POTPUNO DRUGAČIJI KVARTOVSKI KAFIĆ

COOL MJESTO Simpatični Mai bar u zagrebačkom naselju Knežija

    AUTOR:
    • Anita Budimir

  • OBJAVLJENO:
  • 19.08.2019. u 10:24

Zagreb, 130819.
Novootvoreni Mai bar na Horvacanskoj cesti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

Industrijski stil okosnica je uređenja prostora od 55 četvornih metara koji zapravo djeluje puno prostranije nego što to kvadrati inicijalno otkrivaju

Moglo bi se reći da je sintagma 'kvartovski kafić' nekada nosila donekle negativne konotacije ili, bolje rečeno, ne baš previše pozitivne. Kada bismo neki kafić nazvali kvartovskim, to je obično značilo da se radi ni o čemu posebnom, ni zanimljivom, osim lokalnim i stalnim posjetiteljima.

Zagreb, 130819.
Novootvoreni Mai bar na Horvacanskoj cesti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

Danas se ta slika itekako mijenja, sve više i više zanimljivih i kvalitetnih kafića se smješta daleko od užurbanosti centra grada, nenametljivo u prizemlju stambenih kvartovskih zgrada. U šetnji zagrebačkim kvartom Knežijom, na samom početku Horvaćanske ceste našu pozornost privukao je simpatični Mai bar, koji odmah na prvi pogled svojim izgledom iskače iz okoline. Ne baš prostrana terasa s dobro promišljenim uređenjem stoji kao uvod u domišljato uređen unutarnji dio kafića. U oblačno i pospano jutro vlasnici Maja Krišto i Željko Martinović mudro nas dočekuju s vrhunski pripravljenom talijanskom kavom čiji brend bilježi postojanje već dvjestotinjak godina. Oboje pristupačni i razgovorljivi, kakvi bi svi ugostitelji i trebali biti, Maja i Željko nam rado prepričavaju svoju priču.

Prije nego što su u kafić došli prvi gosti, podovi su ispolirani i lakirani, postavljene su nove instalacije i rasvjeta, a dodatno su uređeni i oštećeni zidovi te su zamijenjene zastarjele pločice. Za sve su radove zaslužni sami vlasnici

PREOBRAZBA PROSTORA

- Ovo nije naš prvi kafić, prije nekoliko godina imali smo jedan puno veći u Gajnicama, koji je imao i puno veće zahtjeve, a kako mi više nismo od nekog noćarenja, odlučili smo ga zatvoriti. Uzeli smo si malo vremena u potrazi za novom lokacijom i ja sam se zaljubila u ovaj prostor. Iako je to u tom trenutku bila agencija za nekretnine, potpuno drugačijeg izgleda nego sada, ja sam već tada imala u glavi ideju kako će izgledati kad ga uredimo. Željko je bio malo skeptičan prema tome, ali ipak je na kraju popustio - navodi Maja. - Bilo je tu dosta posla, terasu smo u potpunosti napravili novu. Na pod smo poslagali OSB ploče koje smo lakirali, a pokrajnje klupe je Željko izradio sam uz pomoć svojih prijatelja. Stolice i stolove smo nabavili kod našeg prijatelja u Ilici, u njegovu salonu Marnic Designe. Meni se sviđa taj jednostavni industrijski stil i htjela sam da boje budu tamnije, od smeđe prema crnoj - dodaje.

Zagreb, 130819.
Novootvoreni Mai bar na Horvacanskoj cesti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX
 

Stil vanjskog dijela Mai bara prožima i unutrašnjost, vlasnici se odlučuju za nijanse smeđe i sive u namještaju, a sve je skladno popraćeno zidovima koji su obloženi natur drvom i ciglenim oblogama. Kao što su već naveli, Mai bar nekada je bio uredski prostor, pa je prenamjena zahtijevala puno radova. Podovi su zahtijevali ponovno poliranje i lakiranje, dok su oni postavljeni na galeriji u potpunosti novi, morale su se provoditi nove instalacije te rasvjeta i dodatno uređivati oštećeni zidovi i zastarjele pločice, a za sve su radove zaslužni sami vlasnici. Maja nam priznaje kako ona jednostavno uživa u tome.

Zagreb, 130819.
Novootvoreni Mai bar na Horvacanskoj cesti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

- Mogla bih sate i sate provesti u salonima namještaja, to je nešto što me privlači, u posljednjih pet godina već sam dva puta preuredila svoj stan - kaže nam kroz smijeh Maja dok Željku to i nije previše smiješno. Ali, šalu na stranu. Željko je kao vrhunski znalac u ugostiteljskom poslu i barist preuzeo taj dio posla, a Maji je bez straha prepustio brigu za uređenje. U prostoru se još može zamijetiti i nekoliko detalja, koje je vlasnica sama osmislila ili odabrala, a koji odmah privlače pozornost.

Zagreb, 130819.
Novootvoreni Mai bar na Horvacanskoj cesti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX
 

ZANIMLJIV ŠANK

To je pomični šank napravljen od starog bicikla i drva, kao i glavni drveni šank s nijansama crne, koji je za prostor od 55 četvornih metara prilično prostran. Na zidovima se ističu neobične police minimalističkog dizajna od drva i čelika koje se jako dobro uklapaju s pripadajućim crnim metalnim stubištem koje vodi na galeriju. Galerija je od ostatka bara ograđena gotovo pa nevidljivim pomičnim staklenim stijenama koje pružaju mogućnost zatvaranja i izoliranja tog dijela kafića. 

Zagreb, 130819.
Novootvoreni Mai bar na Horvacanskoj cesti.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX
 

Vlasnici nam za sam kraj priznaju da su zapravo jako zadovoljni poslom do sada. - Čini se da su ljudi brzo prepoznali da nismo tu da prodajemo maglu, nego doista svojim gostima želimo pružiti vrhunsku uslugu, od ponude na cjeniku do uređenje i ugođaja. Nadamo se da će tako i ostati - kažu.

 

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Izdvajamo

Iz drugih medija