Čarobno mjesto

Hygge atmosfera i blagdanski ugođaj u predivnoj seoskoj kući staroj gotovo 400 godina

 Denise Keus
Povijesna nizozemska seoska kuća ispunjena prazničnim veseljem i starinskim predmetima

Inspirirana skandinavskim stilom, kuća Harrija i Leny Eltnika iz 17. stoljeća savršeno je okruženje za tradicionalno božićno slavlje.

Ova kuća u južnoj pokrajini Brabant, u Nizozemskoj izgleda kao iz starih božićnih filmova koje volimo gledati na Silvestrovo. Stara je skoro 400 godina, a njezini brižni vlasnici su s velikom pažnjom i brigom stvorili taj starinski duh, koji za blagdane postaje bajkovito mjesto u kojem uživaju s obitelji (imaju dvoje odrasle djece i četvero unučadi) i prijateljima.

image
DENISE KEUS/
image
DENISE KEUS/

Vlasnicima je trebalo gotovo 30 godina da obnovi seosku kuću. Postavili su novu kupaonicu, dotjerali spavaću sobu i dodali veliku kuhinju/blagovaonicu na mjestu nekad stare štala sa sjenikom pretvorenim u galeriju. Sve to u skandinavskom stilu i uz pomoć prijateljice Myriam Gräeve-Rutte iz trgovine Gustav Interiors.

image
DENISE KEUS/
image
DENISE KEUS/

Ima kutije i kutije ukrasa, i cijelu ladicu punu svijećnjaka. Unatoč tome, za Božić interijer odražava njezin omiljeni stil: miran, tih i švedski. Leny voli svedeno, ali udobno uređenje.

image
DENISE KEUS/

Nije uvijek bio tako udoban. Kada su Leny i Harrie kupili imanje davne 1974., od ovog nije bilo ništa; samo malena kuhinja, jedna mala spavaća soba s ugrađenim krevetima i WC u štali. ‘Kupaonica‘ je bila minijaturna prostorija s kantom strateški postavljenom ispod slavine. ‘Svi su mislili da smo ludi!‘, kaže Leny.

image
DENISE KEUS/

‘Za isti novac mogli smo kupiti novoizgrađenu obiteljsku kuću. Ali tri godine smo tražili našu kuću iz snova. Bila je to ljubav na prvi pogled i znali smo da je to prava stvar za nas.’

Staja je postala veliki dnevni boravak s polukatom koji je nekada bio sjenik, a napravljena je nova udobna spavaća soba i udobna kupaonica. Ipak, najviše su ponosni na kuhinju/blagovaonicu, izgrađenu 2003. godine, s francuskim vratima.

Dodatni prostor dao je Leny mogućnost da se prepusti dizajnu interijera i uređenju. Inspirirana tkaninama i švedskim antikvitetima iz lokalne trgovine vlasnica u skandinavskom stilu uređuje svoj dom. ‘Volim njegovu svjetlinu i čistoću‘, kaže.

image
DENISE KEUS/

U kući, prirodne boje drva i nijanse bijele i sive stvaraju hladnu pozadinu za akcente plavog tekstila i opsežnu kolekciju posuđa. Iskaču i druge boje, ovisno o sezoni. U ovo doba godine ima malo zelene boje i odsjaja crvene boje. Sjaja ima na pretek, posebno na velikom stablu koje gotovo dodiruje strop. ‘Naši božićni ukrasi prilično su skromni u cjelini, ali drvce i stol definitivno su dotjerani da impresioniraju!", ponosno ističe.

image
DENISE KEUS/
image
DENISE KEUS/

Kuhinja/blagovaonica srce je doma. "Volim kad se prijatelji i obitelj jednostavno pojave na stražnjim vratima, dok po kući gore svijeće, vatra u kuhinji pucketa, a prostorijom se širi miris ugode", kaže Leny..

Nije ni čudo što je velika kuhinja otvorenog plana bila glavni prioritet na njezinoj listi želja – iako je za realizaciju bilo potrebno gotovo 30 godina.

image
DENISE KEUS/
image
DENISE KEUS/

‘Ljubav prema kuhanju naslijedila sam od majke‘, kaže Leny. ‘Bila je žena koja drži do tradicije, a koja je živjela i vodila svoj dom prema godišnjim dobima. Za Uskrs bi se na stolu vidjele narcise, ljeti ruže. I nikad nije posluživala jagode za Božić!’

Leny - kao i njezina majka nekada, drži se godišnjih doba. Tako u ovo doba godine na vrtnom stolu stoje zdjele crvenih jabuka i brusnica, a na terasi svjetiljke sa svijećama stoje kao znak dobrodošlice za goste na blagdanske gozbe u ovom ugodnom domu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:58