NASLJEĐE MODERNIZMA

Čarobni staklenik koji 'lebdi' i mami uzdahe svojim fantastičnim dizajnom

 Marcos Zegers
 

Ovaj divan staklenik nalazi se u gradiću Pirqueu, nedaleko od glavnog čileanskog grada Santiaga, a njegovo uređenje potpisuje arhitektonski studio Max Núñez Arquitectos. Mnogi se slažu sa zaključkom da je ovo ujedno jedno od najljepših i 'najzelenijih' arhitektonskih ostvarenja posljednjih godina.

Radi se o strukturi dimenzija od 11,4 x 11,4 metara, podignutoj na podest kako bi se pritom stvorila iluzija 'plutajuće staklene kutije'. Ovaj projekt još je uvjerljiviji zahvaljujući tome što je staklenik osvijetljen iznutra što čitavoj strukturi daje dozu mističnosti, posebno noću.

Osim staklenih bočnih zidova,modernističkih obilježja, Núñez je svom stakleniku dao bačvasti svod koji je potpuno napravljen od staklene opeke. Najviša visina staklenika jest preko šest metara, sasvim dovoljno da i najveće posađene tropske biljke mogu uspijevati bez ikakvih problema. Što se tiče staklenih blokova, oni na određeni način difundiraju direktnu prirodnu svjetlost izvana i samim time održavaju potrebnu temperaturu u unutrašnjosti staklenika.

Staklenik je dosad kao arhitektonska forma odigrao važnu ulogu na mnogim područjima, kako u razvoju znanosti, kao i u samoj umjetnosti. Isto tako, u staklenicima se uzgaja medicinsko bilje koje na taj način lakše podnosi (pa čak i preživljava) nepovoljne vremenske uvjete, služe za mnogobrojna znanstvena istraživanja, a ujedno su zaslužni za kultivaciju biljaka na industrijskoj razini što je, između ostaloga, omogućilo porast živuće populacije.

Izvor: Wallpaper.com

Foto: Marcos Zegers

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 15:14