S pogledom  na Ribnjak i Katedralu

D&D GRAND PRIX Ovo je bila najljepša hrvatska kuhinja koja je oduševila i čitatelje i stručni žiri!

Redakcija časopisa D&D - Dom i Dizajn i ove godine organizira D&D GRAND PRIX - veliki arhitektonski i dizajnerski natječaj u tri kategorije - biramo najljepšu dječju sobu, najljepšu vikendicu i najljepši ured u zemlji. Pokažite nam svoje dječje sobe, vikendicu ili ured i podijelite s nama i cijelom Hrvatskom prostorije i objekte na koje ste ponosni. Sigurni smo da se u Hrvatskoj krije mnoštvo prostornih dragulja u gore navedenim segmentima koje vrijedi vidjeti i pokazati

Jedina dvostruka kruna u našem natječaju 2017. godine pripala je modernoj i funkcionalnoj kuhinji na zagrebačkom Langovu trgu. Zavirite u prostor koji je oduševio i čitatelje i stručni žiri

Žiri i čitatelji bili su složni u odluci te je kuhinja u stanu na zagrebačkom Langovu trgu apsolutni pobjednik. Vlasnike, obitelj Krznarić-Minđek, vijesti su razveselile, ali i iznenadile.

- Bilo je tu puno prekrasnih kuhinja. Potpuno me iznenadila ova mala, ali slatka pobjeda. Svatko tko je prošao adaptaciju stana zna koliko je truda i vremena potrebno da bi se iz staroga napravilo novo. Ovo je moja mala potvrda da smo ipak napravili dobar posao - smije se vlasnica Alenka i priča nam kako je sve počelo.

- Kad smo doznali da očekujemo proširenje obitelji, odlučili smo potražiti stan u centru grada jer smo željeli da nam što više sadržaja bude dostupno pješice. Već drugi stan koji smo vidjeli bio je stan za koji smo se odlučili zbog pogleda i blizine velikog parka. Budući da su u većini starih građanskih stanova kuhinje u stražnjem dijelu stana, a saloni na strani ulice, znali smo da nas očekuje velik posao ako želimo da kuhinja i dnevni boravak budu 'open plan' s pogledom na katedralu, a sobe za spavanje na tihoj, dvorišnoj strani kuće - objašnjava.

Stan se nalazi pet minuta hoda od Trga bana Jelačića, u blizini parka Ribnjak. Cijeli stan ima 110 četvornih metara, a prostor kuhinje i dnevnog boravka od 50 kvadrata dobiven je uklanjanjem zida između dvije velike sobe.

- Kuhinju je prema mojoj ideji crtao suprug u suradnji s majstorom koji ju je i izradio. Ideja je bila da kuhinja ne ulazi u prostor, nego da radna površina 'ulazi u zid' sobe. Kuhinja je napravljena od furnira iz Elgrada gdje smo nabavili i okove. Aparati su kupljeni u Kralj Commerceu, a rasvjetu smo kombinirali s interneta i iz manjih dućana. Sive visilice zovu se Ili-Ili, poznatih hrvatskih dizajnera iz brenda Grupa Products - kaže Alenka i dodaje kako su sreće imali jer su mogli zadržati parkete.

- Na podu kuhinje, ali i u ostatku stana proteže se parket koji smo zatekli u stanu. Prebrušen je i bajcan u bijelo - kažu vlasnici.

Na naš upit koji im je najdraži dio kuhinje, odgovaraju: - Pa, naravno, pogled! Blagovaonski stol je pokraj velikog prozora s kojega se vide zelenilo Ribnjaka i krovovi katedrale.

Uz najdraži, moramo saznati i koji bi dio promijenili, ali i tu se slažu.

- Da sad krećemo ispočetka, jedino što bih promijenila bila bi radna površina. Napravila bih je u mramoru ili granitu, umjesto u imitaciji mramora. Ovaj put budžet to nije dopuštao, ali u budućnosti ću težiti tome da mjesto koje je u kontaktu s namirnicama ima što više prirodnih materijala - zaključila je.

ŠTO JE ŽIRI REKAO?

Sve najviše ocjene od 10 bodova u kategoriji kuhinja u posljednjoj fazi odabira članovi stručnog žirija su podjednako rasporedili između tri kandidata od ukupno deset finalista. Stoga se finalna rasprava nekako najviše vrtjela upravo oko tih kuhinja koje su svojim rasporedom, organizacijom te odabirom boja i materijala najviše zapele za oko žiriju. Konačno, usuglasili su se kako bi najboljom trebalo proglasiti kuhinju vlasnice Alenke Krznarić iz Zagreba, čije su prednosti prostranost, velika količina prirodnog dnevnog svjetla koje dopire u interijer, skladan kolorit i sveukupna funkcionalnost.

- Činjenica je da je zbog velikog prostora ovdje možda u startu bilo lakše uklopiti sve željene elemente - primijetila je Tea Tadej, voditeljica dizajn tima Prima Grupe, dok je Otto Barić, arhitekt iz ureda Barić & Partner Architecture Doha - Zagreb, dodao kako je ova prostorija skladna i baš nekako "herzig" te odlično predvidio kako bi mogla dobiti i velik broj glasova čitatelja.

- Sviđa mi se što su elementi kuhinje odlično iskoristili nišu koju u potpunosti ispunjavaju, a odabirom sive boje stvoren je dojam kutije u koju su uvučeno smještene sve potrebne kuhinjske cjeline, poput štednjaka i sudopera. Ista siva nijansa skladno se ponavlja i na Grupinim lampama iznad kuhinjskog otoka, a lijepo su usklađeni i tonovi drvenih fronti s nijansom parketa - rekla je Berislava Picek, fotografkinja agencije Cropix.

No, na realizaciju pobjedničke kuhinje struka je imala i primjedbe pa je tako arhitekt Vedran Duplančić komentirao da mu je nelogičan položaj blagovaonskog stola u neposrednoj blizini visokih barskih stolaca jer je takvo dvostruko sjedenje nepotrebno.

Arhitekti su se složili i da bi ova kuhinja bila još bolja kada bi obloga kuhinjskog otoka te radna ploha i površina iza nje bili izrađeni od pravog kamena ili mramora, umjesto od imitacije.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:08