INDUSTRIJSKE, A ELEGANTNE

Dva brata dvije moderne kuće grade, ali jednu pored druge

Pogledajte kako su  identični blizanci Nik & Jon Daughtry sami osmislili i izgradili elegantne kuće u industrijskom stilu i osvojili prestižnu nagradu

Dizajneri, vlasnici galerija i identični blizanci Nik i Jon Daughtry oduvijek su sanjali kako će zajedno graditi vlastite kuće, jednu pored druge. Uz malu pomoć engleskih arhitekata iz studija CODA Bespoke, njihov san ne samo da se ostvario, već je privukao privukao struku i donio im prestižnu nacionalnu nagradu Northern Design Awards za najbolje rezidencijalno ostvarenje u 2018. Kuće su izgrađene na staroj industrijskoj lokaciji u mjestu Oughtibridge, sjeverno od Sheffielda, u Velikoj Britaniji, na mjestu gdje je nekada bio 200-godišnji kukuruzni mlin, prikladno nazvan 'Corn Yard'. Kuće su energetski učinkovite, a za izgradnju su korišteni isključivo netretirani materijali. Jednostavan pristup projektu rezultirao je uistinu funkcionalnim arhitektonskim rješenjima autora koji su sudjelovali u svakom aspektu izgradnje tijekom 18 napornih mjeseci od kopanja temelja i same gradnje, do bojenja, lakiranja i brušenja.

 

Smještene su usred bujne vegetacije uz ribnjak, koji su blizanci zadržali kao jedini podsjetnik na industrijsku prošlost mjesta. Pročelje kuća je izrađeno od crnog valovitog čelika, kako bi se smanjio gubitak toplinske energije, dok energiju iz ribnjaka koriste za podno grijanje i sustav tople vode. Obje kuće u svom stražnjem dijelu stoje na stupovima i maju natkrivena parkirna mjesta.

 

Interijerima dominiraju neobrađeni materijali jednostavni za održavanje, a u najvećoj su to mjeri: betonski blokovi, šperploča i čelik, koji aludiraju na industrijsku baštinu mjesta. Osim toga, interijer je meka uradi sam projekata. Sirovu estetiku dodatno naglašavaju izložene bakrene cijevi za vodu koje prolaze zidovima i stropovima,  a na nekoliko mjesta stvaraju i zanimljive geometrijske kompozicije.

Što se tiče uređenja, obje su kuće opremljene modernim namještajem iz sredine prošlog stoljeća, ali je u kući od Jona naglasak  na skandinavskom dizajnu. Police su od švedske tvrtke String, a stolice s potpisom danskih dizajnera iz Herman Studija za Skagerak, kao i kamin na drva koji je zamijenio televizor u dnevnoj sobi u želji da se vrati umjetnost razgovora kad obitelj zimi sjedi oko vatre. Još bolje, ljeti se obje obitelji mogu okupiti oko improviziranog "kamina" u dvorištu i uživati u pizzi napravljenoj u peći na drva koju su Nik i Jon mudro kupili kako bi obitelji vrijeme provodile u druženju i zabavi uz fine zalogaje.

 

Prilikom projektiranja glavni je cilj bio uspostaviti komunikaciju s okolnom prirodom, što su postigli velikim staklenim stijenama u društvenim zonama obje kuće kao središnjim mjestom s pogledom na ribnjak. Osim položaja, kuće se razlikuju i estetikom, izborom namještaja, umjetničkih djela, pa čak i odabranim pločicama za kupaonice. Na donjem katu, Nikova je kuhinja opremljena dominantnim žutim  kuhinjskim otokom i klasičnim komadima kao što je ležaljka Charles & Ray Eames i Plastic  stolice.

 

Foto: Tom Kahler

Izvor: yatzer.com

Izdvajamo

Iz drugih medija