Arhitektonski projekt za pet

Bijela kuća okružena šumom i morem na Čiovu

Dizajnerica interijera i arhitektica Helena Alfirević Arbutina osmislila je divni objekt ukupne površine 90 četvornih metara. Ispričala nam je s čime se sve pritom susrela te kako je došla do finalnog izgleda

Na otoku Čiovu, koji je nedavno dobio i novi most te tako postao još zanimljivija lokacija brojnim turistima, u malom mjestu Okrug Donji smjestila se posebna kuća čija vam vrata danas otvaramo. Kuća je potpuno bijela u kombinaciji s ETICS bijelom fasadom, bijelom stolarijom (PVC i veća stijena od aluminija), dio u bijelom kamenu i, prema inzistiranju arhitektice, s bijelim crijepom. Na taj način se poput bijelog kamena jasno ističe gledajući je iz mora ili zraka okružena zelenilom borove šume i plavetnilom mora.

Kuća ima dvije etaže, a adut joj je i prekrasan eksterijer, prepun mediteranskih biljaka i drveća

PRIVATNOST

- Ovo je manje naseljeno naselje od ostatka otoka pa time zadržava potreban mir za ugodan odmor, no na samo par kilometara je udaljen od užurbanog i bogatog noćnog života, te kulturnih znamenitosti. Površina unutrašnjeg prostora kuće na dvije etaže je 90 četvornih metara - otkriva ovlaštena arhitektica i dizajnerica interijera Helena Alfirević Arbutina, vlasnica i direktorica tvrtke HD SPATIUM koja je za obitelj iz Zagreba odradila cjelokupni projekt izvedbe i uređenja ove kuće.

- Kuća je imala dozvolu iz 1984. s lokalnom projektanticom, no do 2017. je bilo sagrađeno samo prizemlje. Ja sam završila kuću prema gabaritima od građevinske dozvole te ishodovala uporabnu dozvolu, no s intervencijom na pročelju i u unutrašnjem rasporedu. Također sam osmislila i interijer - ističe arhitektica koja je, kaže, u potpunosti poštovala glavne želje vlasnika, a to je bilo u konačnici dobiti osjećaj prostranog i prozračnog interijera koji je funkcionalan, estetski zanimljiv, no uz ograničen budžet s obzirom na to da je kuća planirana za najam.

Izgleda da je kuća i polučila željeni efekt jer iako je tek prije ljeta oglašena za najam, odmah je popunjena za srpanj i kolovoz - otkriva arhitektica. Kuća se inače sastoji od dva apartmana sa 4* koji su povezani vanjskim stubama, tako da mogu funkcionirati posebno, no i kao jedna cjelina ako je unajmi veća obitelji ili prijatelji.

Vlasnici su poželjeli prozračan i prostran interijer koji je estetski zanimljiv, ali pritom i funkcionalan

SUVREMENO

- Kuhinje su suvremene, opremljene sa svim potrebnim kuhinjskim uređajima. Spavaće sobe su, pak, prozračene, neopterećene detaljima i prema pravilniku za kategorizaciju opremljene krevetom s noćnim ormarićima, centralnim paljenjem/gašenjem svjetla, toaletnim stolićem, glavnom rasvjetom, kao i onom za čitanje. Kupaonice su suvremene, svijetle tako da vizualno djeluju i veće, s walk in tuševima koje imaju i ružu za rainshower, umivaonik ‘zdjelom’ na pultu na kojem se mogu odložiti stvari, visećim WC školjkama s ugradbenim vodokotlićima. Postoji i poseban WC. Dnevni boravak je spojen s blagovanjem i kuhinjom u tzv. open space s pogledom na more - opisuje i dodaje kako u interijeru prevladava bijela boja s upečatljivim detaljima u dekoraciji.

Vlasnici su poželjeli prozračan i prostran interijer koji je estetski zanimljiv, ali pritom i funkcionalan

Naime, bijela je, kaže arhitektica, dobra neutralna baza interijera i reflektira 80% svjetla, tako da interijeri djeluju još veći i prozračniji, a odiše čistoćom jer se na bijeloj boji vide odmah mrlje i nema izbjegavanja čišćenja, tako da je gost siguran da je u čistom interijeru. Također, ona je dobra u kombinaciji s bilo kojom bojom. U prizemlju u dnevnom dijelu uz bijelu se pojavljuju i elementi tamnocrvene boje u detaljima, a na katu, boja svijetlog drveta (izblijeđenog) polica i dio fronte kuhinje te tirkiznoplavi detalji.

