U GOSTIMA

Čiste i jednostavne linije obiteljskog stana u Puli

S potpisom poznate domaće tvrtke IO Decor. Riječ je o prostoru koji, s terasom, ima 170 kvadrata i u njemu se nalazi sve potrebno za normalan i ugodan život roditelja s dvoje male djece

Nakon malog stana, četveročlana obitelj iz Pule preselila se u novi, veliki, koji je u tom gradu preuređen baš za njihove potrebe. Razdoblje u kojem su živjeli u malom prostoru, u kojem su sve njihove stvari bile izložene pogledu svakog posjetitelja, postalo je prošlost - novi stan, osim što je prostraniji, mnogo toga skriva od pogleda.

Kad kažemo mnogo toga, mislimo zaista na mnogo - od utičnica do svakodnevnih stvari, poput cipela i kaputa. Nigdje se ne vidi gomila stvari, što stan uvijek čini nekako manjim. Linije su jednostavne i čiste, a stan je, kažu nam, lagan za održavanje, što je idealno.

STARA KUĆA

- Ovo je stan u staroj kući. Moram priznati da je raspored bio prilično dobar, pa tu nije bilo puno posla. Naravno, trebalo je ponešto dodati i pregraditi, ali u srži, kakve sve znaju biti stare kuće, mi smo dobro prošli. Odmah smo se dogovorili da to nećemo raditi sami, nego smo tražili tvrtku koja će to obaviti. Našim prijateljima taj je posao obavila tvrtka IO Decor, čiji su vlasnici Robert i Martina Bajs, dobro su to napravili, pa smo im se i mi javili - kažu nam supružnici.

Zajednički su se dogovorili što i kako - sami su imali neke želje i ideje, a i u tvrtki su im predložili neka rješenja. Odmah su se dogovorili da prostor treba biti što jednostavnije, zapravo, minimalistički uređen. Od trenutka kad su se javili dizajnerima do useljenja u novi životni prostor prošla je godina, no kažu nam da je vrijedilo toliko čekati. Osim toga, trebalo je urediti puno toga pa nisu ni mislili da će se useliti u roku od mjesec dana. Građevinski dio i vođenje vlasnici su preuzeli na sebe.

- Bili smo svjesni činjenice da je riječ o velikom poslu i o radovima koji se neće, barem ne tako opsežno, uskoro ponoviti. Na kraju, kad smo vidjeli kako je sve uređeno, bili smo oduševljeni. Znali smo sve unaprijed, naravno, ali kad čovjek na kraju sve vidi, kad se useli u prostor i vidi kako on funkcionira, to je nešto sasvim drugo - kažu nam supružnici. Oduševljenja nije nedostajalo kad je projekt bio završen.

ŠARENA SOBA

S terasom njihov stan ima oko 170 kvadrata. Naime, na terasu, koja gleda na šumoviti predio grada, što je relaksirajuće, otpada oko 30 kvadrata. Vani je smještena i dodatna kuhinja, u kojoj se pripremaju obroci u toplijem dijelu godine. Ostatak je stan koji čine otvorena kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak, potom kupaonica i tri spavaće sobe. U jednoj su roditelji, drugu dijele djeca, a treća je gostinjska. Zasad je ona gostinjska, no kako djeca budu rasla, jasno je da će se jedno od njih preseliti u nju.

- Dječju sobu smo radili mi sami. To nisu stručnjaci osmišljavali, nego smo nas dvoje s velikim zadovoljstvom prionuli poslu. Naši mališani tamo imaju krevete, ali i hrpu igračaka, podloge na kojima se igraju... Za razliku od ostatka stana, kojim dominiraju drvo i neutralni tonovi, dječja je soba carstvo šarenila. Htjeli smo da to bude tako. Jasno je da će se sobe mijenjati kako oni budu odrastali - kažu supružnici.

No, dječja soba je jedina takva. U svim drugim prostorijama prevladavaju blage boje, poput bež ili plave, a posebnu pozornost privlači činjenica da se ne mogu vidjeti stotine sitnica koje smo inače navikli vidjeti. Kuhinja nije puna posuđa, pribora za kuhanje i hrane - sve je to tu, naravno, ali je skriveno u ladicama i ormarićima. Isto je i u dnevnom boravku, kojim dominira veliki plavi kauč, a tu je i fotelja te stolić koji se zapravo sastoji od dva stolića. Kompletan namještaj, kao i neka dizajnerska rješenja, u cijelosti su ručni rad tvrtke IO Decor, čime je originalnost i posebnost doma još veća. Strop nije običan - na njemu su, uz pomoć svjetla, oblikovana geometrijska tijela. To je posebno dojmljivo noću, a još se bolje vidi kad se na prozore iza njih navuku zastori. Svi prozori imaju lagane zavjese kao i dekore kako bi, ako to vlasnici žele, što manje svjetla dopiralo u njihov dom.

Dio rasvjetnih tijela ugrađen je u strop, a ima i nekoliko lustera koji su definitivno drukčiji, posebni. Ideja dizajnera bila je da ih u prostoru ima puno te da je on zbog toga dobro osvijetljen i reprezentativan

- Posebna je pozornost posvećena rasvjeti koju su posebno projektirali i dizajnirali samo za naš dom Robert i Martina - govore vlasnici.

DOBRA IDEJA

Dio rasvjetnih tijela ugrađen je u strop, a ima i nekoliko lustera koji su definitivno drukčiji, posebni. Ideja dizajnera bila je da imamo puno rasvjetnih tijela i da prostor bude dobro osvijetljen i reprezentativan. Jako smo zadovoljni tom njihovom idejom jer prostor zaista ostavlja drukčiji dojam i rasvjeta mijenja mnogo toga - zaključuju supružnici.

U prostorijama prevladavaju blage boje, poput bež ili plave. Isto je i u dnevnom boravku, kojim dominira veliki plavi kauč, a tu su i fotelja i stolić

Foto: Marijana Banko/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:00