COOL MJESTO

Dobro došli u Pupitres, butik vinske kulture u strogom centru Zagreba

 

U prošlu subotu napokon je otvoren dugoočekivani bar Pupitres, kruna dosadašnjeg rada poznate hrvatske sommelierke Jelene Šimić Valentić koja je svoj projekt Vinske škole odlučila unaprijediti otvaranjem vlastitog ugostiteljskog objekta u kojem se vino slavi baš svaki dan.

Smješten na vrhu Frankopanske ulice, i to na kućnom broju 1, Pupitres je u središtu grada i zbivanja, udaljen samo nekoliko minuta pješice od glavnog gradskog trga. Predstavljen javnosti kao boutique vinske kulture, Pupitres je odličan dodatak zagrebačkoj ponudi zanimljivih mjesta za opuštanje u kojima vlada dobra atmosfera, mjesto na kojem se njeguje vinska kultura, ali i potiče na druženje potpunih stranaca.

Pomno osmišljeno uređenje potpisuje dizajnerica Ivana Ferenčak koja je odabirom palete boja, materijala, uzoraka i oblika i više nego uspješno rekreirala elemente povezane s vlasnicom, Jelenom Šimić Valentić, ali i vinom. Kad pomislite da je prostor osmišljen tako da dodatno ističe glavnu zvijezdu koncepta, odnosno pitko i ukusno vino, ne iznenađuje da su upravo boje poput zlaćane, bordo ili pak nježne rosé ružičaste iskorištene u ovom novootvorenom baru stvorenom za gastronomsko i enološko uživanje.

Već se s ulaza mogu uočiti izvrsni detalji koji čine prostor posebnim, a jedan od tih detalja svakako je crtež na staklu umjetnice Ane Kovačić, koja je autorica i logotipa Pupitres bara. Unutar bara gost ima nekoliko različitih zona u koje se može smjestiti, a koje se međusobno razlikuju po vrsti namještaja i bojama.

DVA LOUNGE KUTKA

- Dok je većina wine barova danas u tamnom koloritu i nekoj izvedenici industrijskog stila, mi smo išli u kontru sa svijetlim luksuznim kamenim podom i zidovima u boji omiljenog Jeleninog pića, šampanjca - objasnila nam je Ivana Ferenčak koja je u prostor udahnula djeliće Jelenine osobnosti i time stvorila prostor koji ne slijedi nikakav trend, a koji je u isto vrijeme osoban i svjetski.

U prostoru su dva lounge kutka namještena komadima danskog proizvođača namještaja Normann Copenhagen, a riječ je o sofama i foteljama Ace boje crvenog vina dizajnera Hansa Hornemanna, kao i plišanom poufu naziva Circus lijepe boje roséa dizajnera Simona Legalda. Ovi odlični primjerci danskog dizajna u Pupitresu imaju premijeru kao prvi komadi uvezeni u Hrvatsku.

Većina stolaca u baru presvučena je crnom kožom koja prostoru daje dašak elegancije, a ostatak je namještaja izrađen posebno za Pupitres. Po mjeri su tako rađeni stolovi u kombinaciji metala i punog, tamnog drva, a unose toplinu u prostor i stvaraju kontrast hladnom kamenom podu. Stolovi su iskorišteni u čak četiri različite uloge u ovom baru kako bi se zaista obuhvatile sve situacije.

Od visokog šanka za društvo koje degustira vina i hranu u ponudi, intimnih kutaka za romantične trenutke uz čašu pjenušca, opuštene lounge sekcije s udobnim sofama i foteljama, pa do komunalnih stolova namijenjenih socijaliziranju i upoznavanju novih ljudi, u Pupitresu ima za svakoga ponešto.
jednostavan trik Pupitres bar obiluje zanimljivim detaljima, poput police za vina izrađene od obične armaturne mreže koju su pretvorili u komad vrijedan pozornosti sasvim jednostavnim trikom.

- Dio smo obojili u zlatno, dio u roza, dio u bordo boju i tako dobili zanimljiva koloristička preklapanja, ali i učinili policu lakšom za upotrebu odvojivši sekcije za crvena, bijela i rosé vina - istaknula je Ivana.
Šank je presvučen istegnutim metalom zlatne boje i s izraženom teksturom, a dodatno je istaknut skrivenom LED rasvjetom. Dodatna razigranost u prostoru postignuta je i impozantnim mesinganim lusterima koji izgledaju poput mjehurića pjenušca i projiciraju istu takvu sjenu na zidovima te svodom od cigli koji su vlasnici zatekli u prostoru i samo osvježili.

DOJMLJIV MURAL

Toalet također privlači pozornost i odskače od ostatka, za što je zaslužan ponajprije dojmljiv mural koji prikazuje džunglu, a cijeli je efekt dodatno pospješen svjetiljkom s rupičastim abažurom koji filtrira svjetlo i oponaša prodiranje svjetlosti kroz šumske grane. Zvukovi iz džungle predstavljaju iznenađujući element koji zaokružuje dojmljivo ozračje.

Ovaj novi hram vinske kulture možete posjetiti čak i ako niste ljubitelj vina jer je Jelena za svoje goste pripremila izbor osvježavajućih i toplih napitaka, kao i slatke i slane zalogaje, a interijer je idealan za sve, od sastanaka s klijentima pa do druženja s društvom uz smijeh i kvalitetnu kapljicu.

Više informacija o konceptu bara i dizajnu interijera možete pronaći na - Pupitres, butik vinske kulture.

Foto: Marko Miščević/Hanza Media, Goran Hrubi za Pupitres

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:12