Kuća mjeseca

Dom kao odraz malih strasti vlasnika u sjevernom dijelu Zagreba

Na strmoj parceli u sjevernom dijelu Zagreba smjestila se lijepa i prostrana kuća čije uređenje potpisuje dizajnerica Mirjana Mikulec

PROFIL
  • INFO: kuća od 395 četvornih metara
  • LOKACIJA: Zagreb
  • PROJEKT: tim dizajnerice Mirjane Mikulec
  • KONTAKT: www.mirjanamikulec.com

Suteren, prizemlje i kat. Te cjeline čine lijepu kuću u koju vas danas vodimo. Smještena u sjevernom dijelu Zagreba, ova kuća, inače dom mlade obitelji s djecom, ima površinu od 395 četvornih metara, a zanimljivo je da se nalazi na strmoj parceli pa je ulaz u kuću iz prizemlja s ulične strane. Suteren je djelomično ukopan i nadovezuje se na stražnji vanjski prostor, odnosno bazen i vrt.

Projekt uređenja potpisuje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, koja se može pohvaliti da je u svojoj bogatoj karijeri već odradila dosta zahtjevnih prostornih izazova i definirala neki svoj prepoznatljiv interijerski potpis po kojem je ljudi širom regije naveliko prepoznaju. Nije iznimka ni ova kuća za koju smo, čim smo je vidjeli, shvatili da ju je radio tim spomenute hrvatske dizajnerice. Moderno, personalizirano, logično, pametno odabrano... sve su to opisi kojima se najbolje može dočarati unutrašnjost ove obiteljske kuće. No, krenimo redom.

Palete su zakon

I ostatak prostorija u kući također je uređen u popularnom industrijskom stilu

- Kuća je posve nova, a naš tim se priključio u završnoj fazi i nositelj je projekta uređenja interijera. Vlasnici su željeli topao i ugodan obiteljski dom koji će odražavati način života, njihov ukus i interese, da se načinom uređenja stvori takva atmosfera i ozračje. Posebnost ovog interijera jest u njegovoj personaliziranosti, a o tome svjedoče brojne umjetnine, odnosno umjetničke slike koje govore o ljubavi vlasnika prema glazbi (Rolling Stones, Freddie Mercury, Springsteen), zatim slikarstvu, sportu (pogotovo košarci), životinjama poput psa i konja... Ukratko, znate kako se kaže da u svakom životnom prostoru možete vidjeti karakter vlasnika? E, pa u ovom domu se to itekako dobro vidi - priča dizajnerica Mirjana Mikulec, uvodeći nas prvo u suteren kuće koji je zapravo, saznajemo, prostor za velika druženja i ugošćivanje. Zamišljen je kao mjesto gdje vlasnici primaju svoju širu obitelj i prijatelje.

Sjedeći komadi

Velika površina od 40 kvadrata omogućila je da sjedeći elementi, koji uključuju dvije udobne sofe, budu smješteni u središnji dio, a ne uza zid

- Prostor se sastoji od velike dnevne zone uređene u kombinaciji industrijskog i rustikalnog stila, a iz ovoga prostora izlazi se na terasu i bazen, tj. produženu zonu druženja. U sklopu ove etaže je i gostinjska soba te kupaonica, vešeraj, kotlovnica i teretana - nabraja dizajnerica dok se penjemo prema prizemlju, koje nam opisuje kao socijalnu zonu kuće u koju se ulazi iz prostranog hodnika s ulične strane. Ovaj dio kuće svojim uređenjem, odabirom materijala i boja najavljuje i stilsku orijentaciju cijelog interijera, odnosno ostatka kuće. Iz hodnika se tako ulazi u sanitarije/gostinjski toalet, a velika drvena ostakljena vrata vode iz pretprostora u open space, u kojem su prostrana kuhinja, blagovanje i dnevni boravak koji u svom sastavu ima dječji kutak za crtanje i igru te radni kutak za vlasnike.

- Centralni dio dnevne zone je kamin koji se nalazi unutar zida obloženog opekom, a kamin je orijentiran na dvije strane, prema kuhinji i boravku. Dnevni boravak je prepun prirodnog svjetla i orijentiran prema velikoj staklenoj stijeni i zelenilu ispred kuće, a nudi izlaz na balkon. Velika površina od 40 kvadrata omogućila je da sjedeći elementi koji uključuju dvije udobne sofe budu smještene u centralni dio, a ne uza zid. Umjesto drvenih, u dnevnoj zoni su, prema želji vlasnika, zbog praktičnosti i lakšeg održavanja stavljene su keramičke pločice, ali s uzorkom drveta, odnosno seljačkog poda. Dodatna doza komfora jest i podno grijanje u cijeloj kući - objašnjava Mirjana Mikulec.

