KAKO GRADITI NA JADRANU?

Doznajte iz primjera najboljih suvremenih arhitektonskih ostvarenja na našoj obali

 

U vrijeme kada se na obali ponovno intenzivno gradi, podižu se nove kuće za odmor, preuređuju stare vikendice, a obiteljske kuće prenamjenjuju za turizam, izgledalo nam je važno progovoriti o kompleksnoj temi - kako graditi na našem dijelu Mediterana?

Nekoliko je osnovnih principa koje bismo za ovu priliku mogli nazvati zlatnim savjetima - vanjski prostori gotovo su jednako važni kao unutarnji, ne zaboraviti pritom na sunce, gledati gdje su sjene, koristiti pergole... Poželjno je sagledati i osjetiti okruženje u kojem se gradi, dakle što je oko budućeg objekta i kako se tome prilagoditi, a pritom unijeti i nešto novo. Ne zaboraviti da su kuće za odmor uglavnom kuće za boravak u prirodi.

"Minimalizam zatvorenog prostora i dobro osmišljen prostor za boravak na otvorenom s dobrim fokusom na okoliš, elementi su koji ne moraju puno koštati da bi bili kvalitetni", kaže Davor Mateković, direktor studija Proarh i jedan od arhitekata s kojima smo razgovarali o temi gradnje kuća za odmor na Jadranu.

U novom broju magazina D&D u velikoj temi broja arhitekti Nikola Popić, Davor Mateković, Iva Letilović i Davor Bušić iznose svoja iskustva, stavove i naputke, prikazujući pritom neka od najboljih suvremenih arhitektonskih ostvarenja na našoj obali. Potražite novi broj magazina D&D na kioscima u nedjelju (19.8.) uz Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:22