DUBROVNIK

“Bijela kuća” s pogledom na Dubrovnik od kojeg zastaje dah

Luksuzno uređena kuća koja se lako uklopila u okolinu . Čak četiri godine gradio se objekt na Pločama, koji je zamišljen kao prostor za idealan odmor zaljubljenika u grad pod Srđem

Za sve koji su zaljubljeni u Dubrovnik i ne mogu ga se dovoljno nagledati, postoji u tom gradu idealan smještaj. U njemu je moguće doslovno cijeli dan sjediti zavaljen na kauč i promatrati poznate vizure grada za kojim uzdišu turisti diljem svijeta.

Malo toga u okruženju može čovjeku odvući pozornost od ljepote pred njegovim očima - premda kuća jest luksuzno opremljena, ona je tek minimalno uređena. Tako je bilo i planirano.

Arhitekti Hrvoje Marinović i Ana Tomšić odlučili su da objekt treba biti antikoloran kako ne bi odvlačio pažnju od onoga što je bilo najvažnije, a to je grad ispod kuće

BIJELA KUĆA

Pune četiri godine gradila se “Bijela kuća” smještena na dubrovačkim Pločama. Već na prvi pogled jasno je otkud joj ime, a kada čovjek zaviri u njenu unutrašnjost, dojam se samo potvrdi. Ona je, naime, posve bijela, lišena svih detalja. Ciljano: jedini važan i veliki detalj je pogled: na more, Dubrovnik, otok Lokrum. Zašto stvarati kuću punu ukrasa i detalja, kad se ono najljepše nalazi izvan nje - pomislili su arhitekti, bračni par Hrvoje Marinović i Ana Tomšić. Tako su ideju koja im je pala na pamet dok su promatrali lokaciju prenijeli u stvarnost.

Prizemlje i kat imaju dnevni boravak, a uz to i svaka etaža ima dvije spavaće sobe. Katove povezuje unutarnje stubište koje je ostakljeno, tako da se vidi more

- Pogled je bio imperativ. Zato smo odlučili da kuća bude posve bijela, sa zatamnjenim staklima od antracita. Zapravo je objekt antikoloran, jer smo smatrali da ne treba odvlačiti pogled od onog važnog, a to je grad - ističe Hrvoje Marinović.

Kuća se sastoji od prizemlja i kata, a oba imaju dnevni boravak. Onaj u prizemlju ima i blagovaonički dio, a tu je i kuhinja. Na katu se nalazi dnevni boravak s televizijom. Na svakoj se etaži nalaze po dvije spavaće sobe, a svaka ima svoj WC. Oba dnevna boravka imaju velike staklene stijene, kako bi se maksimalno iskoristio pogled. Spavaće sobe nemaju, s obzirom na to da sjeverna strana kuće nema tako spektakularan pogled.

Na krovu se nalaze sunčani kolektori, a kuća je dobro termički izolirana. Od solara ima dovoljno energije za grijanje

MODERNO

Katove povezuje unutarnje stubište, koje je također ostakljeno, tako da se vidi more. U stubištu se nalazi i mala prostorija, koja služi kao praonica. U ovoj kući za odmor sve je prilagođeno tome da se osobe koje se u njoj odmaraju maksimalno odmore, pa je tako opremljena svim stvarima koje su potrebne za ugodan boravak negdje. Premda kuća nema okućnicu, terasa je preuzela dio te funkcije, pa je ozelenjena. Kuća je opremljena modernim namještajem, koji je pomno odabran kako bi se idealno uklopio u prostor. Tamnijih je boja, a drveni dijelovi su istaknuti. Premda ništa nije rađeno po mjeri i specijalno za ovaj prostor, šećući prostorijama gost može pomisliti kako to nije slučaj, jer se sve toliko dobro uklapa da se čini kako je rađeno baš jedno za drugo. U dnevnim boravcima pod je pokriven keramičkim pločicama, koje oponašaju izgled kamena, dok je u sobama korišten parket. Savršen za goste koji vole šetati bosi, posebno u toplim proljetnim i ljetnim mjesecima.

EKOLOGIJA

Uz sve to, kuća ima i ekološki predznak. Na krovu se nalaze sunčani kolektori, a objekt je dobro termički izoliran. Od solara na krovu objekt ima dovoljno energije da se grije, odnosno hladi, ovisi o dobu godine. Dapače, dodaje arhitekt Marinović, ne samo da ima dovoljno, nego se može dogoditi da ima i viška energije. Sunca u Dubrovniku ima sasvim dosta da se struja u ovoj kući troši tek minimalno.

Foto: Saša Pjanić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 22:45