U GOSTIMA...

Divan obiteljski stan u Hrvatskom zagorju

U srcu Zagorja, u gradiću Zlataru, posjetili smo obiteljski stan s potpisom dizajnerice Maše Varge. Stan četveročlane obitelji broji 130 kvadrata i smješten je unutar modernog privatnog stambeno-poslovnog prostora

Arhitektima i dizajnerima interijera prvi projekti u vlastitom uredu uvijek su posebni. Dizajnerica Maša Varga s nama je podijelila svoje iskustvo - uređenje obiteljskog stana u kojem žive roditelji s dvoje djece - tinejdžericom i studenticom.

Stan se nalazi u srcu Hrvatskog zagorja u lijepom gradiću Zlataru, unutar privatnog stambeno-poslovnog kompleksa koji se sastoji od dvaju stanova i nekoliko poslovnih prostora.

Većina namještaja u stanu izrađena je po mjeri. Jednostavnost, prirodni tonovi i efektan dizajn bili su zahtjevi investitora, a najveći izazov dizajnerice bio je razbijanje iluzije o “tradicionalnom“ kao dosadnom i zastarjelom

POŠTIVANJE ŽELJA

- Investitori su do tada živjeli u manjem, starijem stanu te su se planski namjeravali preseliti u veći prostor i urediti ga po vlastitom guštu - govori nam dizajnerica naglašavajući kako je pri realizaciji ovog projekta bilo potrebno objediniti ranije stečena znanja, želje investitora za tradicionalnim stilom uređenja, vlastita suvremena razmišljanja, ali i ambicije prema daljnjem razvoju u smjeru dizajna interijera. Sve želje i zahtjeve Maša Varga pokušala je objediniti u jedinstvenu priču kojom su obje strane zadovoljne.

Najveći izazov, kaže, bilo je razbiti iluziju o “tradicionalnom” kao dosadnom i zastarjelom te pokazati da ono može i mora biti suvremeno i zanimljivo na svoj način, što se u konačnici vidi u krajnjem rezultatu i atmosferi ovoga stana. Pa, krenimo redom. Prostor koji se pred dizajnericom nalazio imao je 130 četvornih metara interijera i terasu od dodatnih 30 kvadrata. Grubi građevinski radovi poput promjene krovišta, rušenja, zidanja, instalacija i sl. bili su odrađeni unaprijed, pa je sada trebalo odraditi završne fine radove i, dakako, samo uređenje interijera.

Većina namještaja u ovom stanu izrađena je po mjeri. Jednostavnost, prirodni tonovi i materijali te efektan dizajn bili su zahtjevi investitora. I dok je hrastovo drvo, koje se pojavljuje na podu, vratima i dijelovima namještaja, stanu dalo tradicionalnu notu, za suvremeniji izgled prostora zaslužan je namještaj pravilnih crta, crne i bijele boje te kamen na zidu u dnevnom boravku, čime je postignut ranije spomenut željeni kompromis tradicionalnoga i modernoga.

PODJELA PROSTORA

Tople nijanse boje kave protežu se cijelim dnevnim dijelom, kuhinjom i hodnicima, a sobe i kupaonice nešto su razigranije kad govorimo o koloritima. Funkcionalno podijeljen na dvije cjeline, dnevnu i spavaću, prostor se sastoji od pretprostora iz kojeg se ulazi u otvoreni prostor dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice. Boravak je vizualno odvojen kaminom, a unutar zajedničkog prostora nalazi se i maleni radni kutak. Stan je izduženoga oblika pa se opisani prostor nastavlja u dugačak hodnik, koji se sastoji od dvaju dijelova i predstavlja drugi, privatniji dio stana. Iz hodnika se zatim ulazi u tri spavaće sobe, dvije kupaonice i malu ostavu.

Boravak je vizualno odvojen kaminom, a unutar zajedničkog prostora nalazi se i maleni radni kutak. Sobu za stariju kćer krase crno- bijele nijanse s dodatkom crvene, a za mlađu je kćer, uz crnu i bijelu boju, kombinirana i ljubičasta

Ipak, središnji dio stana svakako je blagovaonica, kako to obično biva, mjesto druženja i razonode za cijelu obitelj.

- Oko blagovaonice se zapravo razvijalo daljnje uređenje. Ona je primarna centralna točka i najupečatljiviji je ovdje blagovaonski stil postavljen ispred zida radnog prostora koji zapravo služi kao svojevrsna pozadinska slika - govori Maša dodajući da je kuhinja koja se ovdje nalazi rađena po mjeri i organizirana u obliku slova “u” kako bi se s njezine vanjske strane postavio šank s barskim stolcima. Rađena u medijapanu u visokom sjaju boje bijele kave i s kombinacijom drvenog šanka, kaljenog crnog stakla i sive radne plohe, kuhinja je zadovoljila ukus vlasnika.

Na podovima se pojavljuje hrastovo drvo koje stanu daje tradicionalnu notu, dok su za suvremeniji izgled zaslužni komadi namještaja pravilnih linija te crnih i bijelih tonova

SUŽIVOT

Kad govorimo o spavaonicama, roditeljska spavaća soba uređena je vrlo jednostavno, tek s ugradbenim ormarom, krevetom, “lebdećim” noćnim ormarićima i komodom, a dječje sobe zahtijevale su ponešto zanimljiviji i mladenačkiji izgled.

- Sobu za stariju kćer krase crno-bijele nijanse s dodatkom crvene, a za mlađu je kćer, uz crnu i bijelu boju, kombinirana i ljubičasta. Zanimljivo, ovdje smo iskoristili stari namještaj čiji su elementi prerađeni i prilagođeni novoj sobi, što je svakako bio izazov projektirati, ali i stolarski odraditi - pojašnjava dizajnerica. Osmisliti prostor za dvije generacije nije lak zadatak, što se pokazalo i pri uređenju kupaonica. Dizajnerica se ovdje odlučila na “pravednu podjelu” pa tako roditeljska kupaonica zadržava klasiku i jednostavnost, a dječja je žute boje, prezentirajući tako vedar mladenački duh. Skladan, prozračan, svijetao i topli prostor koji odlikuju kvaliteta, ali i profinjenost konačan je rezultat projekta, koji je uspio u svojoj prvotnoj ideji - pomiriti zahtjeve investitora, pravila struke, rad izviđača, ali i osobne želje i ambicije dizajnerice.

Foto: Žarko Piljak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:48