DA DA! FASHION STORE

Eksterijer u interijeru - doza egzotike uz tapetu za 5!

Presladak butik u samom centru Zagreba vlasnik Luka Eterović uredio je uz pomoć prijateljice, arhitektice Nine Mije Čikeš, a njegov razigrani interijer donosi svim posjetiteljima osjećaj kao da se nalaze u tropskoj oazi

Luka Eterović je dijete osamdesetih i devedesetih. On dobro pamti neko drugo vrijeme prije velikih trgovačkih centara gdje u jednom posjetu možemo nabaviti sve ono što nam je potrebno, ali možda ne i nužno.

Odrastao je u 'modnoj' obitelji i nisu mu strani mali butici u kojima si mogao kupiti majicu koju baš nitko nema i samo zbog toga biti zamijećen. Čudno neko doba kad smo se razlikovali po odjeći. Luka nam objašnjava da je zato i pokrenuo svoj posao - jedinstveni butik zvučna imena Da da!

- Nekako je sve postalo uniformirano, ljudi se mahom oblače u istim dućanima velikih svjetskih franšiza i nakon dugogodišnjeg posla u Rovinju i Poreču, gdje sam uglavnom prodavao interesantan tajlandski streetwear, želio sam otvoriti fashion store gdje će se moći naći nešto čega u Zagrebu nikad nije bilo. Zanimljiv mali butik u strogom centru grada gdje će svatko naći specijalan komad krpice koji će voljeti dugo godina - objašnjava.

Osim na slici, u prostoru su prisutne i žive biljke koje unose dozu živosti i bliskosti koja se može postići samo prirodnim zelenilom

Za taj pothvat se odlučio u prosincu prošle godine. Pronašao je simpatični mali prostor u samom centru Zagreba, u Praškoj 10, i uz pomoć prijateljice arhitektice Nine Mije Čikeš uredio ga po svojim željama. Zanimalo nas je otkud mu ideje za ovo neobično uređenje Da da! fashion storea, a Luka kao veliki zaljubljenik u putovanja otkrio nam je da je u malim buticima El Borna u Barceloni pronašao ono što je tražio.

Proces preuređenja iz bijelih zidova u nešto personalizirano nije bio jednostavan.

- Sve što sam znao jest da obične bijele zidove u dućanu ne želim. Nije bilo lako odlučiti kako personalizirati cijeli prostor i pojedine plohe. Želio sam da u prvom dijelu dućana, koji se zapravo sastoji od dva tematski razdvojena dijela, zid s lijeve strane, gdje se nalaze ženski artikli, i zid s desne strane, gdje se nalaze muški, budu drugačiji. Strana na kojoj sam planirao izložiti odjeću za žene trebala je imati nježniji karakter te sam se zato odlučio na tapete, dok sam u suprotnom dijelu, gdje je izložena muška odjeća, želio dati dijametralno suprotan karakter ciglenom oblogom - objašnjava. Dodaje kako je ženskoj strani zida pridružio i ljestve koje je kupio preko oglasa za 70 kuna i četiri puta ih bojao dok nije pogodio boju.

Osim tapeta sa zabavnim tropskim motivima biljaka i egzotičnih ptica, ženskoj strani zida pridružene su i razne vrste biljaka o kojima sada vrijedno brine Lukina kolegica. Unošenjem biljaka u prostor dodatno se istaknula razlika između ženske i muške plohe u dućanu, a ujedno se u prostor unijela još jedna doza živosti i bliskosti koja se može postići samo prirodnim zelenilom.

- Želio sam da prostor odiše osobnošću i karakterom odjeće koja će se u njemu prodavati, da bude eklektičan i da ima priču koja će se svidjeti posjetiteljima i kupcima - ističe Luka i otkriva kako je želja za identifikacijom svakog dijela dućana na kraju rezultirala poprilično naglašenim šarenilom koje je privlačno svima.

- U ovo kratko vrijeme koliko smo otvoreni, imali smo kupaca od 17 do 77 godina. Krenuli smo s talijanskim dizajnerima u nekom srednjem cjenovnom rangu, ali smo naknadno ubacili i nekoliko probranih hrvatskih dizajnera (Klisab, Fasada, Kragrlica, FCKBL) jer mislim da ih treba podržati ako je to moguće. Kako dolazi ljeto, u duhu naših egzotičnih tropskih tapeta ubacili smo i probrane tajlandske dizajnere - ponosno izjavljuje Luka na samom kraju.

Doista je lijepo ponekad zalutati u ovakvu vrstu dućana koji samom svojom pojavom i idejom vraća naglasak na različitost i njezinu ljepotu. Više o Da da! fashion storeu potražite na njihovom Instagramu @dada_fashionstore.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 19:04