Od derutnog do lijepog stana

Dom mladog para na zagrebačkoj Volovčici

 

Možete li zamisliti stan u kojem svaka prostorija ima čak četvera vrata? Sigurno ne možete. E, pa nije ga mogao zamisliti ni mladi bračni par Ana i Adriano Vujasin. Upravo zato prva pomisao nakon kupnje stana bila je - RUŠENJE! - Kupili smo stan na Volovčici, u zgradi iz 1965. godine. I nama i našem sinu lokacija je bila idealna, a činilo se da stan, iako je bio potpuno derutan, ima potencijala - kaže simpatična vlasnica Ana. Iako su otprilike znali što žele, u ostvarivanju ideja pomogla im je arhitektica Nina Babić.

Ona je, naime, radila sve: od projekta, dizajna namještaja, rasvjete do izbora namještaja. - Ana i Adriano su imali samo jednu želju, a to su bile dvije kupaonice. Od toga smo krenuli. Baza je bijela boja i to je bila zajednička odluka, a u startu smo se dogovorili da ćemo rušiti sve što se može rušiti. Ipak, nisu očekivali da će ‘pasti’ i kuhinjski zid. To je bio moj prijedlog jer gdje god uđem, prvo sve porušim jer imam svoju viziju prostora - kaže arhitektica Babić. Kada su zajednički pogledali nacrte, shvatili su da im se otvoren prostor jako sviđa i da u potpunosti odgovara njihovu načinu života.

No vratimo se na trenutak na zatečeno stanje. U stanu je bilo previše derutnog, nezgrapnog i neiskorištenog prostora. Na ulazu je bio hodnik iz kojega se ulazilo u kupaonicu, iz hodnika u dnevnu sobu i iz hodnika u kuhinju. U kuhinji su bila vrata za kupaonicu i vrata za izbu. U dnevnoj sobi vrata za jednu i drugu spavaću sobu te jedna za kupaonicu. - Praktički je svaka soba imala četvera vrata pa smo ih željeli ukloniti. Stan su bila vrata. Blagi šok je bio i taj što smo odlučili eliminirati hodnik jer bez njega odmah ulaziš u stan, ali kad zatvoriš vrata prostor normalno funkcionira sam za sebe - kaže Babić.

Bez hodnika, molim

Novi raspored stana potpuno je drukčiji. Više nema hodnika, nego se s ulaznih vrata ulazi u blagovaonicu uz koju su kuhinja i u dnevna soba. Nasuprot vratima je dječja kupaonica. Iz dnevne sobe, kroz malo predsoblje, s lijeve strane ulazi se u dječju, a s desne strane u roditeljsku sobu s kupaonicom. Zgodan detalj je garderobni ormarić na ulazu koji je ogledalo, zabijen je u zid i kada se okrene unutra su cipele.

Detalj su i zidne tapete na ulazu sive boje. - Glavna kupaonica je u sklopu roditeljske spavaće sobe zbog čega smo morali probiti zid i zatvoriti postojeća vrata pa smo napravili prostor samo njihovu kupaonicu. To nije bilo dovoljno pa su zadržali još jednu kupaonicu za dijete i goste. Tako sada stan površine 62 četvorna metra ima dvije kupaonice - kaže Babić. Kako bi dobili na prostoru izba više ne postoji, ali arhitektica smatra da i nije potrebna u modernim stanovima jer s dobrom organizacijom ugradnih ormara u kuhinji i sobama sve stane i lijepo se može pospremiti.

Svakodnevni život

I u kupaonici je iskorišten svaki kutak pa sve ima svoje mjesto. Kuhinja je zatvorena po Aninoj želji. Nema otvorenih polica, skupljanja prašine i stvari. Sve se lako spremi, zatvori i uvijek je uredno i čisto. - I stol za blagovanje je bio upitan, odnosno njegova pozicija. Jer čim se uđe u stan dolazi se do stola s obzirom na to da smo ukinuli hodnik. Stan je napravljen za obitelj i njihove potrebe, a ne za goste.

Jer gostiju nema toliko često, za razliku od obitelji koja tamo živi svakodnevno - objašnjava arhitektica. Poviše stola za blagovanje je pomična lampa, a ne obična stropna pa stol ne mora biti uvijek centriran na isto mjesto. - Strop je spušten zbog struje, jer su se mijenjale sve instalacije. Također, izbacili smo radijatore. Ja sam predložila podno grijanje jer se na taj način dobiva prostor. Napravili smo samo radijatore ljestve za ručnike u kupaonicama - kaže Babić.

Izbijeljeni hrast

Na podu je izbijeljeni hrast koji se izvrsno uklapa u prostor koji je, osim doma, i Anin radni prostor. U lijepoj i funkcionalnoj spavaćoj sobi, naime, nalazi se Anin radni kutak, i to točno ispod prozora. - Jako smo zadovoljni, a kad nam dosadi, premjestit ćemo namještaj jer smo utičnice postavili tako da dopuštaju promjenu - zaključuju vlasnici.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:38