Interijerski put oko svijeta

Casa Paranzana

Lijepa kamena kuća na istarskom brežuljku između dva srednjovjekovna gradića
Profil
Naziv kuće:
Casa Paranzana
Lokacija:
Biloslavi, Istra
Površina:
270 m2
Arhitekt:
Edita Geci
Kontakt:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., www.casaparanzana.com

• Kratki info: Casa Paranzana na istarskom brežuljku između dva srednjovjekovna gradića u malom mjestu Biloslavi nalazi se 20 minuta vožnje od obale te pruža prekrasan pogled na vinograde, maslinike i more. Kuća na tri etaže sastoji se od 4 luksuzne spavaće sobe sa en suite kupaonicama, velikim dnevnim boravkom s kaminom, blagovaonicom s open space kuhinjom i vinskim podrumom te kućnim kinom na galeriji. Zamišljena je za dvotjedni odmor vlasnika i njihovih prijatelja, a u preostalom razdoblju može se unajmiti.

• Raspored prostorija: Prizemlje je reprezentativno, koncipirano kao otvoren prostor s kuhinjom i raskošnim dnevnim boravkom s kaminom. Elementi tradicionalne istarske arhitekture prepoznatljivi su u oblikovanju kuhinje s kaminom uz koju je smješten i servisni blok kuće te vinoteka. Na terasi ispred kuće je zadržana gustirna uz koju je predviđeno sjedenje. Galerija s dvije gostinjske spavaonice s kupaonicama sadrži produžetak boravka; prostor za čitanje i gledanje televizije. Glavna spavaonica u potkrovlju podijeljena je dvostranim kaminom na radni i spavaći dio s garderobom i en suite kupaonicom. Dječja soba s kupaonicom također se nalazi u privatnom potkrovlju.

• Pet riječi koje najbolje opisuju kuću? Kozmopolitski duh, intima, pogled, ambijent i opuštanje.

• Što je projekt obuhvaćao? Projektiranje i izvođenje radova trajalo je dvije godine te je pritom postojeća kamena građa stare kuće u potpunosti iskorištena, što je rezultiralo rustikalnim doživljajem interijera. Gradnji bazena i hortikulturalnom uređenju pristupilo se naknadno, nakon prve godine korištenja kuće. Kuća je predviđena za odmor mnogobrojne obitelji i prijatelja vlasnika te je s obzirom na njezinu veličinu i raspored pogodna za smještaj većeg broja ljudi.

• Koji materijali su korišteni za gradnju kuće? Tradicionalni i autohtoni materijali: kamena fasada, kamene i drvene podne obloge, kupa kanalica na krovu. Plast kuće je predefiniran projektom, drvena obloga u podgledu galerije i korišten kamen za zidove stvaraju intiman ambijent i energiju prostora.

• Koliko dugo je sve trajalo? Dvije godine.

• Najdramatičnija faza… Kao i na većini projekata postoje dvije dramatične faze: 1. je birokracija za vrijeme ishođenja dozvola, 2. prije završetka izvođenja kuće kada investitor već uloži jako puno novca, a konačan rezultat se čini daleko. U toku izvođenja promijenio se izvođač i to je bio najdramatičniji moment gradnje koji je riješen zahvalnošću investitorice i njene brzine donošenja odluka.

• Osnovna ideja kuće? Rekonstrukcija tradicionalne istarske kuće. Projektirana je za mladi bračni par s velikim društvom kao mjesto odmora od užurbanog gradskog ritma, a projekt rekonstrukcije kuće za odmor povjerili su dugogodišnjoj prijateljici Editi Geci, arhitektici i autorici brojnih projekata u hrvatskoj i inozemstvu.

• Što je bilo najvažnije? Internacionalan duh vlasnika i njihovu potrebu za okupljanjem većeg društva inkorporirati u kuću. Da bude intimna kada je potrebno i otvorena za party po prilici.

• Koje boje i materijali prevladavaju u interijeru? Interijersko rješenje inspirirano je samim životnim stilom vlasnika, pa je stoga tradicionalna istarska kuća obogaćena detaljima iz raznih dijelova svijeta. Perzijski tepisi potječu iz Teherana, a komode iz Rajasthana dok je uređenje kupaonica inspirirano u stilu zemalja koje su znakovite za vlasnike pa crno-bijela kupaonica predstavlja Pariz gdje su se upoznali. Potkrovlje je obogaćeno elementima londonskog stila, mjesta života vlasnika, pa je tako tradicionalna istarska kuća udomila kozmopolitske detalje Indije i Londona.

• Što je na podu, a što na zidu u pojedinim prostorijama? Drveni podovi u spavaćim prostorima, kamen u društvenim i keramika u kupaonicama.

• Kako je organizirana rasvjeta? Osim što su sve prostorije osvijetljene prirodnom svjetlošću i iz njih se pruža zapanjujuć pogled na Istru, osmišljena je osnovna ugradbena rasvjeta u stropu koja se ne vidi od podgleda drvenih greda i dekorativna kojom se oblikuje prostor… Zidna, samostojeća i mnoge visilice. Luster na galeriji bakin je poklon.

• Kako je riješeno grijanje? Kupaonice imaju podno grijanje, a podrška klasičnom radijatorskom sistemu grijanja je i kamin.

• Dnevni boravak je osmišljen i organiziran… Dnevni boravak, kao i sva oprema kuće kombinacija je opreme koju je vlasnica prikupljala u raznim dijelovima svijeta, a prije useljenja inkorporirala s elementima opreme koji su bili dostupni na hrvatskom tržištu. Velik dio namještaja kupljen je u Rajastanu (Indija) i dopremljen kontejnerom u Hrvatsku, dok je većina dekorativne rasvjete i dodataka donesena iz Londona, kao i sjedeća garnitura.

• Blagovaonica je osmišljena i organizirana… Za primanje većeg broja ljudi. Jednostavna je, funkcionalna i minimalistička.

• Kuhinja je osmišljena i organizirana… Komin kao centar, otok za okupljanje, rustikalna kao stilska prilagodba, s obzirom na to da je kuća za odmor aparati su srednjeg ranga.

• Spavaće sobe su osmišljene i organizirane… En suite kupaonice su sastavni dio soba, svaka je uređena drugačije i predstavlja za investitore posebne momente. Dječja soba nalazi se uz roditeljsku sobu, inspirirana je Londonom i u nježnim bijelim tonovima.

• Kupaonica je osmišljena i organizirana… Kuća ima četiri kupaonice, svaka predstavlja drugi grad: London, Maroko, Parz i NY. Keramika je u svakoj različita, vrhunske kvalitete. Najzanimljivija je ona uz spavaću sobu roditelja jer ima samostojeću kadu iz koje se vidi Višnjan. Sve kupaonice opremljene su instalacijama podnoga grijanja. • Terasa je osmišljena i organizirana… Natkrivena terasa je mjesto okupljanja ukućana, drvena konstrukcija je taupe boje, a bitan element je i vrt uz bazen i sjedenje uz gustirnu.

• Postoji li neka ekstra prostorija? Vanjski bazen s pogledom na Višnjan, prostorije za fitness i sanitarni blok popratni su sadržaji kuće, a neobičan element je i vinski podrum.

• Što bi vlasnici promijenili? Povećali bi bazen, no tada zakonska regulativa to nije dopuštala.

• Postoji li neka anegdota vezana uz kuću? Kuća je mjesto slavlja. Otkako je napravljena, investitorica je postala majka dvoje djece.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 06:32