STAN OD 38 KVADRATA

Dugi uski stan u centru grada

 

Kada je arhitektica Ksenija Bobrikova prvi put ušla u stan, shvatila je da u njemu ne može ni misliti. Debeli sloj starih tapeta, truli pod i puno smeća, značilo je veliku renovaciju. No, prvo je trebalo iz stana ukloniti sve do cigle. Vlasnik je stana želio da interijer izgleda kao dobra hotelska soba uređena u minimalističkom stilu. a arhitektica je smatrala da povijest kuće treba biti utisnuta u unutrašnjost. Rezultat projekta je kompromis između strogog izgleda stana i stana u centru glavnog grada.

Dva glavna dijela stana povezuje uski hodnik s ulaznim vratima, a kupaonica se nalazi pored ulaza. Kako bi smanjila učinak fragmentiranog prostora, Ksenija je predložila proširenje otvora između hodnika i kuhinje, čak i na uštrb činjenice da će vrh stola malo stršati iza luka.

Veliko zrcalo na ulazu u kuhinjsku zonu pomoglo je pri prijelazu, a hodnik je, unatoč skromnoj veličini, iskorišten maksimalno za pohranu. Ormar ugrađen u pregradu na granici s kupaonicom dovoljno je velik za smještaj svih stvari vlasnika. Širi prostor je iskorišten za dnevni boravak i spavaću sobu. Kombinacija dvije zone u jednu bila je moguća pomoću udobnog kauča na sklapanje i mirne palete boja.

Sustavi za pohranu presvučen je mekom tkaninom, a ormarić je Bimax postavljen blizu ulaza i ima visoko zrcalo. Visoko podignutim zavjesama stvoren je dojam većeg prostora, kao i rubom u tamnoj boji. Konzola u dnevno sobi upotpunjena je Dial-Brown retro posterima, koji još imaju ulogu povezivanja suvremenog interijera s povijesnim aspektima zgrade.

Duguljasti je stan arhitektica zonirala koristeći metodu spuštenog stropa u središnjem dijelu, između kauča i dizajna televizora. Bliže prozoru smjestila je prostor za opuštanje s ovalnom stolicom, dok je zona za pohranu smještena u ulaznoj skupini. Dnevni boravak je dodatno naglašen zidom iza sofe s pozadinom u imitaciji dekorativne žbuke.

U susjednom prostoru zona kuhinje, blagovaonice i ureda su ujedinjene, a zonirane su poliranom metalnom pregradom od šipki. Na istom je mjestu nekada bila zasebna soba s vratima.

Kuhinja je povezana s blagovaonicom, stolom izrađenim od umjetnog kamena, koji ulazi u prozor. Na zid iza malog ureda postavljene su tapete, a siva je zidna polica namijenjena su držanje knjiga i ukrasa. Ormar s lijeve strane radnog stola ima ogledalo koje dodatno povećava stan.

Kupaonica s velikim prozorom i spektakularnim pogledom na grad ima velike granitne ploče, gotovo identične boji ukrasa u dnevnoj sobi, Uz ormarić na ulazu, za odlaganje stvari su predviđene još dvije police od drva. Dizajn i implementacija ovog stana trajala je sedam mjeseci.

Više na : Xsenia Design Studio

Foto: houzz

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:25