knežević i Mario Piteša
Uređenje:
vlasnici

Jeste li uočili nešto neuobičajeno na jednom od najprometnijih zagrebačkih čvorišta, na križanju Savske, Horvaćanske i Selske? Oslikanu fasadu s lemurom ili kućicu na stablu? Ako jeste, niste jedini. Ako niste, morate znati da je Zagreb dobio novi bar, naziva A most unusual gin garden, koji je svojim konceptom, ponudom i uređenjem već u nekoliko dana privukao velik broj studenata, rekreativaca sa Savskog nasipa, umirovljenika, biciklista, stranaca… Bar površine 140 kvadrata nalazi se na istočnom dijelu Horvaćanske, ali je zbog stabala zaklonjen od pogleda pa je praktički neprimjetan. No, upravo ga oslikani zidovi i kućica na stablu otkrivaju prolaznicima. I da je doista riječ o najneuobičajenom vrtu shvaćate kada ga posjetite. U njemu je vrijeme stalo. Doslovno. Svi satovi pokazuju da je 4.36. I kada malo bolje pogledate, vidite da je u njemu sve naopačke. Crno-bijeli pod s terase reflektira se na dno kućice, na kojem su preokrenuti komadi namještaja, osmišljeni kao dnevni boravak. Zašto? Odgovor na to pitanje, namjera je vlasnika, moraju otkriti sami gosti. – Terasa sugerira na pomaknutu realnost, u kojoj svi letimo, jurimo, nemamo novca, nemamo vremena za prijatelje… Sve se okrenulo.

Kada netko sjedi na terasi i primijeti ladičar postavljen naopačke, može se zapitati zašto je to tako, bi li to trebalo biti tu i radi li nešto krivo – govori nam suvlasnik Ivan Knežević, koji s kolegom Mariom Pitešom već niz godina radi u tvrtki koja se bavi savjetovanjem za alkoholnu industriju u ugostiteljstvu, a sada su otvorili i bar. – Ideja je bila napraviti vrt u kojem će gost sjesti na piće i u kojem neće biti opterećen lecima i promotivnim akcijama. No, kada smo krenuli razvijati priču, cijeli smo koncept povezali s Hendrick’s Ginom i putovanjima – kaže Ivan, koji je brend ambasador za Hedrick’s (A most unusual) Gin pa se ta tema logično nametnula.

Tako su fasadu i vanjske zidove oslikali studenti Likovne akademije. Njihovi radovi, aktovi, postavljeni su i u unutarnjem dijelu kafića. – Najviše smo radili terasu. Sve je počelo od pružnih pragova, umjetne trave, crnobijelih pločica i kućice, koja je napravljena kao igralište za djecu i starije. Na gornjoj etaži su koferi, a na donjoj mini bar – kaže. Kroz cijeli lokal provučene su tri-četiri boje: zelena, crno-bijela i boja drva. Što se tiče namještaja, od starih tvornica koje su nekada radile u Hrvatskoj uzeti su pojedini elementi, dio stroja ili komad namještaja i ukomponirani u lokal. Ono što je rađeno po mjeri, šank, drvena klupa i vanjski stolovi, radile su male tvrtke, obrti i zanati.

Nešto je s Hrelića, a dio iz nezaobilazne Ikee. – Namjera je surađivati s malim proizvođačima, OPG-ovima, obrtima i zanatima… Od izrade namještaja, preko ponude kave, prirodnih sokova, piva i viskija koji nisu standardni u našem ugostiteljstvu, do sadržaja. Tu će se održavati mali sajam knjige, pop-up izložbe studenata Likovne akademije, prezentacije proizvoda, degustacije… Unutarnji dio bara stoga je osmišljen kao laboratorij u kojemu se nešto proizvodi, stvara i uči. Pokušat ćemo biti kotač, da nešto pokrenemo – kaže Ivan i dodaje kako je bar namjerno nedovršen jer će se konstantno mijenjati i nadograđivati.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 17:27