Cool mjesto: Palača Lešić Dimitri

Putevima Marca Pola

Palača Lešić Dimitri uistinu je neponovljiv projekt. To je pažljivo restaurirana stoljetna palača koja pruža decentan luksuz od pet zvjezdica

Profil
Ime:
Palača Lešić Dimitri
Adresa:
Don Pavla Poše 1-6, Korčula
Vlasnici:
Michael Unsworth i Maša Habunek
Uređenje:
Zora Salopek Baletić iz studija Matrica arhitektura i Attayuta Piravinich (interijer)
Cijena noćenja:
od 350 do 4215 eura
Ne propustiti:
jutarnju jogu i spa tretmane

Skrivenu u zidinama šarmantnog srednjovjekovnoga grada Korčule, s njegovim uskim uličicama, crkvicama i kućama s krovovima boje terakote, pronaći ćete Palaču Lešić Dimitri, smještenu uz rodnu kuću Marka Pola te na samoj obali kristalnog Jadranskog mora.

Riječ je o palači koja se gradila i mijenjala tijekom proteklih 600 godina, a koja je prije par godina prenamijenjena u elitni hotel od pet zvjezdica u kojem ima svega 6 soba, točnije šest ekstraluksuznih apartmana veličine od 100 do 150 kvadrata.

No, osim po zadivljujućem interijeru koje je inspirirano putovanjima Marka Pola i Putem Svile te kojega je uredio poznati tajlandski arhitekt Attayuta Piravinich, hotel je poseban i po tome što je primjer izvanredne rekonstrukcije te samim time pokazatelj kako se kulturna baština može spasiti i pretvoriti u novo kulturno dobro.

– Iz strukture i dimenzije prostora proizašlo je da se palača s kućištima može pretvoriti u turistički objekt sa šest prostranih rezidencija, restoranom i mini spa, što je omogućilo da se u potpunosti sačuva osnovna kamena konstrukcija zgrade, a sljedeći korak je bio pažljiva rekonstrukcija povijesti, uz istovremenu prilagodbu suvremenim standardima komfora koje mora imati luksuzan hotel s pet zvjezdica – ispričala je arhitektica Zora Salopek Baletić koja je blisko surađujući s konzervatorima, restauratorima i arheolozima na projektu radila više od pet godina.

Rješavan je čitav niz konstruktivnih problema, protupožarne mjere, dovođenje tople tekuće vode u sve dijelove objekta, “nevidljivo” grijanje i hlađenje svih prostorija, a nakon svega toga trebalo je i ušminkati interijer tako da bude na razini pet zvjezdica. Arhitektonskom timu sve je to uspjelo, a to potvrđuje i niz nagrada koje je hotel dobio i u pogledu arhitekture, ali i turističko-ugostiteljske ponude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 14:37