Cool mjesto: Slastičarnica Fine torte

Romantičan i elegantan prostor u kojem su torte u prvom planu

Kada je prije godinu dana, ostavši bez posla u banci, odlučila otvoriti tvrtku za proizvodnju slastica, Silvija Trbara nije ni sanjala da će nas ugostiti u vlastitoj slastičarnici u Zagrebu. Naime, u pokretanje tvrtke Fine torte, koja je funkcionirala na principu narudžbi i dostava, uloženo je puno ljubavi, ali i sva ušteđevina. Zahvaljujući dobrom odazivu klijenata, odlučeno je da će proširiti posao.

– Željela sam mjesto gdje mogu predstaviti svoje slastice, porazgovarati s gostima i razmijeniti iskustva, što mi je bitno s obzirom na to da sve torte ručno radim prema originalnim recepturama. Tražili smo romantičan mali lokal u centru, a opet dalje od gradske vreve: mjesto na kojem možete predahnuti, nešto dobro pojesti, pročitati… Lokal na malom trgu u Vlaškoj 31, iza leđa Šenoe i pod tornjevima katedrale, bio je ljubav na prvi pogled. Nije nas obeshrabrilo ni derutno stanje lokala površine 44 kvadrata u kojem se, u prizemlju gotovo 300 godina stare zgrade, nalazio – kaže Silvija i dodaje da je ideja bila dobiti jednostavan, ali elegantan prostor u kojem će torte biti u prvom planu.

Lokal je uređen kao suvremena reinterpretacija boravka, između bečke kavane i pariškog salona

– Koncept je bio brzo usuglašen: suvremena reinterpretacija dnevnog boravka, na pola puta između bečke kavane i pariškog salona, s pomno odabranim detaljima po principu nešto novo, nešto staro, nešto posuđeno – kaže arhitektica Nikolina Valentić Lisica iz ureda Lt plan i dodaje kako su uklonjene sve pregrade te je dobiven otvoren prostor pun svjetla, s prekrasnim vizurama. Bačvasti cigleni strop je saniran i obojan bijelom bojom, dok podove krase Muttina kvadratne pločice, čiji uzorci asociraju na građanske salone s početka 20. stoljeća. Tehnički najzahtjevniji dio bio je izvedba sanitarnih čvorova, smještenih u nišu minimalnih dimenzija, što je nalagalo neka vrlo domišljata rješenja. Poseban šarm slastičarnici dali su antikni predmeti u novom ruhu: različiti Thonet stolci, tapecirani i lakirani u sivo, stari dovratnici restaurirani kao okviri za slike u novim ulogama…

Sav namještaj, od vitrine do stolova i šarmantnog ružičastog recamiera u kutu, ručno je rađen, a jedini dizajnerski predmet Flosova je lampa ugrađena u zid, čija neobična silueta do izražaja dolazi predvečer. U uređenju su sudjelovali i mladi umjetnici: Marko Prokić (logo i vizualni identitet), Mirjam Tišljar Vukelić i Ivan Vukelić (grafike i dekoracije zidova) i studio Purpura (cvjetne dekoracije).

Više informacija o Mirjam Tišljar Vukelić i Ivanu Vukeliću potražite na: Facebook stranici

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:11