BISTRO VIENNA

Bečka kavana s modernim zagrebačkim štihom

PROFIL

NAZIV: Bistro Vienna
LOKACIJA: Zagrebačka cesta 211
PROJEKT: Studio 2A1
VLASNIK: Dario Vukadin

U naselju Rudeš smjestio se novootvoreni bistro koji je dizajnom interijera, ali i ponudom, spojio ono najbolje od bečkog i zagrebačkog ugostiteljstva. Za samo dva mjeseca na starim temeljima nastao je novi prostor koji odiše elegancijom i toplinom.

Kad pomislimo na turističke izlete u austrijsku prijestolnicu, nekako nam prvo na pamet padnu tamošnji muzeji i kavane te neizbježna finoća kojom odiše grad. Ipak, nostalgični za zagrebačkom toplinom, uvijek smo se voljeli vratiti u naš grad. Odnedavno su se bečka elegancija i zagrebački šarm smjestili na zajedničkoj adresi u naselju Rudeš.

Na jednoj od glavnih prometnica zapadnog dijela grada novootvoreni bistro Vienna predstavlja savršen bijeg iz užurbane svakodnevice. Ugodan i miran prostor osvaja na prvu, baš kao i soul glazba koja svira u pozadini. Nastao kao dodatni objekt postojećeg hotela Vienna, bistro je u vlasništvu Darija Vukadina, mladića koji je do 10. godine živio u Beču.

- Moji su roditelji još 90-ih godina sagradili hotel Vienna. Kao i većina mladih, tražio sam razlog da ostanem u Hrvatskoj. Tada sam odlučio udahnuti hotelu novi život, otvorivši bistro koji s njim tvori simbiozu, ali funkcionira i kao zasebni prostor - kaže 26-godišnji vlasnik.

- Moja je zamisao bila moderna inačica bečkih kavana i hotela - nastavlja. U suradnji s vrhunskim gastronomskim stručnjacima osmišljen je jelovnik koji nudi doručke i kolače pripremljene u kuhinji bistroa. Otvoreni prostor omogućuje vam da vidite kako vaš obrok nastaje dok se kolači i torte proizvode u podrumskoj kuhinji objekta i malim liftom putuju do prizemlja. Da bi kuhinja mogla funkcionirati na ovaj način, ali i da bi ponudu koja teži savršenstvu pratio jednako takav interijer, pobrinuo se Rade Trbara sa svojim timom iz arhitektonskog ureda 2A1. Na starim temeljima za dva mjeseca sagradili su sasvim nov prostor za koji je najvažnije bilo da svoj maksimum dostiže tijekom cijelog dana, ali i u večernjim satima kad bistroom zavlada romantična atmosfera.

Tada se možete opustiti uz više vrsta craft piva, ali i neko od čak 35 vrhunskih vina, koliko nudi objekt. Zidovi u ugodnom smeđem tonu, podovi u bakrenoj boji te šank u drvu i kamenu u kombinaciji s visećom rasvjetom prostoru daju toplinu, a stolovi i fotelje od hrastova drva zbog svojih različitih dimenzija ostavljaju dojam razigranosti.

- Gotovo sve što vidite u prostoru je ručne izrade, nastalo prema zamisli našeg tima. Zidovi bistroa na dijelovima su ukrašeni kolažem stvorenim od fotografija prepoznatljivih bečkih motiva, a šank s izlomljenim policama i pregradne šipke nastali su prema našim skicama - pojašnjava nam Rade. Upitavši vlasnika i projektni tim koju bi točku uređenja izdvojili kao najzahtjevniju, jednoglasno su se složili - stepenice koje vode na kat.

- Zbog ograničenosti prostora dugo smo razmišljali kako ih osmisliti, i već kad sam pomislio odustati od ideje, Rade se pojavio u 22 sata s rješenjem, jer ipak je on čovjek koji ne prihvaća da rješenje ne postoji - s osmijehom se prisjeća mladi vlasnik. Na katu tako nalazimo umirujuć i ostakljen prostor namijenjen za pušače, stilom nalik onome u prizemlju. Ispred lokala zakoračit ćete na terasu čiji je konačni cilj stvoriti intiman doživljaj raslinjem zaklonjen od pogleda ulice. Kad smo upitali vlasnika kako zamišlja svoje goste, dobili smo odgovor koji nismo očekivali - očekuje ljude svih skupina. Bake s unucima na doručku, poslovnjake na brunchu, zaljubljene parove na večernjem spoju i after work partye petkom.

- Bistro Vienna je 'mjesto od ljudi za ljude' - pojašnjava nam vlasnik, ističući još jednom da su svi dobrodošli uživati u njegovu bečkom snu pretočenom u zagrebačku stvarnost.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 19:06