- Namještaj u kući je rađen po mjeri (kuhinje, ugradbeni ormari i toaletni stolić) prema dizajnu koji sam sama osmislila, a uspješno ga je izradila stolarska tvrtka Bizmont. Dio namještaja je kupljen novi, i to uglavnom namještaj srednje kategorije u robnim kućama za namještaj u Hrvatskoj, a dio je i obnovljen stari namještaj kao primjerice prelakiran u bijelo stari drveni stol za blagovanje, presvučene elegantnom tkaninom stare stolice, zadržan postojeći zidani šank obložen kamenom u prizemlju koji je napravio još stari vlasnik, kao i postojeći luster koji je zapravo kotač od starih kola.

S detaljima poput žute lampe koja se može premještati iz spavaće u dnevnu sobu i postizati različiti ambijentalni scenarij, te poput viseće ljuljačke na donjoj terasi, zidova u gornjem dnevnom boravku koji su obrađeni diskretnom zidnom dekoracijom zbog čega interijer ne djeluje sterilno bijelo, te višestrukom upotrebom ogledala na različitim pozicijama, a gdje se na određenim mjestima zrcali more jer je kuća blizu mora s prekrasnim pogledom te umjetničkih slika na zidovima, te posuđa, stolnjaka, prekrivača, jastučića i sitnog inventara koji se uklapa u cjelokupni ambijent kuća na kvalitetan i zanimljiv način ima riješen interijer, a čija je posebnost da nakon par godina se mogu promijeniti navedeni detalji te se s bazičnim namještajem dobiva potpuno jedna nova priča čime je izbjegnuta mogućnost bilo kakve monotonije - priča.

Sve prostorije imaju bijelu bazu koja je dobra neutralna baza interijera i reflektira 80 posto svjetla

KAMEN

Arhitekticu smo pitali i koji detalj kuće je prema njenom mišljenju najzanimljiviji.

- Odmah sam prepoznala stari kameni zid koji predstavlja šank i stari kotač od kojeg je napravljen luster, a koji je trebalo restaurirati i popraviti te sam osmislila kako ih zadržati i akcentirati u novom prostoru. Svi gore navedeni detalji su pomno birani i imaju svoju određenu poziciju u prostoru. Na gornjoj terasi je arhitektica osmislila skrivanje vanjskih klima jedinica iza zidane i kamenom obložene ograde (niša na terasi). Klime su postavljene na kamen, a nisu vješane na fasadu, te su još dodatno obložene kamenom na koji se mogu staviti lončanice s cvijećem ili noću ukrasne lučice. Klime je nabavio i montirao lokalni majstor Joško Burnač kojemu se odmah svidjela ideja arhitektice i rekao je da će slična rješenja sugerirati i drugim investitorima - prisjeća se arhitektica koja nam je otkrila kako je u cijelom projektu najizazovnija bila sama gradnja jer je kuća na strmoj nizbrdici uz samu obalu, prvi red do mora, te je bilo teško organizirati dizanje kata zbog otežanog pristupa. U današnjim okolnostima s pomanjkanjem radne snage hrabro se prihvatila tog posla lokalna izvođačka tvrtka OBRT MATAN.

Arhitektica i dizajnerica interijera Helena Alfirević Arbutina vlasnica je i direktorica tvrtke HD SPATIUM

DETALJ

Uz lijepi interijer, i eksterijer plijeni pozornost. Arhitektica je, naime, na katu prepoznala najljepši pogled i s terase i iz interijera i odmah je dobila ideju da taj prostor poveže i integrira te naglasi taj prekrasan pogled. Uz kolegu statičara, s kojim također surađuje već godinama, dr. sc. Deanom Čizmarom, prof. v. š. riješila je ugao kuće bez stupa koji ne zaklanja pogled, te je kasnije dugo istraživala tržište dok je po pristupačnoj cijeni našla isporučitelja aluminijske kutne stijene, koja je također bez stupa. No, to danas jest i s aspekta interijera i s aspekta eksterijera najkvalitetniji dio te omogućava bolju fluktuaciju u samom prostoru i svakako se isplatilo više potruditi i uložiti dodatnu energiju i vrijeme u rješavanje tog detalja. Čak je i u noćnom scenariju taj detalj zanimljiv jer je po obodu osvijetljen LED trakama te noću daje ugodnu ambijentalnu rasvjetu na terasi i zanimljivo osvjetljava pročelje kuće noću. Nadalje, bočno s istočne strane kuće nalazi se vanjski bazen obložen mozaik pločicama, od kojeg seže pogled prema moru, te se sve stapa u veliko plavetnilo; plavi bazen, plavo more i plavo nebo.

I zelenilo je dominantno u eksterijeru.

- Postojale su već dvije masline i jedna smokva. Potom sam osmislila i sadnju ostalog bilja poput lavande, ružmarina, kadulje, smilja, naranče... - govori arhitektica.

Foto: Vojko Bašić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 16:02