Atelijer u stan

Dean Jokanović Toumin: Moj omiljeni kutak... Radni stol u atelijeru

Skuplja art deco stolce, a okružio se svojim umjetninama i dragim uspomenama

Dean Jokanović Toumin pretvorio je svoj zagrebački stan u atelijer ili - atelijer u stan. Kod njega se, naime, umjetničko stvaranje i svakodnevni život isprepliću pa je tako i u njegovu životnom prostoru. Ovdje se može vidjeti njegove umjetnine, ali i predmete koji su obiteljske uspomene, kao i art deco stolice koje sakuplja sebi za dušu.

Svibanj je Toumin obilježio izložbom “Linija kao dimenzija prostora + Dodekagon”, održanom u zagrebačkoj Galeriji SC i s ekstenzijom u Francuskom paviljonu. Direktno na bijele plohe zidova u opeki, već svojom ustaljenom metodom tvorbe ambijenta in situ, autor je protegao liniju velikih razmjera širokim potezima crtačkom manirom u višeslojnim namazima od sivog do dubokog crnog. Na tlu Francuskog paviljona reinterpretira postojeću dodekagonalnu intarziju, dodajući svojim žutim elementima materijalizirane sjene.

Posjetili smo ga u radnoj atmosferi njegova doma. Na radnom stolu je, gotovo geometrijski precizno, razvrstao fascikle s računima koje treba platiti ovaj mjesec. Iako su njegova djela reducirana i minimalistička, njegov omiljeni kutak - radni stol, kao i sam njegov stan, ispunjen je mnogim detaljima. Za tim stolom rado sjedi sa svojim blokom za crtanje, ali i kada je na računalu. Na njemu je mnogo olovaka, flomastera, jedan stari telefon...

- Radni stol je poklon od arhitektice Fedorke Orebić koja radi u Milanu. Drvenu stolicu sam dobio od prijatelja Eugena Fellera - kaže Dean Jokanović te dodaje da je prostor njegova stana 60-ih godina bio laboratorij Kinotehnike.

Na polici uz radni stol je i fotografija njegovih roditelja u Sarajevu te njegova slika na kojoj je jedan njegov rad iz 1974. koji je izveden tek prije nekoliko godina.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:24