OTVARANJE

BookoWski bar: kafić koji će obožavati ljubitelji knjiga

Naftni inženjer nakon duge karijere ostvario je svoj san - otvorio je kafić posvećen knjigama

INFOKARD

IME: BookoWski Bar
ADRESA: Brune Bušića 40, Zagreb (istočna strana zgrade)
RADNO VRIJEME: ponedjeljak-petak od 7 do 23 h; subotom, nedjeljom i praznikom od 8 do 23 h
PRIMJER CIJENA: Paulaner (0,5 l) 18 kn, kava sa šlagom (velika) 10 kn, mojito (0,33 l) 30 kn, Griffin Single Vineyard (chardonnay/rizvanac) 0,1 l - 23 kn

TKO?

Velimir Turčić je naftni inženjer kojeg je posao odveo u razne dijelove svijeta. Radio je na naftnim platformama u Turkmenistanu, Abu Dhabiju, Siriji i Libiji. Volio je svoj posao i radio ga je dobro, ali srce ga je vuklo u drugom smjeru. Još od djetinjstva želio je studirati književnost, ali nažalost, nikad nije uspio upisati željeni fakultet. Ipak, ostao je strastveni čitač koji najviše uživa u riječima ruskih realističkih pisaca poput Tolstoja i Dostojevskoga. - Imao sam odličan život, ali sam htio napraviti nešto za sebe.

Tijekom godina štedio sam od plaće i ove sam godine konačno uspio ostvariti jedan od svojih snova i otvoriti bar posvećen knjigama - govori nam 57-godišnji Velimir. Charles Bukowski nije mu najdraži pisac, ali ga je izabrao jer mu se sviđa njegova životna filozofija. - Sviđa mi se njegov život: cuga, zezanje, budalaštine... A i malo sam mu sličan, pa je bio logičan izbor - uz smiješak nam objašnjava Velimir. Bar s njim vodi i Bruno Žokvić, inače hotelijersko-turistički menadžer.

ŠTO?

BookoWski Bar otvoren je 12. listopada. Ima dvije etaže; gornja je posvećena Bukowskom, prepuna je njegovih slika i citata, a donja je ispunjena raznovrsnim starim knjigama i osobnim fotografijama obitelji Turčić. Ugodna atmosfera privlači raznovrsne goste, a najčešći su poslovnjaci i profesori iz obližnje Američke međunarodne škole koji se u bar dolaze opustiti uz piće i laganu glazbu.

ŠTO SE PIJE?

Bukowski je bio veliki ljubitelj i uživatelj alkoholnih napitaka, stoga je Turčić na isti način posvetio veliku pažnju odabiru pića. Tako se može pronaći velik izbor piva od Staropramena do Zmajskog i Gričke vještice, kao i sva popularna bezalkoholna topla i hladna pića (kava, čaj, limunada...), kokteli (mojito, bloody Mary, sex on the beach...), crvena, bijela i rose vina, pjenušci, žestice te strana alkoholna pića (Chivas, gin Beefeater, Hendricks i Woodland, Martini Bianco...). - Imamo bogatu ponudu vina, a svima koji dođu preporučujem odlična Ivančić vina i šampanjce, od kojih Griffin Single Vineyard ide kao ludo - kaže nam Velimir.


ŠTO SE ČITA?

Trenutačno se na policama nalazi stvarno raznovrsna literatura, od publicistike do beletristike, pa tako u ruke možete uzeti i prelistati "Sva čuda svijeta", "Zdravlje za cijelu obitelji", " Hrvatski enciklopedijski rječnik", "Sveznadar", "Godinu velikog zavjeta", ali i Tolstoja, Balzaca, Kafku... "Knjižnica" se još uvijek puni doniranim knjigama, a uskoro se očekuju i djela Charlesa Bukowskoga, kao i neka druga, trenutačno najpopularnija djela svjetske književnosti.

Charles Bukowski nije Turčiću najdraži pisac, ali mu se sviđa njegova životna filozofija: cuga, zezanje, budalaštine...

ŠTO SE SLUŠA?

Sve osim cajki i domaće muzike - odgovorili su u sekundi kad sam ih pitala što će puštati u kafiću. - To nije glazba koju mi slušamo pa je ni nećemo ovdje puštati. A s obzirom na to da imamo dva kata te jako dobre zvučnike i surround sistem, možemo odvojiti glazbu. Tako u donjem dijelu mladi mogu slušati što žele, poput techna ili housea, a mi gore raspalit ćemo Louisa Armstronga - objašnjava mi Velimir.




DIZAJN

Jedinstveni dizajn BookoWski bara osmislio je poznati dizajner Goran Gračanin koji je zaslužan za izgled mnogih drugih, sada već popularnih kafića. Sve je u baru ručno rađeno, od tapeciranih klupa i fotelja do stolova, drvenih i ciglenih zidova, tapeta... Svaki detalj pozorno je osmišljen i ima svoje mjesto, pa se tako na zidovima, između ostalog, nalaze fotografije Charlesa Bukowskog, knjige i razne izreke.

POSEBNOST

Svaki tjedan održavat će se akcije na kojima će pića biti po posebnim cijenama, od tjedana piva do vina. Osim toga, svaki petak i subotu održavat će se partiji, proslave rođendana, a u planu je i organizirati čitanja, odnosno recitale na kojima će se čitati autorska i svjetska djela književnosti uz prigodno druženje s gostima.

Foto: Darko Tomaš/Hanza Media
Izvor: Magazin Like!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 11:00