KUĆICA OKRUŽENA ZELENILOM

Dom dizajnerice i pobjednice showa 'Tri, dva, jedan kuhaj' Filipe Sorko

Filipa je otvorila vrata svoje eklektične 'šume uspomena', novinarki Slobodne Dalmacije, Tanji Giovanelli

Svoj opisuje jednom riječju – eklektičan. A takva je, zaključit ćete, i njezina osobnost. Sazdana od mnogih interesa, kreativna i optimistična, uvijek spremna na učenje i uživanje, Filipa Sorko, koju pamtimo kao jednu od pobjednica showa "Tri, dva, jedan – kuhaj", zvijezda je društvenih mreža, gdje po objavi zasluži broj lajkova kojeg se ne bi posramili ni vodeći domaći magazini o interijerima.

Naime, osim gastronomijom, mlada Osječanka vlada i uređenjem prostora, a čemu u prilog govori njezin riječki dom – kućica okružena zelenilom, koje ispunjava i njezinu unutrašnjost.

– Nikada se nisam voljela niti željela svrstavati u neki poseban stil, niti se slijepo držati samo jednog. No, ne mogu reći da ne pratim trendove, vrlo često ono što je sada "in" i sama poželim imati, tako da sam trenutno, s dolaskom ljeta, "zaglibila" u sada vrlo popularan tropski stil iliti "urban jungle" pokret – govori nam "pravdajući" prolistali dnevni boravak, koji na prvu osvaja trendi zidnim tapetama "botanical" motiva.

Kineski novčić i krunica za sreću

– Ne mogu se baš pohvaliti da sam jedna od onih kojima sve biljke uspijevaju, tako da mi se raspoloženje popravi svaki put kad ugledam neki novi list ili pupoljak na svojim omiljenim sadnicama. Biram one koje su same po sebi dekorativne, ali volim se poigrati i s različitim lončanicama i vazama, što zaista podigne prostor.
Kako se naša kućica ne nalazi na samom moru, nego je više u planinama, za njezino uređenje uvijek mi je više odgovarala zelena boja nego plava. Iako nismo u tropima, željela sam da se eksterijer kućice šume i planine prenesu u interijer, pa sam u njega unijela više zelenila i prirodnog drva – uvodno će naša domaćica.

Odnedavno se, tek, kaže "zaludjela" zelenilom, nakon čega je počela igra "moram skupiti sve". Uz sebe uvijek ima popis biljaka koje još mora nabaviti, pa u zadnje vrijeme nema sretnije od nje kada kod tete na pijaci ugleda "kineski novčić" ili "krunicu" koje je toliko dugo tražila. Kako navodi, ostaje joj još samo usavršiti dio kada sve te biljke kod nje uspješno prežive, jer čovjek, ističe, ipak nekako najbolje funkcionira i najbolje se osjeća u prirodi.

Na tom su tragu u njezinu domu svoje mjesto pronašli i mnogi predmeti od drva, a pogotovo neobrađeno, koje crticama, rupicama i godovima priča neku priču. U dnevnom su boravku tako zablistali stolić za kavu i polica za knjige od starog, sirovog drva, koje u prostor unosi nadovezujući se na biljke u terakotnim posudama. Daske za rezanje koje zbog prirode svojega posla, kako doznajemo, već neko vrijeme skuplja, također su izložene kao živi svjedoci života posvećenog guštanju.

Starine za osobnost inerijera

– Nalazila sam ih po podrumima, po robnim kućama, kod ljudi koji ih ručno izrađuju... I kada sam ih skupila već poprilično, odlučila sam da je vrijeme da i one dobiju svoje mjesto. Barem one reprezentativne. Sve su u uporabi, jer ono što ih čini zanimljivima su sve te mrlje i sitne rezotine na njima. Često na njima poslužujemo hranu, nema smisla da stoje samo kao ukras kada smo u kući svi gurmani – zadovoljno će Filipa, nastavljajući priču o drugim predmetima kojima je udahnula život.

– Nastojim iskoristiti sve što se iskoristiti da, a pogotovo me vesele stare stvari, kojih imam puno od svojih roditelja te baka i djedova. Sve se to vraća u modu. I stare košare, kojih su puni podrumi, tavani i buvljaci, i heklani tabletići, i šareni tanjuri po zidovima, sve to daje osobnost interijeru koju ipak ne možete kupiti u robnoj kući.

Osim toga, sve su to i cjenovno vrlo pristupačni ukrasi, koje možete za svega par kuna nabaviti na nekom sajmu ili buvljaku. Kada ovako kao ja volite često mijenjati izgled svojeg interijera, potrebne su vam dekoracije i ideje za uređenje koje ne koštaju puno i lako se promijene.

U 50-ak kvadrata, koje dijeli s dečkom, stali su dnevni boravak s blagovaoničkim stolom, kuhinja, kupaonica i dvije sobe. Samo uređenje, kaže, nije bilo skupo jer su, kako ističe, srećom veće komade poput kauča, stola, komode i kuhinje naslijedili.

Budući da svoj dom sezonski iznajmljuju, nedavno su investirali samo u nove krevete s madracima te u novi pod. Najviše, kaže, ulažu u detalje koji im puno znače, poput velikog okruglog ogledala, zlatne slavine, ukrasnih jastučića, lustera i biljaka.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Foto: Matija Djanješić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:22