OBITELJSKA KUĆA

Dom u kojem uvijek miriše ljeto

 

Ova divna kuća na Ibizi u blizini grada Can Pep Simon, bila je tipična gradska kuća s trijemom izgrađena osamdesetih godina, s puno prostorija i nedovoljno dnevnog svjetla. No, arhitekti iz studija Romano Arquitectos uspjeli su od stare kuće s galerijom kreirati prostor s puno dnevnog svjetla i to uz pomoć drvenih kliznih ploča. Naime, galerija se zimi može zatvoriti i zadržati toplinu akumuliranu tijekom dana za više unutrašnjih prostorija, dok je ljeti izolirana od vrućine.

U društvenim zonama dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje korištene su drvene ploče za stvaranje zona dok su u spavaćim sobama manje zbog intimnije atmosfere. Kamen korišten pored bazena još je jedan tradicionalni materijal s kojim je razbijena strogoća bijelih zidova i stvoren ugodan ambijent.

Lakirana željezna polica napravljena po mjeri zauzima cijeli zid dnevnog boravka i ima integrirani kamin i sustav za provjetravanje. Na njoj su izložene obiteljske fotografije, stare knjige i mnoštvo šarenih detalja kupljenih na buvljacima.

Kuhinja je u obliku slova U, srednje veličine, zatvorena, bez otoka I tradicionalno opremljena bijelim ormarima, integriranim sudoperom, radnom pločom od nehrđajućeg čelika, mramornom pozadinom i podnim keramičkim pločicama.

Tlocrt dvije prostorije kojima prethodi galerija kliznih zidova također je skup kružnih distribucija, a mogu biti potkrovlje ili djelomično zatvoreni prostori s pristupom vrtu, poštujući pritom privatnost susjedne sobe.

Osim toga, elegantna kupaonica se može povezati sa sporednom sobom, gotovo kao drugi apartman.

Foto: Romano Arquitectos

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:28