Novo mjesto u Zagrebu

CAFE SJEDI 5 Novo šarmantno mjesto u centru Zagreba s odličnom kavom!

Uži centar Zagreba, točnije Tkalčićeva ulica, u petak je postao bogatiji za još jedan kafić, i to trenutno jedini sa zelenom terasom.

Riječ je o Cafeu Sjedi 5 u Tkačićevoj 84 iza čijeg uređenja stoji sam vlasnik Andrej Gržančić, idejni začetnik i investitor projekta. - Želja mi je bila urediti kafić po svojoj mjeri, odnosno mjeri svih mojih prijatelja. Mjesto koje će biti i za kavu, i za fino vino, i pivo, i izlazak, ali i mjesto za odmor i za pojesti nešto jednostavno kada si stvarno gladan, a nisi stigao na ručak od previše obveza - priča nam Andrej.

Spajanjem rodne Istre i Zagreba Andrej je ostvario svoj veliki san o kojem je oduvijek maštao. Želio je prostor u centru grada u koji će s prijateljima moći nakratko pobjeći i odmoriti u ugodnoj atmosferi. Interijer je uredio baš po svojem guštu, ali i guštu svojih prijatelja. Pri uređenju ovog simpatičnog prostora s terasom Andreju je pomogla nekolicina prijatelja s kojima surađuje na još mnogo hvalevrijednih projekata, poput Udruge Don Kihot koja se bavi terapijama s konjima pa je ovo bio logičan nastavak u zajedničkom stvaranju nečeg lijepog i novog.

Već pri samom ulazu u lokal jasno je da je riječ o prostoru koji pršti kreativnošću. U interijeru su zidove sami oslikali, stolice spašene s otpada obojili, a police ručno izradili, kao i većinu detalja i ukrasa na terasi.

- Uređenjem se želio postići 'drugi boravak' za sve naše posjetitelje. Toplo mjesto gdje će se svi osjećati lijepo, a opet obratiti pozornost na svaki detalj. Terasa koja je puna cvijeća i biljaka nastavlja ideju ekologije iz unutrašnjosti kafića. Pazili smo i da interijer bude jednako privlačan za kavu ujutro, ručak tijekom dana, kao i čašu vina i platu sira tijekom večeri.

- U interijeru većinom prevladavaju svijetle boje i bijela kako bi se dobio dojam otvorenosti i vedrine prostora - veselo nam priča vlasnik te dodaje kako su željeli da namještaj bude jednostavan. Klupica kod prozora i kod police za čitanje izrađena je od odbačenih masivnih paleta. Vanjski namještaj je sav od metala, odnosno materijala za vrtne stolove i stolice. Gotovo sve smo ih pronašli preko oglasnika, odnosno na zagrebačkom Hreliću. Iz prostora je gotovo u potpunosti izbačena plastika. Kažem gotovo jer nismo mijenjali izolacije na žicama za struju. Sve je izrađeno od drveta, stakla i metala koji ih povezuje. Dodatni materijal je papir, jedan dio namještaja je i od otpadnih paleta. Ali naglasak je na drvetu, inspiriracija je Istra i mediteranski način života - nastavlja vlasnik.

- Kako je kafić u unajmljenom prostoru, nismo imali puno vremena za uređenje. Poslovanje nas tjera na što prije otvaranje kafića. Kada sve zbrojimo, uređenje je trajalo 20 dana. I mislimo da smo napravili puno za jako malo vremena. Što se građevinskih radova tiče, nismo imali puno posla, većina osnovnih instalacija i sanitarija već je postojala. Na nama je bilo da postojeći namještaj uklopimo u vlastitu ideju i dodamo svoj novi dizajn - zaključuje Andrija.

A mi vas pozivamo da ovog petka prošećete do Tkalčićeve ulice i sami osjetite djelić ove ugodne atmosfere

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:19