NOVOGRADNJA I „SLATKE BRIGE“

Četverosobni stan uređen za četveročlanu obitelj u Zagrebu

    AUTOR:
    • Mihaela Perkov, dipl.ing.arh.

  • OBJAVLJENO:
  • 24.04.2019. u 09:48

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

AUTORI PROJEKTA:
  • Mislav Bašić, mag.ing.arch.
  • Marija Tizaj, dipl.diz
 

Kad se spominje termin novogradnje i opremanja stana, često se uz njega veže i termin – „slatke brige“. No da to često baš i nije tako, iskusili su već mnogi, pa tako i klijenti koji su nam se obratili za stručnu pomoć. Prostrani četverosobni stan od cca 97 m2 u novoj zgradi s razigranim zabatom već su djelomično sami opremili pločicama, parketima i ugradbenom rasvjetom – no sljedeći korak, onaj  u  kojem je trebalo definirati specifične komade namještaja i posložiti konačni vizualni identitet novog životnog prostora, za četveročlanu obitelj bio je ipak odviše zahtjevan. Razlike u kreativnim mišljenjima, prevelik izbor u dućanima ili jednostavno - neodlučnost mudro je presječena angažmanom profesionalaca.

 

Početni inputi kojima je definiran željeni stil išli su u smjeru  modernog, ugodnog prostora s drvenim i bijelim dekorima te otkačenim prostornim akcentima u vidu detalja. Tako je prostor ispunjen neutralnim i toplim dekorima postao lajt motiv cijeloga stana, a pojedine prostorije su, ovisno o namjeni, dobile svoje specifičnosti – žarke boje i reflektirajuće površine.

 

Decentna kuhinja s blagovanjem razvijena je mirnim tonovima bijele i sive te dekorom drveta, a ono što ju čini posebnom i drugačijom svakako je polica za pohranu boca s vinom. Neobičan su detalj definitivno i zidne pločice koje se s poda „penju“ na zid unoseći posebnu dinamiku u taj segment. Prostorni akcent ovdje je stavljen na visilice nad blagovaonskim stolom branda Zuiver.

 

Dnevni boravak, osim grupe za sjedenje i gledanje TV-a, udomljuje i neobičnu biblioteku, radni kutak te električni kamin kao apsolutni „must have“ element. Nenametljiva sivkasta sofa iz Ikee dobro oponira žutom tabureu iz Lesnine, a štih sveprisutnog industrijskog dizajna provlači se kroz male stoliće i zanimljivu biblioteku rađenu po mjeri.

Ulazni prostor, relativno malih dimenzija, vizualno je proširen ogledalima kojima su kontinuirano obloženi zidovi i ormari.

 

U spavaćim sobama je nastavljena ista „neutralna“ priča s bojama, dekorima i materijalima iz dnevnog boravka i kuhinje. Glavna spavaća soba maksimalno je personalizirana tapetom i izradom uzglavlja po mjeri, dok su u dječjim sobama akcenti usmjereni na oblaganje stolarskih elemenata dekorima u žarkim bojama ili neočekivanim geometrijama na frontama.

 

Budući da je razigrana zabatna geometrija zgrade unutar stana anulirana izradom namještaja po mjeri, osiguralo se dosta spremišnog prostora, ali  ne na račun slobodnog prostora za igru djece – on je nezamjenjiv.

Vaš tim 4uha

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili [email protected]

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

 

Izdvajamo

Iz drugih medija