u gostima

Savršen dom mlade obitelji iz Zadra koji je ispunjenje svih njihovih snova

 SAŠA ĆETKOVIĆ
U stanu su bazni komadi neutralnih ugodnih boja, zemljanih tonova, crne i nijanse sive

PROFIL

  • INFO: Obiteljski stan mladog bračnog para
  • LOKACIJA: Zadar
  • UREĐENJE: Tina Kurpez iz Studija Karas

Vjenčali su se, pokrenuli posao, dobili djevojčicu i vratili se u rodni Zadar s ciljem da naprave savršen dom po svojoj mjeri. Uspjeli su, a mi vas vodimo u njega!

Njihova priča glasi nekako ovako. Oboje su ekonomisti koji su se nakon završenog studija odlučili vratiti u rodni Zadar. Vjenčali su se, pokrenuli vlastiti posao i dobili dijete, djevojčicu. Tada su odlučili kako je vrijeme da se konačno usele u svoj savršeni stan. A kada su pronašli stan u kojem su vidjeli potencijal da postane idealan obiteljski dom, krenuli su u potragu za dizajnerom koji bi im pomogao ideje pretočiti u stvarnost. Surfali su internetom i naišli na nekoliko projekata koje je radila zagrebačka dizajnerica interijera Tina Kurpez iz Studija Karas. Jako im se svidjelo što su vidjeli pa su je kontaktirali. Pričaju nam kako ih je njezin rad privukao prije svega estetikom.

image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ

- U trenutku kad su mi se javili, radovi u stanu su već počeli, ali kako su izvođači postavljali sve više pitanja na koja investitor nije imao odgovor, odlučili su sve zaustaviti i potražiti stručnu pomoć. Dotad su već donijeli nekoliko odluka za koje su poslije utvrdili da nisu ispravne. Trebalo je investirati u prepravke, što je bio još jedan od razloga za angažiranje stručnjaka. Tako je u stanu, kad sam prvi put ušla, već bila odrađena faza rušenja zidova i glazure te je započeto s razvodom instalacija. Radovi su obustavljeni i posvetila sam se postavljanju koncepta samog stana. Zbog djelomice razvedenih instalacija trudila sam se ne odmicati se previše od postavljenog koncepta stana, ali prostora za poboljšanje definitivno je bilo. Kad smo definirali novi koncept, bilo je potrebno napraviti neke preinake vezane uz instalacije vode i kompletan novi razvod strujne instalacije, ali radovi su mogli krenuti dalje pa se ubrzo prešlo i na podizanje novih pregradnih zidova te finiširanje prostora - prisjeća se dizajnerica Tina Kurpez prvog susreta s vlasnicima stana od 95 četvornih metara koji je valjalo pretvoriti u topli, ali moderni obiteljski dom.

image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ

U stan se ulazi kroz ulazni prostor koji je zbog izuzetno male površine od ostatka stana odijeljen tek staklenim vratima s dekorativnim crnim željeznim okvirom. Iz ulaznog prostora ulazi se u dnevnu zonu stana, blagovaonicu i kuhinju s desne strane te prostrani dnevni boravak s lijeve strane. Spavaća zona, koja se sastoji od roditeljske spavaone, dječje i gostinjske spavaone te kupaone, od dnevne je zone odijeljena kliznim vratima.

image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ

- Dnevnim boravkom dominiraju ugodna sjedeća garnitura i velika biblioteka koja je bila izričita želja vlasnika. Unutar biblioteke organiziran je i mali radni prostor koji se prema potrebi zatvara, odnosno otvara kada se želi koristiti. Osim plamenika na bioetanol koji je atraktivan i dekorativan element ovog dijela stana, izuzetno su dekorativne i dvije foteljice obučene u raskošni tamnoplavi pliš. Dnevni boravak, kao i ostatak stana, obiluje zelenilom koje je hobi i ljubav vlasnice stana koja mu posvećuje posebnu pažnju. Kuhinja nije velike kvadrature, ali je mali prostor maksimalno iskorišten. Kuhinjom dominiraju dva prozora što je čini najsvjetlijom prostorijom u stanu.

image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ

Crni kamen odabran je za radnu ploču zbog izuzetne otpornosti i jednostavnog održavanja, a kuhinjske fronte izrađene su od Fenixa i furnira hrasta. Blagovaonicom, pak, dominira drveni stol industrijskog stila kupljen u Gnijezdu, kojem je suprotstavljen izuzetno dekorativan i luksuzan luster Random proizvođača Studio Italia. Klizna vrata koja vode prema spavaćoj zoni izvedena su kao jednostavna tamna ploha koja klizi preko otvora u zidu bez ikakvih vidljivih okova. Kako bi postigli ravnotežu, zid blagovaonice dekoriran je s još dvije fiksne stijene izvedene u istom materijalu i istoj obradi kao i klizna vrata s kojima čine vizualnu cjelinu.

image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ
image
SAŠA ĆETKOVIĆ

Spavaća soba je, osim obaveznim krevetom i ormarom, opremljena i dekorativnom policom za odlaganje slika te samostojećim ogledalom. Spavaonom za djevojčicu dominiraju nježne ružičaste nijanse. Na kraju, središnji dio kupaonice je umivaonik organske forme dizajnerskog para Palomba te prostrana tuš-kabina.

- Odabrala sam keramičke pločice velikog formata i ugodne boje svijetlog kamena - detaljno opisuje dizajnerica Tina Kurpez i ističe kako pri kreiranju stana nije postavljen neki određeni stil kao vodeći.

- Dopustili smo da gradimo priču oko ključnih komada namještaja koje smo odabrali pa su se tako boje i materijali pojavljivali kao prirodni odabir i nastavak prethodno odabranih komada. Kao rezultat, dobili smo moderan interijer s elementima industrijskog stila kojem su suprotstavljeni luksuzni detalji, staklo, baršun i kamen - dodaje dizajnerica.

image
Tlocrt

U stanu su bazni komadi neutralnih ugodnih boja, zemljanih tonova, crne i nijanse sive. Uz Fenix, koji je korišten na različitim komadima namještaja, u interijeru je korišten crni kamen oko plamenika na bioetanol te na kuhinjskoj radnoj ploči te prirodno drvo na blagovaonskom stolu i vratima visećih elemenata u kuhinji. Važan su element i laneni zastori nježne prirodne teksture i ugodnih zemljanih tonova.

Gotovo sav namještaj u stanu rađen je prema mjeri u stolariji Inros: kuhinja, ormari, biblioteka te kupaonski ormarići za umivaonik, kao i ormarić s ogledalom. Trosjed, fotelje i blagovaonski stol sa stolcima kupljeni su novi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 14:13