Odličan spoj

U svim prostorijama provlači se kombinacija drva, tamnih tonova i metala s akcentima u žarkim bojama

Kuhinja je, pak, posebna stilska priča koja se odlikuje hrabrim odabirom boje u kojoj definitivno dominiraju crne nijanse, frontama s uzorkom betona te patinom bakra i ormarićima čije su fronte od perforiranog lima. Kuhinju karakteriziraju i keramičke pločice velikog formata i reljefne površine, što je, ističe dizajnerica, sada u trendu. Pločice su kombinirane s opekom, što cijeloj kuhinji daje originalni prostorni štih.

Priča o kaminu

Središnji dio dnevne zone je kamin koji se nalazi unutar zida obloženog opekom, a orijentiran je na dvije strane - prema kuhinji i boravku

Crne nijanse, fronte s uzorkom betona i patinom bakra te ormarići od perforiranog lima glavni su aduti kuhinje u industrijskom stilu

Reljefne površine

Keramičke pločice velikog formata i reljefne površine zaštitni su znak kuhinje

Kat je rezerviran za privatnu zonu koja se sastoji od tri spavaonice, od kojih su trenutačno dvije u funkciji - roditeljska i jedna dječja.

- Mnogima se upravo u cijeloj kući najviše svidjela spavaonica vlasnika, što nimalo ne čudi jer ima nekoliko jakih aduta. Prije svega, veliku površinu koja je omogućila da u sklopu nje budu djelomično odijeljena walk in garderoba i luksuzna kupaonica. Drugi adut je pogled koji se nudi iz kreveta zahvaljujući velikim vanjskim otvorima - staklenoj stijeni koja vješto povezuje interijer s eksterijerom. Treći adut svakako je tapeta s motivom prirode, tj. šume koja se nalazi iza odnosno na uzglavlju kreveta - otkriva.

Odabrane su neutralne nijanse jer je to najbolje kako bi se prostorija mogla prilagođavati rastu djeteta, dok su detalji očekivano u jačim, intenzivnijim tonovima

Kućica? Ma ne, krevet

Dječja soba za djevojčicu vrtićke dobi pomno je i kreativno osmišljena, a u njoj dominira krevet u obliku kućice

Krećemo u razgledavanje dječje sobe za djevojčicu vrtićke dobi, koja je pravo malo kreativno carstvo kada je riječ o namještaju.

Tu je krevet u obliku kućice koji je poslužio kao model za policu istog takvog oblika i ploče za pisanje. Odabrane su neutralne nijanse netipične za sobu djevojčica, jer će se, kaže dizajnerica, tako sve što je u prostoriji lakše prilagoditi rastu djeteta. Detalji, nadovezuje se, mogu biti u jačim bojama te se mijenjati kako dijete raste. Dječja soba ima i svoju kupaonicu prilagođenu oblikom i visinom dobi - priča.

Šuma u sobi

Adut glavne spavaonice svakako je tapeta s motivom prirode, tj. šume, koja se nalazi iza, odnosno na uzglavlju kreveta

Većina namještaja u kući rađena je po mjeri, i to u stolariji Modus Interijeri (stolari Milan Mužar i Mario Prpić), dok je za namještaj od paleta (krevet i ormar u gostinjskoj sobi te garnituru na terasi uz bazen) bio zadužen Vedran Mić iz Klamara. Manji dio vlasnici su nabavili u salonima namještaja. Među njima ima i dizajnerskih komada poput primjerice Prostorijina naslonjača u dnevnoj sobi.

Općenito gledajući, u kući se ističe kombinacija drva, tamnih tonova i metala, pa se tako dobiva dojam da je cjelokupni interijer stilski usmjeren prema industrijskom stilu i rustici s dodacima modernog. Boje poput žute i tirkizne “razbijaju” monotoniju i čine ambijent vedrim, svježim i dinamičnim.

No, unatoč odlično odrađenom poslu u generalnom uređenju kuće, detalji i posebno odrađeni prostorni elementi su ti koji zaokružuju cijelu stilsku priču. Prije svega to se očituje u umjetničkim slikama akademskog slikara Matije Dražovića koje su vlasnici sami birali, a zatim stubište koje iz open spacea vodi u privatnu zonu na prvom katu. Izvedeno je od metalnih šipki od poda do stropa koje čine ogradu i na koje je pričvršćeno vertikalno gazište, koje izgleda kao da lebdi u zraku.

U velikom hodniku smještenom s ulične strane kuće nalaze se klupica, police za sitnice, ormar za odjeću i obuću...

Zatim rasvjeta u dnevnoj sobi koju su vlasnici sami odabrali, jer vole upečatljive komade, metal i ovu boju.

- Najizazovnije u ovom projektu bilo je u konačnici stvoriti topao i ugodan ambijent prema zahtjevima vlasnika i da ih odražava istovremeno. Izazov je bio i koncepcija sobe za druženje te velike spavaonice koja unutar sebe ima tri sadržaja. Bila je to vrlo lijepa, intenzivna i uspješna suradnja s klijentima - zaključuje dizajnerica Mirjana Mikulec.

Izgled na papiru

Tlocrtni prikaz kuće (suteren, prizemlje i kat)

Foto: Darko Mihalić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:51