OBJEKT TJEDNA

Dobro došli u vilu Luz u središnjoj Istri

Kuća napravljena tako da se osjećate “kao doma”

Vodimo vas u modernu vilu za najam koja oduševljava goste iz cijelog svijeta lijepom arhitekturom, dobrom energijom i dizajnom

Menadžerica u jednoj riječkoj banci, Tamara Jelušić, najmom se bavi od 2003. godine, kad je o biznisu učila vodeći apartman u Njivicama na otoku Krku. Taj apartman prodala je 2015. godine, a ubrzo je, kaže, igrom slučaja, uz pomoć nekih poslovnih kontakata upoznala sve čari boravka u šarmantnom istarskom mjestu Svetvinčenat.

- Kad sam prvi put došla ovamo, odmah sam osjetila neku kemiju i dobru vibru kraja. Ukratko, u potpunosti me osvojio. Zbog toga sam odlučila krenuti u potragu za građevinskim zemljištem odgovarajuće kvadrature kako bih na njemu izgradila vilu za najam po svojem guštu, ali i guštu većine gostiju - prisjeća se Tamara Jelušić koja ističe da su apartmanski turizam na Krku i iznajmljivanje kuće za odmor s bazenom u Istri u svim segmentima dvije dijametralno suprotne situacije.

Lijepa je kuća dobro organizirana, ima tri prostrane spavaće sobe s tri kupaonice na katu, a u prizemlju se nalazi prostrana zajednička prostorija koja obuhvaća dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju te još jedan WC

- Drukčija je struktura gostiju koji imaju drukčije navike i potrebe. Prema mojem iskustvu, na Krku su gosti uglavnom Slovenci, Talijani i Česi koji se zadržavaju kraće, apartman im služi za prespavati, a većinu aktivnosti obavljaju izvan apartmana. Pod aktivnostima mislim na plažu, izlaske i slično. S druge strane, vile za odmor u Istri traže gosti iz Njemačke, Austrije, Belgije, Švedske, Švicarske... U toj kući provode dosta vremena, pogotovo kupajući se u bazenu jer ih odlazak na gradske plaže baš i ne zanima. Dolaze obitelji s djecom, a imperativ im je da se osjećaju dobro, ‘kao kod kuće’, i da im je ugodno - tvrdi Tamara koja je baš takvu kuću za odmor, koja pruža ugodu u svakom svojem centimetru interijera i eksterijera, realizirala i počela iznajmljivati u lipnju ove godine.

SVJETLOST

- Od starta smo imali mnogo gostiju i svi su bili zadovoljni. Ponosni smo na to, a pogotovo na činjenicu da nam je većina gostiju rekla da pružamo uslugu s pet zvjezdica, što je veliki kompliment. Za to su, prije svega, zaslužni moji roditelji koji su ovu sezonu ‘iznijeli’ na svojim leđima. Naime, roditelji su mi mlađi umirovljenici i uživali su u dočekivanju i druženju s gostima. Moja bi ih mama dočekala s kolačem, domaćim grožđem i smokvama iz vrta, pripremala bi im jadranske lignje koje tata lovi tijekom sezone jer se bavi ribolovom. Dali su puno srce u to i gosti su to prepoznali - smije se ponosna vlasnica i otkriva nam kako je kuću službeno nazvala vila Luz.

Namještaj je kupljen po raznim trgovinama, poput Lesnine, Mebla, Emmezete, Harvey Normana i Ikee, dok su neki dodaci poput TV komode i elemenata u predvorju rađeni po narudžbi kod stolara

- To u prijevodu znači ‘svjetlost’, što je riječ prekrasna značenja, još k tome na jednom od mojih najdražih jezika, španjolskom. Postoje, ako stavite u tražilicu, i druga značenja, također vrlo lijepa - kaže i dodaje da se prilikom odabira imena vodila time da kad upiše u tražilicu ime svoje vile ne bude niti jedna istog imena u Hrvatskoj, a opet da bude jednostavan naziv i lako izgovorljiv na svim jezicima svijeta.

Inače, ova lijepa kuća nalazi se u naselju Juršići i puno je bliže Vodnjanu nego samom Svetvinčentu, pod koji spada. Nalazi se u mirnom okruženju nekoliko sličnih vila za odmor, a samo je mjesto infrastrukturom tipičan mali istarski gradić s lokalnom “butigom”, školom, crkvicom... Kuću arhitektonski zajedno potpisuju projektni uredi Igma inženjering i L.P.L. iz Pule s projektanticama Dinom Kuzmanović i Sandrom Pereša-Lasić.

TRAVNJAK

Želja arhitekata u dogovoru s vlasnicom Tamarom bila je da se u konačnici osmisli moderan objekt koji nikako neće biti minimalističan, sterilan i hladan, baš naprotiv. Željeli su topli interijer i eksterijer s dušom i osobnim stilskim pečatom vlasnika.

- Kuća ima tri prostrane spavaće sobe s tri kupaonice na katu, a u prizemlju se nalazi velika zajednička prostorija koja obuhvaća dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju te još jedan WC - nabraja vlasnica i dodaje da je namještaj za kuću kupljen na raznim mjestima, u trgovinama poput Lesnine, Mebla, Emmezete, Harvey Normana i Ikee, a neki dodaci poput TV komode i elemenata u predvorju rađeni su po narudžbi kod stolara prema mojem nacrtu - opisuje.

Ipak, ono što je šlag na torti jest eksterijer koji se sastoji od bazena velikog 32 četvorna metra i divnog travnjaka s mediteranskim biljem.

- Gosti su nam rekli da su napunili baterije guštajući u prekrasnoj okućnici, upijajući mirise, boje i okuse ovog divnog kraja. To se zove pravi odmor iz snova kakav svatko zaslužuje - zaključila je vlasnica Tamara Jelušić.

Foto: Goran Šebelić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:19